Dvoiz
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 27.11.2017, 20:56 » |
|
Přes internet jsem koupil dvě lampičky, které jak jsem posléze zjistil nejsou s kabelem do zásuvky 230V, ale na přímé zapojení do zdi. Spínač mají na kostře. Stačí k nim koupit flexo šňůru, zapojit fázi na fázi, nulu na nulu a připojit normálně do zásuvky 230V. Mám koupit jen vidlicovou šňůru nebo trojitou a zapojit i zem? Do lampičky budu šroubovat 4W LED žárovku. Posílám foto.
|
|
|
|
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 29.11.2017, 07:32 » |
|
Vyhnať laika od zmien pri montáži lampičky je ľahké, keďže je to v tomto prípade aj jediné správne. Zaujímavejšie by ale bolo vedieť, či je jej montáž s pripojením do zásuvky zvládnuteľná odborníkom bez porušenia noriem.
Ide vlastne o princíp, ktorý v poslednej dobe pozorujem častejšie nielen pri spotrebičoch bez napájacieho prívodu (šetrí sa), ale aj pri iných výrobkoch, kde obmedzenia v návode znižujú ich využitie (bol tu už príklad svoriek Bečov, či ohrievača vody). Výrobca jasne stanoví rozsah použitia či spôsob pripojenia, ale pri konkrétnom odbornom dotaze na iný postup ako má v návode, ale v súlade s normami, je už zmenám ústretový. Stačí v dotaze poznámočka, že jeho výrobok je pre iné, normou povolené využitie nepoužiteľný, a teda nepredajný. Nič proti návodom na obsluhu a montáž, len pri ich všeobecne bezmyšlienkovi tom nadraďovaní nad normy by som bol opatrnejší.
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 30.11.2017, 10:46 » |
|
Elektrické připojení není zásadní problém, vzniká však potřeba zajistit průchod kabelu tělesem svítidla tak, aby nemohlo dojít k jeho poškození, zajistit mechanicky kabel proti vytržení a pokud bude svítidlo zavěšeno na stěnu tak, že půjde sejmout bez nářadí, je třeba překrýt zadní stranu se svorkovnicí tak, aby vzniklo krytí IP 30.
Docela dost práce, ještě je zde aspekt estetický - nenarušit příliš vzhled a stanete se z pohledu zákona výrobcem.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 01.12.2017, 06:50 » |
|
Ja som si to všimol a práve preto túto svorku považujem za PE, čiže pripojiť ochranný vodič.
To je patrné hned z prvního obrázku, jen tazatel zřejmě nezná zemnící značku. Tak toto svítidlo, není uzpůsobeno na připojení FLEXO šňůrou, nebo CYSYnou. Jak tam chcete upevnit tu šnůru?
To jsem již psal v #5 včera. Vše je řešitelné, ale je otázkou, zda to má cenu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
|
|