Tomáš-tak
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 21.01.2013, 21:21 » |
|
Mám nově rekonstruovano u elektroinstala ci v domě a v kuchyni mám řadu schodišťových vypínačů. Všechny jsou vypnuty směrem dolu a jen jeden je naopak (ze všech namontovaných). Je možnost jak jej otočit, když je jedná vždy o dvouvypínače, takže není možné jej prostě v krabičce otočit? Jsem takový puntíčkář a musím mít vždy prostě stejně a ten jediný mi tam prostě nesedí 
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 22.01.2013, 17:27 » |
|
Mám nově rekonstruovano u elektroinstala ci v domě a v kuchyni mám řadu schodišťových vypínačů. Všechny jsou vypnuty směrem dolu a jen jeden je naopak (ze všech namontovaných). Je možnost jak jej otočit, když je jedná vždy o dvouvypínače, takže není možné jej prostě v krabičce otočit? Jsem takový puntíčkář a musím mít vždy prostě stejně a ten jediný mi tam prostě nesedí  A to jde o ovládání jednoho osvětlení z více míst? Pokud se to světlo ovládá řazením 6 (popř. 7), pak se bude klapka měnit podle toho kterým dalším vypínačem vypnete nebo zapnete.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
|
Tomáš-tak
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 22.01.2013, 17:51 » |
|
Super. Prohození kabelů pomohlo. Nyní už se vše vypíná směrem dolů. Tedy za předpokladu, že vypínač na druhé straně kuchyně je ve správné poloze. .
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 22.01.2013, 18:48 » |
|
To p.Minařík. Máte pravdu až na to, že aj keď je ovládanie z viac miest, vždy si to nakoniec po odskúšaní prehodím tak, že ak sú všetky vypínače dole tak svetlo nesvieti. Je to zvyk a hlavne dobré ak vypadne elektrika a odchádzam z domu , som si istý, že pokiaľ mám všetky vypínače dole, nebude mi svetlo zbytočne svietiť po obnovení dodávky el. energie.
Si teď ale děláte jistě srandu  Takže přijdete domu, u dveří zmáčknete klapku v horní části, dojdete dejme tomu ke kuchyni a zhasnete dalším vypínačem jeho stisknutím také do horní polohy. Pak tedy vezmete šroubovák a otočíte strojky  a tak to uděláte pokaždé, když se vám nesejdou všechny klapky zatlačené ve spodní poloze. Hmmmmmmmm. Ale apríl je až v dubnu.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 22.01.2013, 18:50 » |
|
Super. Prohození kabelů pomohlo. Nyní už se vše vypíná směrem dolů. Tedy za předpokladu, že vypínač na druhé straně kuchyně je ve správné poloze. .
A o tom to je. K čemu je tedy dobré neustále se soustředit na to, aby jsem zvolil tu správnou kombinaci s klapkami ve spodní poloze? Trošku divné, ne?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 22.01.2013, 19:02 » |
|
K tomu není potřeba žádné stálé soustředění. U obvodů s jedním vypínačem není co řešit, u obvodů se schodišťovými přepínači - když to nevyjde (pravděpodobnost 50%) - tak se v jednom z nich prohodí koresponďáky, jak správně uvedl p. Ižák. Já to mám doma udělané taky tak (celkem tři "schodišťákové" obvody), někdy se to hodí, vědět s jistotou, že mám dotyčný obvod zhasnutý.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 22.01.2013, 20:00 » |
|
Mirku, k ničemu ho nenutíme, a nikdo mu tu logiku (=když jsou všechny klapky dole, je zhasnuto) nepřehodí.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Miroslav Minařík

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.01.2013, 20:07 » |
|
Mirku, k ničemu ho nenutíme, a nikdo mu tu logiku (=když jsou všechny klapky dole, je zhasnuto) nepřehodí.
Možná líp čti. [/quote] ... a v kuchyni mám řadu schodišťových vypínačů. ...
A v tom prípade stačí, ak na tej strane, čo je opačne, prehodíte medzi sebou dva dráty z vypínača odchádzajúce,za predpokladu, že druhý vypínač k tomuto svetlu je v správnej polohe.
Existuje ještě někdo, kdo považuje prohození dvou korespoďáku mezi šestkami za praktické? Začíná mne to bavit. 
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 22.01.2013, 20:19 » |
|
Tak to si asi opravdu nerozumíme. 
|
|
|
|
Miroslav Minařík

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 22.01.2013, 20:28 » |
|
Tak to si asi opravdu nerozumíme.  Už tomu rozumím. Myslí výchozí stav. To znamená, že pokud ti vypadne elektrika, tak oběhneš dům všechny klapky dáš dolů a máš jistotu, že ti nebude svítit někde světlo zbytečně až se elektrika obnoví. Neuvažoval jsem jiné klapky, než ty v řadě vedle sebe.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
|