Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #18 kdy: 12.07.2018, 21:07 » |
|
Přípojka sice je součástí distribuční soustavy, ale co do důležitosti trochu jiná než páteř. EZ v sobě má tu formulaci o souhlasu dotčených vlastníků, četl jste? Mít elektriku je váš osobní zájem, veřejný by byl, kdyby se jednalo o vn linku pro město či vesnici. Zní to blbě, ale je to tak. K vyvlastňování, pokud už je k němu dojde, se přistupuje zejména v případech, kdy se jedná o veřejný zájem, dejme tomu přípojka by byla pro zdravotní středisko. I tak je to velmi problematický proces, který se tahne. Vlastnictví není tak snadno napadnutelné, natož vnucení věcného břemene, zvláště když už na pozemku jedno je. Myslíte, že se bude distributor pouštět do složitého nákladného soudního sporu s majitelem pozemků kvůli celkem zanedbatelnému zisku? Možná ano, ale tu přípojku to šíleně prodraží. Není-li ochota ustoupit na straně vlastníka, má k tomu nějaký důvod... Nepřistoupil by třeba na vzdušné vedení na dřevěných sloupech, coby bezestopy odstranitelnou záležitost? HDS a měření na veřejném prostranství, instalace vzduchem? Ostrovní provoz je řešením, ale ne pro všechny. Muselo by se jednat o velmi nenáročný provoz. kWh z dieselagregátu je pekelně drahá kWh, na trvalý provoz. Někdy se to řeší mikrokogenerac í na plyn, vím o takto fungující trvale obývané chatě. Ale všechno jsou to jen náhražky, provozně komplikovanějš í a dražší.
|
|
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #21 kdy: 13.07.2018, 22:27 » |
|
Ti by zrejme distributor ďalej vôbec neriešil. A zadávadeľ hovorí že to rieši až po dom.
A čo ste vy aby to bok verejný záujem? Čo s tym ma verejnosť či mate elektriku alebo nie? Len zemný kábel... to znamená 2metre široký pás po celej dlžke kábla. Celkom dosť. De facto mu tento pozemok vezmete...
A asi to hned tak nevyřeší... Vim o případu, kdy něco podobnýho řešil jeden zahrádkář. V jejich kolonii neměli elektriku ale ve vedlejší jo. Taky mu nechtěli dovolit se připojit, ať si zasíťujou svojí kolonii. Nakonec se s tim nemazal, a natajno si nechal vydrátovat pozici v jejich SOPce a natáhnou kabel do chaty. Zahrádkáři na to přišli až v sezóně, ale to už měl elektroměr.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
Petr Košut
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #22 kdy: 30.07.2018, 21:24 » |
|
V zákoně jsem našel toto, má s tím někdo nějakou zkušenost?
Zákon č. 458/2000 Sb. v platném znění.
Citace ze zákona vztaženo k vedení elektřiny: Paragraf 23, odst. 3 e)
Provozovatel distribuční soustavy má právo e) v souladu se zvláštním právním předpisem4d) zřizovat a provozovat na cizích nemovitostech zařízení distribuční soustavy, přetínat tyto nemovitosti vodiči a umísťovat v nich vedení
Paragraf 24, odst. 4: Provozovatel distribuční soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 3 písm. e), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním a jsou-li dány podmínky pro omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě podle zvláštního právního předpisu 4e), vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh příslušného provozovatele distribuční soustavy rozhodnutí o zřízení věcného břemene umožňujícího využití této nemovitosti nebo její části.
platí podle energetického zákona pravidlo, že provozovatel distribuční soustavy je povinen každému, kdo požádá o připojení k distribuční soustavě???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #28 kdy: 11.08.2018, 00:06 » |
|
Bohužel žádost o vyvlastnění stále nebyla podána. :-(
Obávám se, že tento boj za vás nikdo bojovat nebude. Vy nejste veřejný zájem. Jestli tomu správně rozumím, tak nějakou el. přípojku už máte? Snažím se několik let přivést novou el. přípojku k mým objektům v průmyslovém areálu.
Je-li tomu tak, pak se těžko můžete ohánět potřebou pro řádné užívání.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #29 kdy: 11.08.2018, 07:10 » |
|
Znovu opakují. Je to spíš právní otázka, ne odborná elektro.
