Karol Mrkvička
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 27.10.2012, 16:41 » |
|
Zo steny mi idu modry, hnedy a zltozeleny kablik. Zltozeleny som na lustri zapojil do N, hnedy do L, modry som nechal tak. V miestnosti su dva vypinace, ked zapnem jeden, svetlo sa rozsvieti, ked druhy, nic sa nestane. Chcel by som zapojit luster tak, aby sa dal spinat obidvoma vypinacmi.
A este jedna otazka: Na chodbe mame poistkovu skrinu, je tam poistkovy spinac a nad nim take male tlacitko, na ktorom je napisane p. Co to tlacitko robi? Založte na toto nové téma a připojte foto
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 27.10.2012, 17:31 » |
|
Zatím se mi kříšťálová koule nevrátila s kalibrace, tak z vašeho dotazu nepoznám, jestli jsou oba vypínače zapojeny jako řazení 6+6 pro ovládání jednoho okruhu a jestli náhodou není jeden vadvý, jestli tam někdo neudělal nějakou úpravu,... A také bych vás rád upozornil, že to máte "šparně"! Zelenužlutý vodič je PE, tedy Protective Eart, česky ochranná zem, patří na zemnicí svorku (pokud na lustru je) a N vodič by měl mít izolaci barvy modré! V podstaě jste z jistého pohledu stvořil něco jako auto bez brzd - to také jede, ale kdyby se stalo něco mimořádného a bylo třeba rychle zastavit..... 
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jiří Mudra

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 27.10.2012, 17:32 » |
|
Jak už je zde tisíckrát nasáno, všechno špatně... Začněte výměnou kabelu...
kolega Schwarz byl rychlejší ...
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
|
LAIK1
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 27.10.2012, 22:50 » |
|
kolega Schwarz byl rychlejší ...
Nevim jestli je to tim ze jsem laik ale tohle nechapu.  Proc by mel pan zacit vymenou kabelu?  Podle otazky predpokladam ze chce zapinat a vypinat jeden lustr ze dvou mist(vypinacu) ne z jednoho mista(dvojvypinace) dve casti lustru. Nejprve zapojte lustr tak jak pise pan Schwarz tedy hnedy na L modry na N a zž na zemnici svorku PE pokud ji lustr ma jestli ne zaizolujte jej.Pak se kouknete na vypinac.Jesli jsou v nem zapojeny pouze dva fazove vodice (muzou byt v barvach hneda,cerna nebo seda vsechny tyto barvy se u nas mohou pouzit jako fazove) tak lustr zapinat ze dvou mist nepujde jestli jsou v nem ale zapojeny 3 fazove vodice je moznost ze chyba je nekde v zapojeni ale to uz pravdepodobne stejne nebudete schopen najit.PS.pokud budou v krabicce pod vypinacem spojene modre a zlutozelene vodice nevsimejte si jich nemaji na zapojeni vliv vsimejte si pouze fazovych a napiste co jste nasel popripade sem dejte fotku.
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 28.10.2012, 09:08 » |
|
Z jakého důvodu by měl tazatel provést výměnu kabelu? Jste asi špatně pochopil, že? K dotazu: vím, že zde každý velice nerad slyší "pozvěte si elektrikáře", ale toto je opět případ, kdy to platí dvojnásob. Máte špatně zapojené spínače a sám to asi těžko doladíte. Věřte mi.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.10.2012, 09:40 » |
|
Z jakého důvodu by měl tazatel provést výměnu kabelu? Jste asi špatně pochopil, že?
K dotazu: vím, že zde každý velice nerad slyší "pozvěte si elektrikáře", ale toto je opět případ, kdy to platí dvojnásob. Máte špatně zapojené spínače a sám to asi těžko doladíte. Věřte mi.
Už jsem se setkal i s elektrikáři, kteří měli problém s kombinacemi spínačů 6/6 a 6/7/6, takže pro laika to může být (ale nemusí, čest výjimkám!) opravdu neřešitelný problém. Pro (šikovného) elektrikáře ze sousedství triviální věc na chvilku.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.10.2012, 10:07 » |
|
Ano, to mohu potvrdit. Znám min. čtyři elektrikáře, kteří mají s těmito kombinacemi problém.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Mudra

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28.10.2012, 20:32 » |
|
Z jakého důvodu by měl tazatel provést výměnu kabelu? Jste asi špatně pochopil, že?
Máte pravdu, špatně jsem si přečetl otázku, omlouvám se za dezinformaci
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|