Miroslav Hlaváč

Elektřina má pomáhat,ne zabíjet!
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 15.12.2016, 19:09 » |
|
Mohlo by to jít, kdyby relé A rozpínacím kontaktem blokovalo relé B, ale problém může být, aby se ta relé vešla do lustru.
Pak by nešlo zapnout oba obvody naráz 2+4...mám zanuto A už nezapnu B..
|
Miroslav
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 15.12.2016, 19:23 » |
|
A co to raději řešit stmívačem? Občas vypadá nesvítící žárovka jako závada 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #20 kdy: 15.12.2016, 20:33 » |
|
No jo, máte pravdu, ale pokud bude 5 drátů bude to řešitelné.
A relé se dvěma kontakty....a vše do krabice mimo lustr.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #21 kdy: 15.12.2016, 20:51 » |
|
Pak by nešlo zapnout oba obvody naráz 2+4...mám zanuto A už nezapnu B..
Ale šlo... Ale nechci to tazateli usnadňovat. A relé se dvěma kontakty....a vše do krabice mimo lustr.
Hypoteticky bez stavebních prací a přiznám, že relé se dvěma kontakty v krabicovém provedení neznám, dávat tam 4 je už určitě moc a nechci řešit bastlení.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Milan Hodul
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 16.12.2016, 17:59 » |
|
Nejjednoduchší řešení je asi pomocí usměrnovacích můstků,jak to tu už bylo spomenuto.Sche ma viz.příloha
|
|
|
|
Miroslav Hlaváč

|
 |
« Odpověď #24 kdy: 16.12.2016, 21:35 » |
|
Mohlo by to jít, kdyby relé A rozpínacím kontaktem blokovalo relé B, ale problém může být, aby se ta relé vešla do lustru. Ale šlo... Ale nechci to tazateli usnadňovat.Hyp oteticky bez stavebních prací a přiznám, že relé se dvěma kontakty v krabicovém provedení neznám, dávat tam 4 je už určitě moc a nechci řešit bastlení.
Nakreslete nechám se poučit jak při zapnutém A a rozpínacím kontaktu blokujícím B toto B zapnete.V práci řeším liniáky na 4 A0 plachty ale zřejmě mi to nemyslí...
|
Miroslav
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #26 kdy: 16.12.2016, 22:29 » |
|
Pche, ono to dokonce půjde i s jedním relé..... Nebo už mě to taky nemyslí?
V pořádku, pokud tam má 7 žárovek (A=2, B=4, C=1).
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #31 kdy: 18.12.2016, 19:14 » |
|
EDIT: Na podnět kol. Fuka, těch žárovek pod A,B,C může být libovolně do zatižitelnosti spínače a kontaktu relé.
Samozřejmě, že jich může být víc. Můj přípodotek chtěl říci, že jich musí mít přinejmenším 7 (přičemž zdá se je ještě pořád přepočítává, že se neozval). Proč by mělo mít vliv životnost žárovek. Nenapadá mě důvod. Maximálně probliknutí při zapnutí nebo vypnutí A a zapnutém B.
Záleží na jejich tepelné setrvačnosti. 25W žárovce to bude vadit víc, než 100W.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Miroslav Hlaváč

|
 |
« Odpověď #32 kdy: 20.12.2016, 16:13 » |
|
Pche, ono to dokonce půjde i s jedním relé..... Nebo už mě to taky nemyslí a nevidím nějakou zradu?
EDIT: Na podnět kol. Fuka, těch žárovek pod A,B,C může být libovolně do zatižitelnosti spínače a kontaktu relé.
Perfektní stoprocentně splnuje původní požadavek, já myslel se dvěma relé: Ale moje poznámka se vztahovala k jinému příspěvku jiného uživatele a citoval jsem ho dvakrát.
|
Miroslav
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #34 kdy: 20.12.2016, 17:09 » |
|
Samozřejmě, že jich může být víc. Můj přípodotek chtěl říci, že jich musí mít přinejmenším 7 (přičemž zdá se je ještě pořád přepočítává, že se neozval). Záleží na jejich tepelné setrvačnosti. 25W žárovce to bude vadit víc, než 100W.
Odvážím se optat proč by to nemělo fungovat se 3 či 5ks.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #35 kdy: 20.12.2016, 17:27 » |
|
Odvážím se optat proč by to nemělo fungovat se 3 či 5ks.
Neodpovídalo by to zadání.
|
|
|
|