Martin R
|
 |
« kdy: 30.10.2010, 19:51 » |
|
Mám dotaz ohledně zapojení kovové skříňky v koupelně paneláku. Nevím jaký typ zapojení je použit, ale předpokládám, že TN-C-S, jelikož mně ze zdi vedou dva zelenožluté vodiče a fáze. Tím, že jsou oba zelenožluté předpokládám, že jsou to PE a N později propojené. Chtěl bych si jenom ověřit, že to tak opravdu je a je jedno jak zapojím ty zelenožluté vodiče k N a PE na skříňce?
|
|
|
|
|
Martin R
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 30.10.2010, 20:45 » |
|
Tak to je samozrejme otazka...jak se da zjistit jaky TN system to je? Nebo jak zjistit ktery zlutozeleny je ktery?
|
|
|
|
|
Martin Lasota
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 30.10.2010, 20:46 » |
|
Myslíte tím krabici ve stupačkách ? Dva ZŽ vodiče a jeden černý se používá pro spínání časového relé společného odsávání. Pozor, na ZŽ se často nachází fáze ! Taky je dobré vědět že jištění není v bytě ale většinou v až posledním patře domu na chodbě. Jiný význam této krabice mne nenapadá.
|
|
|
|
Martin R
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 30.10.2010, 20:51 » |
|
Není to ve stoupačkách ani společné odsávání. Jsou to vodiče vyvedené ze zdi v koupelně používané pro klasickou zrcadlovou skříňku se světlem/zásuvkou, které jsou neustále pod napětím a jsou součástí světelného okruhu bytového jádra. Jediná možnost vypnutí je jistič. Předpokládám, že fáze je zapojená v sérii s vypínačem světla v koupelně, ale tím si nejsem jistý.
|
|
|
|
Rudolf Šála

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 31.10.2010, 02:26 » |
|
Mám dotaz ohledně zapojení kovové skříňky v koupelně paneláku. Nevím jaký typ zapojení je použit, ale předpokládám, že TN-C-S, jelikož mně ze zdi vedou dva zelenožluté vodiče a fáze. Tím, že jsou oba zelenožluté předpokládám, že jsou to PE a N později propojené. Chtěl bych si jenom ověřit, že to tak opravdu je a je jedno jak zapojím ty zelenožluté vodiče k N a PE na skříňce?
V době kdy se stavěly paneláky tak se TN-S nedělalo.... Ale takové ochranné pospojení jak uvádí pan Doležal bude přesně to o co ''go''. Asi byste chtěl pro koupelnu chránič že?
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 31.10.2010, 05:41 » |
|
Kovová skříňka? Co je to za výrobce?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Martin R
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 31.10.2010, 08:33 » |
|
Co se týká chrániče, předpokládám, že jestli je to varianta TN-C + pospojování a vše je pospojované, tak to nebude nutné. Co se týká té skříňky, tak je to kovová zrcadlová skříňka, která má PE spojený s kostrou + L + N. V případě, že je jeden vodič pospojování, jak přijdu na to, který aniž bych věděl, kde má druhej konec? A dá se přijít na to jestli je to systém TN-C nebo TN-C-S, například v pojistkové skříni?
|
|
|
|
Zdenek2752
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 31.10.2010, 09:13 » |
|
A co když je jeden Ž-Z přívod a druhý Ž-Z odvod pro další, např. zásuvky? V tom případě průs, průšvih pro to co je za tím!
|
|
|
|
Martin R
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 31.10.2010, 09:39 » |
|
Tak jsem samozřejmě zapomněl použít tu nejjednodušší metodu a změřit odpor mezi oběma Z-Ž, výsledek je 0. Předpokládám teda, že je to systém TN-C-S, kde je PE s N později spojený. Jenom mně prosím vysvětlete, co se v tomto systému stane když nastane průraz na kostru?
|
|
|
|
Jiří Buben

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 31.10.2010, 10:41 » |
|
Tak jsem samozřejmě zapomněl použít tu nejjednodušší metodu a změřit odpor mezi oběma Z-Ž, výsledek je 0. Předpokládám teda, že je to systém TN-C-S, kde je PE s N později spojený.
Předpokládat můžete, ale stejně tak to může být i tak jak píše pan Doležal. Z odporu mezi žluto/zelenými vodiči nelze usuzovat o jakou jde síť. Stejný výsledek měření získáte pokud se bude jednat o vodič vedení a druhý vodič bude od pospojování. Jak tak čtu z vašich příspěvků, tak vám poradím jediné správné řešení. Pozvěte si odborníka. který vám na místě zjistí skutečný stav a provede vám zapojení.
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
|
Martin R
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 31.10.2010, 11:28 » |
|
Je to jeden z nejnovějších paneláků postavený v 90.letech. Zkusím někde sehnat schéma zapojení. Jinak je to klasická zrcadlová skříňka se světlem, uvnitř je trafo na 12V. Bohužel tím, že je kovová, má vyvedený kromě LN i PE vodič na kostru.
|
|
|
|
bosul
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.11.2010, 10:15 » |
|
V době kdy se stavěly paneláky tak se TN-S nedělalo....
že jste něco něviděl nebo se otom tady nedočetl ještě neznamená, že se něco nedělalo, můj byt byl zapojen do TNS už v 70 letech.
|
|
|
|
Vladimír Přibyl
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 03.11.2010, 11:48 » |
|
TN-S se delalo i drive nez v 70 letech, akorat ne v tech panelacich.
|
|
|
|