Sent
|
 |
« kdy: 29.07.2023, 13:06 » |
|
Pozvali jsme si elektrikáře na připojení 2 nových světel. V celém domě jsou rozvody TN-C, elektrikář přidal novou krabici, spojil v ní PE a N a dále pokračoval třemi vodiči. Je možné takto postupovat? Aby byla 2 světla připojena jinak, než všechna ostatní světla v celém domě? Problém je také v tom, že v nově připojeném světle je i při vypnutém vypínači mezi L a PE/N 80 V, což mi přijde dost, ale nejsem elektrikář, tak nevím, jestli to je v pořádku. V původním světle připojeném na krabici 1 je při vypnutém vypínači 6 V, v novém světle připojeném na krabici 2 zmiňovaných 80 V. Prosím o posouzení zapojení, přikládám fotky.
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 31.07.2023, 13:14 » |
|
Pozvali jsme si elektrikáře na připojení 2 nových světel. V celém domě jsou rozvody TN-C, elektrikář přidal novou krabici, spojil v ní PE a N a dále pokračoval třemi vodiči. Je možné takto postupovat?
ANo, je. Problém je také v tom, že v nově připojeném světle je i při vypnutém vypínači mezi L a PE/N 80 V, což mi přijde dost, ale nejsem elektrikář, tak nevím, jestli to je v pořádku.
Je otázkou čím jste to měřil. Protože i na tom nemálo záleží. K ostatnímu se vyjádřili kolegové. JE to prostě prasečina a asi by to chtělo po tom elektrikáři požadovat nápravu v jeho čase a za jeho peníze. Nedostal jste od něj bezvadné dílo, ale bastl.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Sent
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 31.07.2023, 13:49 » |
|
 za odpovědi. V čem přesně prosím spočívá ten bastl a prasečina? Kromě montáže acidurek na hořlavý podklad? Abych věděl, co reklamovat. Když tomu elektrikáři řeknu, že to udělal špatně a nebudu vědět co, tak si za svojí prací bude stát. Napětí jsem měřil multimetrem. Dvoupólovou zkoušečku mám jen starou SN-1 a ta v tomhle případě neukazuje nic.
|
|
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.08.2023, 07:22 » |
|
Napětí jsem měřil multimetrem. Dvoupólovou zkoušečku mám jen starou SN-1 a ta v tomhle případě neukazuje nic.
Ak nie je pokazená, tak ukazuje správne a nameral ste indukované napätie - prakticky tam nič nie je.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.08.2023, 09:31 » |
|
SN 1 je starší zkoušečka, ale ke zjišťování stavu vedení v běžné instalaci je šikovnější a vhodnější než moderní digitální multimetr. Je pouze třeba zkontrolovat kvalitu a celistvost izolace zkušebního kablíku a doporučuji před každým použitím kontrolu v místě, kde napětí určitě je - např. funkční zásuvka.
K instalaci už řekli kolegové téměř vše, není řemeslně provedená, to je jednoznačné a to nejen nová část, ale i té původní lze všelicos vytknout. V nově namontované krabici je třeba použít volný můstek a samostatně sesvorkovat vodiče modré (N) a zelenožluté (PE). Vyměnit kabel k vypínači za provedení CYKY O 3x1,5 (dříve označováno 3Ax1,5) barevné provedení žil hnědá - čená - šedá, jedna žíla se nevyužije, v současnosti se nevyrábí dvoužilové provedení s vhodným barvami vodičů pro použití na fázi. Obě krabice podložit nehořlavou podložkou a popř. řádně uchytit kabeláž příchytkami nebo uložit do lišt.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 01.08.2023, 14:16 » |
|
Tento typ krabice musi mat nehorlavu podlozku, napr Cemvin. Odporucam to cele prerobit, dalo by sa to skulturnit do jednej vacsej krabice a tam to pospajat cez Wago alebo tam dat radove svorky na DIN listu. Vymenit kabel k vypinacu, kde je zltozeleny preznaceny.
Podložku bych použil taknějak automaticky, ale pokud se mrknete do katalogu SEZ.......
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 01.08.2023, 18:41 » |
|
NA.19.2 bod b
Pro neměřené.
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 01.08.2023, 21:59 » |
|
neměřené za elektroměrem ?
Jj. Už se to probíralo....., název byl zvolen nestastně, prostě úsek mezi EM a rozvodnicí.
|
|
|
|
|