|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 23.10.2011, 20:12 » |
|
napadlo mě dát k topným rohožím otočný termostat ABB (cena do 1000Kč), a veškeré přivody přes jeden stykač , který bude řízen jedním digitálním termostatem pro celý dům a nočním proudem.
Tak od tohoto řešení bych rychle ustoupil. Nemůžete řídit dvě a více místností jedním termostatem. TO je cesta do pekla.Předevší m v případě el. topných kabelů. I kdyby jste použil samoregulační kabely, tak nemůžete dostát rozumné teploty ve dvou různých místnostek jedním termostatem. Podívejte se do návodu dodavatele.  Při spočítání ceny se investor značně kroutí. Takže potřebuji vyřešit co nejlevnější řešení.
Je to dům, který má být na Slovensku, takže zatím jen uvažuji , kde elektroinstala ci finančně odlehčit .
Od takové zakázky raději odstoupit. KAždé řešení pro něj bude drahé. Když ne na pořízení, tak potom na provoz a to neberu v potaz další možné problémy. kdyby měl někdo jiný nápad jak řídit rohože a výstupy na přímotopy z jednoho místa, Otočné termostaty by udržovali nepřetopení podlahy a určitou teplotu.
A co třeba prvky imteligentního domu. K těmto aplikacím se to běžně požívá. Pokud mě kontaktujete. mohu vám říci více . " http://www.ovladejsvujdum.cz/ " Ale obávám se, že pokud nerozumíte projektu, měl by jste se spojit s někým, kdo to bude umět. Jinak můžete očekávat mnoho problémů. PS: "nízký tarif" říká snad už jen moje babička. VT a NT
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 23.10.2011, 20:13 » |
|
teď nevím, zda jsem něco napsal špatně a nebo to patří tomu zajímavému projektu, který také moc nechápu TO: Holub To co nechápete je, že blokování tepelných spotřebičů v době nízkého tarifu (nízký tarif) nemá naprosto nic společného s řízením teploty v jednotlivých místnostech a jednotlivých topných zařízení. Asi byste to měl nechat profesionálům. 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 23.10.2011, 20:16 » |
|
Dostal se ke mě strohý projekt k dřevostavbě. Kompletně celý dům má být vytápěn topnými kabely. A v prvním patře domu výstupy na přímotopy.
Jak nejlépe ovládat topné rohože a přímotopy aniž bych musel do každého pokoje umístit elektronický týdenní termostat v Tangu s termistorem v podlaze?
Při spočítání ceny se investor značně kroutí. Takže potřebuji vyřešit co nejlevnější řešení.
napadlo mě dát k topným rohožím otočný termostat ABB (cena do 1000Kč), a veškeré přivody přes jeden stykač , který bude řízen jedním digitálním termostatem pro celý dům a nočním proudem.
Je to dům, který má být na Slovensku, takže zatím jen uvažuji , kde elektroinstala ci finančně odlehčit .
kdyby měl někdo jiný nápad jak řídit rohože a výstupy na přímotopy z jednoho místa, Otočné termostaty by udržovali nepřetopení podlahy a určitou teplotu.
A co na to projektant který to navrhoval? Proč on to nenakreslí levněji? Přímotopy, dřevostavba, v podlaze? Hmmm ... já být investorem, tak mi padají vlasy pokud by to nemělo být podle projektu. Apropo "nízký tarif" je termín, který již postrádá smysl, ne?
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 23.10.2011, 20:23 » |
|
Řešil jsem podobnou věc ve stadiu umaštěného papíru.  Do každé místnosti termistor na měření teploty a ovládat pomocí PLC (řídící jednotky s reléovými výstupy) jednotlivé místnosti a topení centrálně z rozvaděče. Cenově za asi 15000.- jen řízení.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
František Sichinger

Jsou věci mezi fází a nulou
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 23.10.2011, 20:25 » |
|
Pozor na šetřivého investora kterej chce šetřit na dost podstatnej věci jako je regulace. Dělám v tomto oboru už od roku 89 a za tu dobu jsem se naučil že je lepší jít od takového za každou cenu kšeftu radši pryč. Končí to tak že při problémech pak pan domácí rychle zapomene že chtěl šetřit a odnese to ten co mu vyšel vstříc a snažil se ušetřit. Doporučuju regulaci od firmy BMR ing Bečvařovký z Rychnova nad Kněžnou www.bmr.cz tel 494533602 Zaručuju že topení bude chodit spolehlivě a ani ho nezničí pořizovací a provozní náklady. V případě zájmu mohu ukázat provedené instalace.
|
Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A
|
|
|
Josef Holub
Neverifikovaný uživatel @1

Provozní elektrikář, živnostník
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 23.10.2011, 20:29 » |
|
Bohužel k celému domu mám jeden list A4, kde jsou zakresleny rohože s příkonem. je to vzorový dům na Slovensku. S investorem jsem nikdy nemluvil,ale rozpočet mám stáhnout. Takže jediné, kde to mohu ubrat je zde. Dobrá, tyto spotřebiče pojedou v NT! Jen mě zajímalo, jestli je ještě nějaké řešení.
O tom jestli to je nebo není ekonomické se nemám s kým pobavit a asi by to investora zřejmě nezajímalo. dům bude zřejmě úplně holej pouze s přípojkou EL. Žádný trubky, topení atd.
Jinak projekt plně chápu,ale také nerozumím tomu, proč kompletně všude topné kabely!
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 23.10.2011, 20:38 » |
|
,ale také nerozumím tomu, proč kompletně všude topné kabely!
JE to jedno z možných řešení. V určitých aplikacích to vychází i na provoz velmi slušně. Bohužel k celému domu mám jeden list A4, kde jsou zakresleny rohože s příkonem. J inak projekt plně chápu,
Já to nechápu. Musíme si ujasnit pojmy. Nejdřív tvrdíte, že máte pouze jednu A4 a pak tvrdíte, že nechápete projekt? Jakej projekt? Žádnej nemáte!Až vám dodají pořádnou dokumentaci, tak jim můžete něco navrhovat. Tedy přesněji řečeno projektatnt. Vy se tím dostanete maximálně do průšvihu. K tomu PLC. V domě kde se nebude šetřit jsem pro. Udělat centrální ovládání a vyhrát si s tím,ale tady to nepřipadá v úvahu. I kdybych vyhrabal nějakého starého hypella a k němu převodníky, tak jsem daleko za cenou obyčejného termostatu
Ale počítáte třeba 5x termostat? Nebo jste se upnul jen na jednu místnost? Dodáváte málo informací. Znovu opakuji, že v tomto případě nelze použít jen jeden termostat pro celý dům.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
František Sichinger

Jsou věci mezi fází a nulou
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 23.10.2011, 20:42 » |
|
Jedna A4 je dost málo. Pozor na skladbu poplahy pokud jsou kabely ve dřevě a hlavně aby si pan domácí nevymyslel taky dřevo na pochozí vrstvě podlahy. Měl by to řešit projekt. 
|
Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 23.10.2011, 20:52 » |
|
Jedna A4 je dost málo. Pozor na skladbu poplahy pokud jsou kabely ve dřevě a hlavně aby si pan domácí nevymyslel taky dřevo na pochozí vrstvě podlahy. Měl by to řešit projekt.  Vždyť to píšu již v úvodu. Je to šílené! Asi bych se nemohl živit podobnými dodávkami. Chtěl bych se seznámit s investorem osobně abych ho mohl poslat do "Áčka" ... Pokud chce někdo vyhořet, budiž. Je to jeho volba, ale proč k tomu chce asistenci druhých?
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
|
|
|