Jsem naprosty laik, takze prosim o radu vas.
Prestehovali jsme se do panelakoveho bytu, kde v jedne mistnosti jsou ze stropu vyvedeny 3 vodice na svetlo.
Chtel jsem na to pridelat objimku se zarovkou pro provizorni sviceni, problem je, ze vsechny 3 vodice jsou stejne a ja poznam jen fazi (zkouseckou), ale nevim, ktery z tech zbyvajicich 2 je nulak.
Zdalo se mi, ze 2 z tech 3 vodicu byly spojene (jakoby v dvoulince) a ten 3. oddelny.
Svetlo jsem tedy zapojil na ty prvni 2, ale nejsem si jisty

Jake jsou mozne dusledky chybneho zapojeni ?
Dva vodiče jsou přepínané fáze z ''lustráku'' a ten zbývající je nulovací.
Fázi (L) poznáte i obyčejnou fázovkou, stačí si cvaknout s vypínačem a poznáte která vypínaná fáze je která.
Zbylý vodič je nulovací (PEN). Pokud máte voltmetr/multimetr s rozsahem do 500V AC, taky lze použít -> mezi L a PEN naměříte 230V, mezi zbylými vodiči nic nenaměříte protože se jedná o tutéž fázi. Nebo můžete použít diodovou zkoušečku s fázovou doutnavkou. Každopádně vaše vybavení a zkušenosti které jsou nezbytné pro bezpečné zapojení a identifikaci vodičů jsou narozdíl od odborníka omezené.
Pokud máte světlo I třídy (s kovovou kostrou, vyvedený zž vodič, svorka s ''obráceným stromečkem'') je třeba zapojit ochranný vodič (PE, zeleno/žlutý) spolu s pracovní nulou (N, modrá) na nulovací vodič. Pak už jen zapojit příslušný fázový vodič/e (hnědá, černá, šedivá).
Zapojovat při vypnutém jističi, řádně vše ozkoušet!
Hlavně ověřit aby byla fáze na spodním kontaktu objímky, nula na závitu a ochranný vodič na kostře !
Nejlepší by bylo si zavolat odborníka, pokud se na to cítíte tak hlavně opatrně a mějte po ruce měřící přístroje (zkoušečka, fázovka, voltmetr).