Jak se díváte na instalaci provedenou např. tak, že zásuvky v 1p. budou jištěny z podružného rozváděče v 1p, ale osvětlení 1p. bude jištěno třeba z toho hl. rozváděče v přízemí?
Takové provedení bych taky nedoporučoval. Podle mne je to nepřehledné a v případě potřebných oprav, nebo jiných prací na instalaci by to mohlo být nebezpečné. Hlavně kdyby si třeba laik sám věšel lustr, v domění že hlavním vypínačem v patře vypnul vše potřebné.
Nevím proč se bojíte padání 300mA chrániče. Znám mnoho RD, kde je centrální chránič 30mA a výpadky tam prostě nejsou. Pokud je instalace v pořádku, včetně různých el. zařízení v domě, nebývá s tím problém.
To ovšem neznamená, že podporuji centrální chrániče 30mA. NAopak. Jen mi to někdy příjde ta diskuse trochu přitažená za vlasy. Pokud má investor strach z padání chráničů, co mu brání nainstalovat jich prostě více. Klidně kombinované pro každý okruh zásuvek. Jestli je ochoten to zaplatit, budu mu jenom tleskat.
PS: zrovna v minulém měsíci mi volal jeden ze zákazníků, že mu padá jeden z chráničů v bytě. Protože má nainstalovány jističe DPN (vypíná i N) lehko jsme se po telefonu dobrali "vadného " okruhu. Pak vytáhnul vše z dotčených zásuvek a jistič šel nahodit bez padání chrániče. Problém byl v nové prodlužovačce za televizí. Vše se vyřešilo po telefonu. Chybou byla prodlužka made in China. Zakoupená byla podle informací investora cca 4dny. Instalace stará cca 1,5 roku.