jaroslav kosek
|
 |
« kdy: 28.11.2012, 12:19 » |
|
Zapojoval někdo z vás vánoční stromeček pro veřejnost. Přívod je vybaven chráničem a kabel je volně ložený na zemi v pevnostním krku. Musí se provést ještě nějaká ochrana podle normy ČSN 33-2000....?
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 30.11.2012, 13:37 » |
|
Třeba ČSN 33 2000-7-714 ed.2 .............. .. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 30.11.2012, 13:49 » |
|
... kabel je volně ložený na zemi v pevnostním krku.....
Zajímavý technický výraz... Jestli je to v místě, kde se dá předpokládat pohyb osob, moc bych takové řešení nechválil...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Stanislav Látal
OSVČ VPP (pozastaveno)

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 03.12.2012, 18:17 » |
|
Zapojoval někdo z vás vánoční stromeček pro veřejnost. Asi bych se toho trochu bál ...  Osvětlení s 230V napájením bych neriskoval. Pokud by tam byly žárovky (nebo LED) na 24V a vedle v pořádné krabici (IP, nehořlavost, nerozbitnost a pro venkovní podmínky) poctivé trafo s označením CE (ne C E), tak snad ... Už dlouho nebyla v televizi zpráva o zranění (smrti) dítěte pokoušejícího se vylézt na stromek nebo něco z něho urvat. Pravda je, že osvětlení s 20ti barevnými žárovkami (sériové zapojení na 220V) jsme doma měli 30let a nic se nestalo. Moji rodiče měli ještě větší hrůzu, protože tam byly žárovky v bakelitových objímkách spojovány sériově měděným drátem s PE jednoduchou izolací (zvonkový drát) ...
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 10.12.2012, 21:38 » |
|
Bez chrániče, na zemi, v krytí igelitka. Taky od profíka. 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 10.12.2012, 22:09 » |
|
Bez chrániče, na zemi, v krytí igelitka. Taky od profíka.  TV NOHA mi minulý rok neodpověděla na můj e-mail. Snažil jsem se je přesvědčit, aby podmínkou pro účast v jejich soutěži o nejlepší vánoční osvětlení bylo vyjádření odborníků, že nejde o nebezpečnou instalaci hrubě porušující požadavky technických norem. Nezaujal je ani druhý "nápad" - soutěž o nejnebezpečněj ší vánoční elektrošílenos t!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Martin Vojtík
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 16.11.2014, 13:33 » |
|
Měl bych dotaz, zda lze na obecním vánočním stromku použít tento LED řetěz: http://www.exihand.cz/jiskrici-venkovni-osvetlovaci-retez-j-led-200-profi-ean191200Zn1akJ-skup74.phpJe označován za Profi a podle informací, které o něj mám, to není typ ve stylu řetězů Mountfield. I když je mi pořád zřejmé riziko,že 230V není bezpečné napětí pro použití ve venkovním prostředí, prosím o informaci,co vše je potřeba zajistit (jistič, chránič, výstražná cedulka atd.) ,aby se tento světelný řetěz dal použít na veřejném vánočním stromku obecního úřadu. Moc  za radu. S pozdravem Martin
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 16.11.2014, 17:34 » |
|
Pokud je výrobek určený pro použití venku, jeden problém je vyřešen. Druhý je "přívod". Jak, do jaké zásuvky to připojit, aby to bylo přiměřeně odolné povětrnostním vlivům, které musíme venku očekávat. Chránič je krásná věc, ale já bych u podobných osvětlení jeho přínos neidealizoval. Buď světla umístit tak, aby si na mě člověk (a především dítě) nemohli zahnout a pokud tam není vyloučen dotyk, tak bych nebyl proti oddělovacímu transformátoru, i když raději bych tam viděl zdroj malého bezpečného napětí. Tomu by samozřejmě mělo odpovídat provedení osvětlení.
Protože to za pár dnů bude aktuální téma, jak to vidíte z pohledu vyhl. 73/2010 Sb.? Když je to na veřejném prostranství, kde se dá předpokládat pohyb více než 200 osob, není to náhodou 1D, nemělo by se to dát do provozu jen když to "posvětí" TIČR?
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 17.11.2014, 11:19 » |
|
Jak píše kol.Schwarz Pokud je výrobek (vánoční osvětlení) do venkovního prostředí, většinou mívá IP68, ta je jeden problém za námi..... (Většinou to řeší světlovodnými kabely)... Ale je problém s napojením "vidlic".... Tam bude problém s venkovním prostředím.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 17.11.2014, 15:04 » |
|
Jaký problém provést napojení v krabici s pořádným krytím a oddolností, třebas i "natvrdo".
Problém to není žádný....  Ale jak ucvaknu vidlici , nemám nárok na 2 roky záruky, vidlice v takovém IP je zalitá napořád!....  A vidlice nejsou v IP 68....To by museli mít bajonetový uzávěr!
|
|
|
|
|
Martin Vojtík
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 18.11.2014, 13:15 » |
|
Takže abych vše shrnul. Pokud navrhnu místnímu elektrikáři (on totiž tyhle informace nechce sbírat) toto řešení: Stávající vedení (je vzato z pouličního osvětlení a tento přípoj sloužil v minulých letech) zapojí do vodotěsného rozvaděče, kde bude jistič 10A a proudový chránič 10mA. Tento rozvaděč bude umístěn na sloupu v dostatečné výšce (tuším více než 2m?) Z něj pak půjde kabel do vodotěsného vypínače (ten tam je již z minule) a od něj půjde pod stromek podzemní eletr.rourou kabel do vodotěsné zásuvky jako je např.tato: http://www.elnex.cz/zasuvky-230v-ip66/407-scame-protecta-ip66-137-6411-vodotesna-prachotesna-zasuvka-16a-250v-na-omitku-8001636234076.htmlTato zásuvka bude místěna již na stromku, ve které bude zastrčena vidlice řetězu, který jsem uváděl minule (LED Profi 230V pro venkovní použití).Co říkáte na tohle řešení? Sháněl jsem informace od okolních obcí a zjistil jsem, že podobné velké stromy se dělají taky s napájením 230V.  za vaše názory.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 18.11.2014, 13:24 » |
|
Pokud navrhnu místnímu elektrikáři (on totiž tyhle informace nechce sbírat) toto řešení: Nezdá se vám to nějaké divné?? 
|
|
|
|
Martin Vojtík
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 18.11.2014, 14:08 » |
|
Abych to vysvětlit, je to elektrikář, který nemá rád nějaké jiné řešení, než které zná a denně dělá (elektrika v domě apod). Nejraději by nezapojoval žádné vánoční osvětlení. Protože i u trafo řetězu je přece potřeba přívodní kabel (230V) ochránit. Proto informace zjisťuji já.. Mám taky elektro vzdělání i zkušenosti,ale nemám výhl. 50 pro zapojování. Díky za pochopení.
|
|
|
|