Januliak
|
 |
« kdy: 18.01.2012, 08:22 » |
|
Podľa návodu ide o lampu s ochranou I.triedy (kovová konštrukcia so skleneným krytom), je v nej trojvodičová svorkovnica (dúfam, že sa vyjadrujem správne). Podľa návodu treba všetky tri vodiče v svorkovnici spojiť. Ale z objímky do svorkovnice idú len 2 vodiče (označené N, L1) do krajných dierok, a zo steny idú tiež len dva. Lampu som zapojila (stredná diera svorkovnice ostala voľná), svieti, ale nedá mi to. Nehrozí nejaké nebezpečestvo?
|
|
|
|
|
Januliak
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 18.01.2012, 15:49 » |
|
Svorkovnica je naozaj pripevnená ku kostre takým niečím zasunutým do jej stredu, aj ma napadlo, že by to mohlo byť ono. Vďaka.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 18.01.2012, 16:03 » |
|
Svorkovnica je naozaj pripevnená ku kostre takým niečím zasunutým do jej stredu, aj ma napadlo, že by to mohlo byť ono. Vďaka.
A ta svorka, která je na jedné straně spojena s "něčím, co jde na kostru", je na druhé straně připojena na jaký vodič? Kdyby to nebylo připojené na "ochrannou zem" PE resp. PEN, při izolační závadě by to mohlo být nebezpečné!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Januliak
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 18.01.2012, 16:15 » |
|
Odfotila som to. Z tej kostry ide "čudlík", ktorý je zastrčený do tej strednej svorky na tej strane, kde sú vodiče od objímky. Vyzerá to, akoby tým čudlíkom bola svorkovnica pripevnená ku kostre.
|
|
|
|
|
Januliak
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 18.01.2012, 16:25 » |
|
Ešte by ma zaujímalo, či sa musí zadná strana kostry dotýkať steny (stropu). Trčí tam totiž zhora ten kovový hák na vešanie lustrov, hneď vedľa vodičov, takže lampa može byť len po ten hák na dlhých šrúbkach. Inak by sa musel hák odpíliť 
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 18.01.2012, 16:33 » |
|
Obávám se, že tohle si koleduej o jiný světlo. - Podle štítku je na max. 9W. Vyšší výkon = víc tepla = riziko požáru, uvolnění jedovatýho dýmu z plastů nebo v lepším případě kapání roztavenýho plastu dětem na hlavu... Výrobce moc dobře ví, proč tam napsal takový výkon. - Výměnou objímky se stanete výrobcem se vším, co to právně obnáší - v tomto případě hlavně za oheň a zdraví / život potomků - Chybí ochranný vodič, takže v případě poruchy nemá proud kam uniknout a ani jistič, ani chráič si nevšimne problému. Chránič možná až ve chvíli, kdy se toho bude někdo držet.
Osobně bych to viděl na výměnu světla za tř. II pro vyšší výkon. Bude to mnohem bezpečnější, i když design možná nebude podle představ. Život a zdraví dětí jsou snad přednější.
|
|
|
|
|
Januliak
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 18.01.2012, 16:48 » |
|
Plast tam nie je, kostra je plechová, kryt sklenený.
No zrejme je to TN-C (2 vodiče). Takže zelenožltý má ísť do strednej dierky svorkovnice? Ak by to zapájal elektrikár, robil by v tej svorkovnici ešte nejakú "propojku" na N?
|
|
|
|
Januliak
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.01.2012, 17:04 » |
|
Ešte poznámka - ide o výrobok LIDL-u, ktorý podľa papierov spĺňa všetky normy EU.
Tak ma napadlo, či sa nevyrába v 2 verziách: jedna pre sieť TN-S, kde z objímky idú 3 vodiče (F, PE, N) a jedna pre sieť TN-C, kde sa to rieši tým čudlíkom, ktorým je svorkovnica prepojená s kovovoou kostrou. Priložený návod je ale len pre sieť TN-S. Rozmýšľam hlúpo?
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 18.01.2012, 17:10 » |
|
Ešte poznámka - ide o výrobok LIDL-u, ktorý podľa papierov spĺňa všetky normy EU.
Tak ma napadlo, či sa nevyrába v 2 verziách: jedna pre sieť TN-S, kde z objímky idú 3 vodiče (F, PE, N) a jedna pre sieť TN-C, kde sa to rieši tým čudlíkom, ktorým je svorkovnica prepojená s kovovoou kostrou. Priložený návod je ale len pre sieť TN-S. Rozmýšľam hlúpo?
Já také splňuji všechny normy EU, přesto nesplňuji požadavky některých slečen  , takže papír nepapír. Nicméně, to nemáte známého elektrikáře, ten to zmákne během jedné kávy.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 18.01.2012, 17:11 » |
|
V LIDLu už roky nekupuji ani nic na jídlo...nechci se otrávit ! Elektro výrobky u něj kupuje podle mne jen "blázen"...! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 18.01.2012, 17:19 » |
|
V LIDLu už roky nekupuji ani nic na jídlo...nechci se otrávit ! Elektro výrobky u něj kupuje podle mne jen "blázen"...!  Viděno přes technické výrobky-brzy budete trpět hlady  Dnes nákup zám. kladívka 0,5kg ve spec.prodejně, kladívko v blistru, v něm návod na použití, figurína v brýlích, rukavicích - to bych snad ještě bral, ovšem upozornění v příbalovém letáku znění "neklepat silou" mě naprosto dostalo 
|
|
|
|
Januliak
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 18.01.2012, 17:21 » |
|
V LIDLu už roky nekupuji ani nic na jídlo...nechci se otrávit ! Elektro výrobky u něj kupuje podle mne jen "blázen"...!  No neviem, včera som kúpila v Baumaxe nástennú lampu a je to tam navlas rovnaké (len objímka je E27). A takisto návod - je pre sieť TN-S, ale z objímky idú len dva vodiče a svorkovnica je rovnako pripojená ku kovovej kostre "čudlíkom".
|
|
|
|
Jirka Š.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 18.01.2012, 18:03 » |
|
...v 2 verziách: jedna pre sieť TN-S, kde z objímky idú 3 vodiče (F, PE, N)... Z objímky vám dva vodiče stačí, ten třetí je správně na kostru. Problém je v připojení na dvouvodičovou síť, s tou propojkou, ale to už vám popsali výše. Já osobně bych si svítidlo s údajem, že je na 9W, nikdy nekoupil. To i lampičku ve skříni od IKEA mám deklarovanou na patnáct 
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 18.01.2012, 18:03 » |
|
Já také splňuji všechny normy EU, přesto nesplňuji požadavky některých slečen...
V čem? Nejezdíš v tom správném autě, nemáš u domu dost velký bazén...?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Januliak
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 18.01.2012, 18:26 » |
|
Z objímky vám dva vodiče stačí, ten třetí je správně na kostru. Problém je v připojení na dvouvodičovou síť, s tou propojkou, ale to už vám popsali výše. Já osobně bych si svítidlo s údajem, že je na 9W, nikdy nekoupil. To i lampičku ve skříni od IKEA mám deklarovanou na patnáct  Nemožem si pomôcť, ale mám podozrenie, že tých 9W je haluz, ktorá vznikla nejakým skratom v hlave človeku, ktorý popisoval parametre. Súčasťou výrobku je 9W žiarivka, možno preto. Tipujem, že tam malo byť 40W. Lampa je veľká, z kovu a skla, objímka keramická, odvetrávanie zabezpečené (sklenený kryt nie je nadoraz). Možno si dám tu prácu a zahrám sa na detektíva, o čo vlastne ide.
|
|
|
|