Petr1K_2
|
 |
« kdy: 07.03.2011, 21:20 » |
|
Mám u vchodových dveří 4 drátové zapojení schodišťového světla. Na jedné straně přívod 230V a přepínač na druhé straně venku žárovku a přepínač.
Na vnitřní straně bych chtěl přidat tlačítko a časové relé, které by podrželo rozsvícenou žárovku. Bohužel jsem omezen 4 žílou a zeleno/žlutý nechci zneužít.
Jaké relé zvolit a jak to zapojit?
|
|
|
|
|
Vladisla Bělka
Neverifikovaný uživatel @1
Elektronik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 07.03.2011, 22:11 » |
|
na boku relátka býva většinou nakresleno schéma zapojení.
|
Když chceš něco vyhrát, běhej sto metrů. Když chceš něco zažít, běhej maraton. Emil Zátopek
|
|
|
|
Petr1K_2
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.03.2011, 22:31 » |
|
když to potřebujete nakreslit tak se do odpovědi raději nepouštějte abych kvůli vám nesvítil  je to klasika zapojení, viz starý obrázek akorát navíc zeleno/žlutý vodič levá část v domě s přívodem 230V, pravá venku s žárovkou chci pomocí časového relé spojit ty dva dráty mezi vypínači, ale každé relé do krabiček pod vypínač má na výstupu pouze triák a né relé výstup  
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 07.03.2011, 23:03 » |
|
Dobře, no. Mě spíš šlo o to jak vedou dráty. Jestli jsou opravdu takhle jak je namalováno nebo jsou někde přes krabičku, kde by to šlo nějak přeoperovat. Jak jsou zapojený dvě šestky pochopitelně zvládnu. A proč nechcete časáky s triakem? Nemám s nimi problém. Ale používám jen ty kde je nutné připojit i N. Jestli je to tak jak to je, tak to bez použití toho ZŽ vodiče nepůjde protože do toho relátku tu N nějak dostat musíte. Na obrázku je časák pod vypínač s releovym kontaktem 
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Petr1K_2
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 08.03.2011, 07:15 » |
|
fyzické zapojení je že:
uvnitř: 2x krabička do ní 230V L N PE, v ní přepínač schodišťový a odchozí 4 drát + PE, druhá krabička je volná venku: krabička s přepínačem a přívodem 4 drát + PE a odchozí kabel k žárovce
do volné krabičky uvnitř domu chci přidat tlačítko s relé a propojit to do sousedící krabičky
potřebuji zachovat funkci "schodišťáku" a přidat možnost časového sepnutí světla při odchodu z domu
|
|
|
|
|
Petr1K_2
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 08.03.2011, 12:27 » |
|
omluva: zmátl mě ten obrázek. Ven vede jen modrý černý černý a zeleno/žlutý. Ostrá fáze ven nejde.
|
|
|
|
Petr1K_2
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 08.03.2011, 12:44 » |
|
doplnil jsem zapojení relé
předem dík za odpověď
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 09.03.2011, 13:16 » |
|
doplnil jsem zapojení relé
Chybí vám tam napájení toho časového relé.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Petr1K_2
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 09.03.2011, 14:50 » |
|
Správne tomu chápem, že chcete zachovať póvodné prepínače a iba doplniť do práznej krabice tlačidlo a relé s vami navrhovanou činnosťou?
Ak áno, pravdepodobne to jedným časovým relé nespravíte, budete potrebovať aj pomocné relé. A to som zatial vo vyhovotovení do krabice zatial nevidel.
ano je to tak přesně toho se bojím a kvůli tomu jsem dal dotaz sem.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 10.03.2011, 10:39 » |
|
Můžete zkusit zapojit SMR-T (vč. ovládacího tlačítka) přímo mezi ty 2 koresponďáky, jako by to byly přívody L a N_přes_žárovku . Nebude to ale fungovat s kompaktními zářivkami (přinejmenším budou trvale poblikávat) a není úplně vyloučeno, že při zhasnutí vypínačem se SMR-T aktivuje, čili že to ještě zůstane chvíli svítit (jeví se mu to jako zapnutí napájení, a některá časová relé takto reagují). Taky pozor na max. zátěž 160 VA.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 10.03.2011, 10:53 » |
|
Na to se vám výrobce vy..... Ale stačil by technický dotaz, jak to reaguje na připojení napájení (v navoleném režimu "h - Impulsní relé se zpožděním").
|
|
|
|
|