Nicméně pokud je tam už stávají přípojka, bude na ní pravděpodobně i věcné břemeno. To by vám mělo umožnit přístup k té přípojce, pro potřeby například oprav a to i bez souhlasu vlastníka pozemku. Ovšem všechny případné škody vzniklé od vás, budete muset zaplatit.
Jinak majitele pozemků chápu. Osobně bych si taky bránil své pozemky a nikoho kdo mi chce snížit jejích cenu, tam nepustil bez boje.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #30 kdy: 11.08.2018, 10:06 » |
|
Jinak majitele pozemků chápu. Osobně bych si taky bránil své pozemky a nikoho kdo mi chce snížit jejích cenu, tam nepustil bez boje.
Pokud je to tak, že je tam LDS a vlastní ji majitel okolních pozemků/objektů, tak to by zřejmě po udělení souhlasu s věcným břemenem byl bezodkladně zbaven svéprávnosti.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Petr Košut
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #31 kdy: 13.08.2018, 22:28 » |
|
Možnost využívat elektrickou energii je veřejným zájmem (§ 3 odst.2 EZ).Určitě je ve veřejném zájmu, abyste měli doma elektrickou energii (tato energie vzniká z přírodního bohatství naší země). V objektech následně bude prováděna výrobní činnost a zaměstnávaní lidé. Navíc vyvlastnění je možné, pokud majitel nemůže řádně užívat nemovitost což bez el. energie jistě nejde. Nechme toto prosím na lidech ze stavebního úřadu. Vedení bude ve vlastnictví distributora a součástí přenosové soustavy. Jistě distributor bude vedení dimenzovat/koncipovat tak, aby mohl v průmyslovém areálu připojit i jiné zákazníky. Špatně jsem se vyjádřil přípojku nevlastním a smlouvu s distributorem ani prodejcem nemám. Jde o přípojení nového el. zařízení. všem za rady a názory asi tu již nic kloudného nevymyslíme.
|
|
|
|
Fortika
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #32 kdy: 01.10.2018, 12:02 » |
|
, mám opačný problém. Přes můj pozemek má soused natažený kabel ze sloupu do štítu svého domu. Ještě to není deset roků a nemá ode mne podepsaný žádný souhlas. Ani neexistuje žádné věcné břemeno. Mám nějakou šanci donutit E.on, nebo souseda, aby bylo toto vedení přeloženo a vedeno k němu z vedlejšího sloupu, který stojí přímo před jeho domem ? Nerad bych promeškal domu vydržení a pokud se některé z dětí rozhodne na zahradě postavit dům, nerad bych aby museli platit nepovolenou nikdy přeložku.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #33 kdy: 01.10.2018, 12:33 » |
|
, mám opačný problém. Přes můj pozemek má soused natažený kabel ze sloupu do štítu svého domu. Ještě to není deset roků a nemá ode mne podepsaný žádný souhlas.
Tak na co čekáte? Jasně projevte svůj nesouhlas. Například napadením této přípojky u distributora. Podle jeho odpovědi pak postupujte dál. Pokud si dobře pamatuji, tak je to 10 let kdy se nikdo nevyjádří proti, tak automaticky vznikne věcné břemeno. Tedy dost zjednodušeně Ale opět je to otázka na právníka. Zde jsou elektrikáři kteří rozumí technickým záležitostem a ne právním otázkám. Najměte si právníka který se specializuje na práva s tímto zaměřením.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #35 kdy: 01.10.2018, 15:48 » |
|
Přes můj pozemek má soused natažený kabel ze sloupu do štítu svého domu.
Niance je v tom, že je to vzdušná přípojka. No a ten vzduch, kterým jde, není váš. Rozměry pozemku jsou dány pouze plochou a až v případě umístění stavby přibývá hloubka a výška. Jiná situace by byla v případě, že tam bude stavba a někdo natahne přípojku tak, že bude omezovat užívání stavby, například ochranným pásmem, dtto jako u kabelu zemního. Ale jak už bylo řečeno, hádejte se s distributorem, možná ho uhádáte, nebo si najměte právníka a může se stát, že ty náklady ve výsledku přerostou cenu přeložky.
|
|
|
|