karolkok
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 19.01.2011, 14:58 » |
|
Je možné do zásuvkového okruhu, který bude obsahovat 8 zásuvek, zapojit dvě světla, kdy tato budou ovládána z jednoho místa viz. nákres?
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 19.01.2011, 19:55 » |
|
Proč jistič 10A ? Jednak jsou vypínače i na 16 A a hlavně vypínač nesmí vypínat větší proud, než je jeho jmenovitý vypínací a to se určitě při dvou svítidlech nestane.
To je věc názoru. Já jsem pro takovou prezentaci, podle které se jistí pevná část rozvodu podle toho, na co je dimenzována "nejslabší" část rozvodu, takže vodiče, vypínač, až po svorky pro svítidlo by mělo být dimenzováno podle jistění, resp. jištění by mělo odpovídat použitým komponentům.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Pavol Randík89
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 20.01.2011, 10:30 » |
|
Podla mňa v tom je len jeden problém. V prípade poruchy na zásuvkovom obvode vám v danej miestnosti nebude fungovať svetlo. čo je dosť blbé. Zákon schválnosti funguje spoľahlivo. 
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 20.01.2011, 11:07 » |
|
Tento způsob elektroinstala ce odpovídá prehistorii, snad první republiku. Jsme poněkud jinde a takhle se elektroinstala ce nedělá, ledaže by nějaký pamětník oprášil svoje znalosti a obnovil živnost? 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 20.01.2011, 12:24 » |
|
To Pavel Tesař: Nikoho jsem nejmenoval a žádná urážka v odpovědi není. Sdělil jsem pouze svůj názor a můžete mi oponovat, nebo jej vyvrátit. Takto navržená instalace neodpovídá současným potřebám ani zvyklostem.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
karolkok
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 20.01.2011, 14:47 » |
|
Realizaci rozvodu jak je v náčrtu volím z důvodů
a) v případě problému nesvítím jen v této místnosti b) mám pouze jeden jištěný okruh, ušetřím náklady na další proudový chránič
a pak si myslím, že "co není zákonem zakázáno" a pokud to zákon neupravuje a odkazuje se na podzákonnou normu "co není normou zakázáno" - je povoleno.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 20.01.2011, 17:07 » |
|
Tato otázka se v diskusi řešila již několikrát a je opravdu mnoho názorů. Ale když si pozorně přečtu ČSN 332130 ed.2( a mohu si o této normě myslet cokoliv, je to platná ČSN), tak si myslím, že za daných podmínek mohu připojit světelný vývod na zásuvkový okruh. To Hejčl: Diskutujeme a pokud máte jiný názor, tak ještě nemusíte urážet.
Souhlas, normě je toto řešení odpovídající. Pokud pomineme jistou nepraktičnost takového řešení, mohou opůrci tohoto uvést konkrétní bezpečnostní rizika řešení? Světelné zdroje pro domácnost jsou dle mého názoru spotřebiče, u nichž není třeba počítat s přetížením, tudíž je možné pro tuto část obvodu použít jak slabší vedení, tak kontakt vypínače odpovídající spotřebě osv. tělesa.
|
|
|
|
Stanislav Látal
OSVČ VPP (pozastaveno)

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.01.2011, 09:53 » |
|
"co není zákonem zakázáno" a pokud to zákon neupravuje a odkazuje se na podzákonnou normu "co není normou zakázáno" - je povoleno.
Skok z výškové budovy asi taky není zakázaný ...  Nejsem znalec norem - víte někdo, jestli norma výslovně zakazuje používat ke spojování vodičů kroucení ? Za 1 republiky to bylo běžné ... Ten 10A jistič mi tam připadá rozumný .I když jsou vypínače i na 16 A , hlavně vypínač nesmí vypínat větší proud, než je jmenovitý proud jističe. Pokud použijete 16A vypínač, neměl by být i kabel od vypínače na 16A (CYKY 3x2,5mm2) ? (kdo se ozve první ?)I když ve světlech budou třeba jen 2 úsporky po 20W ...
