Jan Stanek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 19.07.2013, 21:29 » |
|
Koupil jsem si postarší lustr a chci ho zapojit v paneláku (klasické TN-C, ze stropu mám PEN a fázi). Archiv jsem prošel, bohužel nepomohl. Pohled "dovnitř" do lustru viz. obrázek. Tři neoznačené dráty vedou z nitra lustru, jeden z nich je připojený na kostru a ta všude pospojována žlutozelenými. Zbývají dva dráty, jenže nevím, který je který. Mohu bez obav zkusit připojení fáze-drát1 a PEN-kostra-drát 2 (samozřejmě za předpokladu jistič vypnutý při zapojování a zkoušečka na kostru hned po nahození)?
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 19.07.2013, 22:14 » |
|
Multimetr nebo něco, čím by se dal změřit odpor, byste měl? 230V není "na hraní, experimenty", tam je dobré nejprve "zjistit stav", pak promyslet a až pak konat.
Pokud ty dva "oholené" vodiče vedou do objímek, měl by se PEN připojit jak na zemnicí svorku (funkce PE), tak do toho vodiče, který vede v objímce "na velký závit". Takže je to i o volbě vhodné připojovací svorky, aby vám nějaký přechodový odpor "nezapálil byt".
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Jan Stanek
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 19.07.2013, 23:47 » |
|
Díky za rady.
Po podrobném prozkoumání vodičů jsem zjistil, že v jednom z nich je skutečně modrá linka (tenoučká, vůbec jsem si jí předtím nevšiml). Čili máme pravděpodobněj šího kandidáta na N, zkusím ráno za lepšího světla mrknout k objímkám a prověřit, že pravého.
Jako svorku tam mám klasickou čokoládu. Z jedné strany dám PEN a ze druhé spojku na kostru a N (ten s modrou linkou). To by mělo fungovat, ne?
Multimetr nemám, ale mohu opatřit. Kde bych si s ním měl pak pro jistotu proměřit odpor?
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 20.07.2013, 08:48 » |
|
Z hľadiska bezpečnosti si vyrobíte slabé miesto.
"Páčková" svorka WAGO by byla lepší, na PEN třípolová. A na rozdíl od "čoko" je určena i pro přímé připojení slaněných vodičů. Pokud se podaří "vystopovat" průběh vodičů, nemusí se to měřit...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Jan Stanek
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 20.07.2013, 13:25 » |
|
Vodiče jsem vystopoval, koupím tedy nějaké lepší svorky a připojím to. Brzy mi má přijít elektrikář na výměnu vedení, tak mu to ukážu...a když ho z toho netrefí, budu na sebe hrdý  .  za všechny rady (apropos, centrála a stíhačka...sta čí zmáčknout ten správnej knoflajz  .
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 20.07.2013, 14:48 » |
|
 za všechny rady (apropos, centrála a stíhačka...sta čí zmáčknout ten správnej knoflajz  . Omyl...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 20.07.2013, 20:35 » |
|
...(apropos, centrála a stíhačka...sta čí zmáčknout ten správnej knoflajz  . Tak tedy jinak. Koupil jsem si postarší auto. Žádné papíry k němu nemám, ale má to tři víčka na nějakých zabudovaných nádržích. Moje představa je, že tam co to voní se leje benzín, tam co to smrdí olej a tam co to nevoní ani nesmrdí voda. Může to tak být a stane se něco, když to popletu?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jan Stanek
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 20.07.2013, 20:42 » |
|
Jasné, chápu. Ta moje reakce na stíhačku měl být vtip, ale zjevně se nepovedl  . Lustr je připojený, fáze uprostřed, nulák na objímce, kostra uzeměná, vodiče označené barevnou izolačkou pro příště a musím uznat, že páčkové WAGO svorky jsou fajn vynález. Ještě jednou díky všem za pomoc.
|
|
|
|
|
|