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 23.01.2011, 12:28 » |
|
TO: karolkok Odpověď na váš dotaz je dle mého názoru tak trochu šalamouncká. Uvedené zapojení lze i nelze použít. Lze použít za předpokladu předjištění jističem o In = 10A/B. Při použití jističe s In = 16A/B, může dojít k překročení maximální teploty kabelu CYKY 3 x 1,5mm2.  Přečtete si řádně ČSN 33 2000 4-473, a zjistíte, že navrhované řešení lze použít i při použití 16A jističe. Za podmínek 1. vedení 3x1,5 bude chráněno před zkratem - což v naprosté většině případů vychází 2. budeme považovat světelný zdroj za spotřebič, u něhož nehrozí přetížení - což osvětlovací tělesa obecně splňují
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 23.01.2011, 12:42 » |
|
Skok z výškové budovy asi taky není zakázaný ...  Nejsem znalec norem - víte někdo, jestli norma výslovně zakazuje používat ke spojování vodičů kroucení ? Za 1 republiky to bylo běžné ... Ten 10A jistič mi tam připadá rozumný .I když jsou vypínače i na 16 A , hlavně vypínač nesmí vypínat větší proud, než je jmenovitý proud jističe. Pokud použijete 16A vypínač, neměl by být i kabel od vypínače na 16A (CYKY 3x2,5mm2) ? (kdo se ozve první ?)I když ve světlech budou třeba jen 2 úsporky po 20W ... Máte pravdu kroucení vodičů není normou pro pevné instalace, či normou obecnou zakázáno, tento způsob spojování Cu vodičů vyžadoval velkou mechanickou zručnost od montéra a při správném provedení se dle mého názoru jedná o jeden z nejkvalitnější ch spojů - např. ve vinných sklípcích jiný způsob dlouho nefunguje (jak věneček, tak čokoláda, tak wago )
|
|
|
|
Rudolf Šála

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 23.01.2011, 12:59 » |
|
Připojení světel ze zásuvky mi příjde jako nešťastné řešení, to už asi ''přišla bída na sedláky'' Osobně nejsem zastáncem takových nouzových řešení. Radši to řešte na úrovni a dodržte zašlý ''bonton''. Jako profesionální řešení vidím poohlednout se po nejbližší světelné krabici a z ní se napojit. Konejte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, abyste si nevytvořil nějakou hrůzu kterou budete mít X let v provozu.
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 24.01.2011, 21:27 » |
|
Přečtete si řádně ČSN 33 2000 4-473, a zjistíte, že navrhované řešení lze použít i při použití 16A jističe. Za podmínek 1. vedení 3x1,5 bude chráněno před zkratem - což v naprosté většině případů vychází 2. budeme považovat světelný zdroj za spotřebič, u něhož nehrozí přetížení - což osvětlovací tělesa obecně splňují
Kabel CYKY 3 x 2,5mm2, má pro způsob uložení na vzduchu IZ = 25A. Kabel CYKY 3 x 1,5mm2 má při stejném způsobu uložení IZ = 18,5A. Toto platí pro teplotu okolí 25 0C, druh uložení na perforovaných vodorovných lávkách. Tyto hodnoty platí pouze v tom případě, že je kabel uložen samostatně a není v souběhu s jiným kabelem. Stačí, aby se přidal další kabel v souběhu, a rázem jde proud kabelu CYKY 3 x 1,5mm2 IZ =14,8A. Takže použít zapojení dle tazatele, je dle mne nestandardní, a zároveň i v rozporu s ČSN 33 2000-5-523. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 25.01.2011, 09:19 » |
|
Kabel CYKY 3 x 2,5mm2, má pro způsob uložení na vzduchu IZ = 25A. Kabel CYKY 3 x 1,5mm2 má při stejném způsobu uložení IZ = 18,5A. Toto platí pro teplotu okolí 25 0C, druh uložení na perforovaných vodorovných lávkách. Tyto hodnoty platí pouze v tom případě, že je kabel uložen samostatně a není v souběhu s jiným kabelem. Stačí, aby se přidal další kabel v souběhu, a rázem jde proud kabelu CYKY 3 x 1,5mm2 IZ =14,8A. Takže použít zapojení dle tazatele, je dle mne nestandardní, a zároveň i v rozporu s ČSN 33 2000-5-523.  Ano máte jistě pravdu dle 5-523. V tomto případě se ovšem nepočítá s In jističe, nýbrž s proudem dle zátěže (žárovky), takže dle 473 čl. 473.1.2. "b" lze takový obvod bez problémů realizovat. Dále nezapomínejme, že je krize, lidi šetří, žijí v zimě a na vámi uváděných 25 OC to roztopí málokdo 
|
|
|
|
Josef Pentoda
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 25.01.2011, 22:24 » |
|
Ano máte jistě pravdu dle 5-523. V tomto případě se ovšem nepočítá s In jističe, nýbrž s proudem dle zátěže (žárovky), takže dle 473 čl. 473.1.2. "b" lze takový obvod bez problémů realizovat. Dále nezapomínejme, že je krize, lidi šetří, žijí v zimě a na vámi uváděných 25 OC to roztopí málokdo  Potom nechápu, proč podezříváte kolegu Miroše z neznalosti ČSN 33 2000 4-473. Jinak řečeno jde to, ale dře to. Je to vhodné na osvětlení vitríny halogenkou s převodním trafem 230/12. Případně lampičky na noční stolky. Jako vývod pro osvětlení místnosti úplná blbost. Ostatní nemá cenu komentovat.
|
|
|
|