Michal Hl.
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« kdy: 20.05.2022, 14:37 » |
|
Chci přesunout elektroměr z chodby do ER na fasádu domu. Jde o oblast Eg.d Problémem je vhodné místo. Nejvhodnější místo je u rohu zdi, pod HDS (připojení vzduchem). Výškově to dle PP vyjde (body 6.8 a 6.9 PP), ale podlaha před ER by nebyla vysloveně rovná (bod 6.8 PP), ale byla by v úrovni, kde začínají schody. Poslal jsem tedy dotaz na Eg.d, jestli zvolené místo vyhovuje nebo ne. To bylo už před měsícem a půl a stále čekám na odpověď, jinou než že "žádosti bylo přiřazeno číslo a bude zpracována".
Pokud se ale nepletu, tak přesunutí elektroměru musí (může) dělat libovolný elektrikář, který má pověření od Eg.d a ne nutně přímo někdo ze zaměstnanců Eg.d (nevím tedy jak je to v případě, že je potřeba tahat i nový kabel od HDS a otevřít tedy i tu). Najít někoho s pověřením, kdo by se tedy vyjádřil lze/nelze a rovnou to i udělal mi totiž přijde jako rychlejší varianta, než čekat na vyjádření od Eg.d bůh ví jak dlouho... jestli je to tedy možná varianta?
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #1 kdy: 20.05.2022, 20:05 » |
|
Pokud se ale nepletu, tak přesunutí elektroměru musí (může) dělat libovolný elektrikář, který má pověření od Eg.d a ne nutně přímo někdo ze zaměstnanců Eg.d U EG D stačí revize a dát ji na EGD. Oni dojdou a dají to nebo nedají?? RT E by měl znát umístění podle PP EG.D! Pokud budou připomínky ze strany distribuce, dají to písemně na montážní list. Někdy dojede na místo vedoucí služebny a podívá se na to přímo (nestandartní umístění).... Může to dělat "libovolný" elektrikář s platnou nyní "50"kou. Ale odplombování provede EG.D jen svými pracovníky!! Stejně musí čekat na odplombování (mimo havarijního stavu-to si může zatím sám elektrikář provést po povolení EG.D.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.05.2022, 20:29 » |
|
Ale odplombování provede EG.D jen svými pracovníky!! Stejně musí čekat na odplombování (mimo havarijního stavu-to si může zatím sám elektrikář provést po povolení EG.D.
Co? Nahlásíte odplombování (telefonicky nebo teď nově přes aplikaci) z důvodu revize/ úprav/ výměny ER..., dostanete povolení a můžete odplombovat. V telefonu vás vždy upozorní na zákaz vstupu do kabelové skříně a v určitých případech na nutnost dodání revize ER. Nevím, proč by někdo z EG.D jezdil sundavat plomby.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #3 kdy: 20.05.2022, 20:35 » |
|
Pokud se ale nepletu, tak přesunutí elektroměru musí (může) dělat libovolný elektrikář, který má pověření od Eg.d...
Pletete, žádné "pověření" nepotřebuje. Najděte si nějakého zkušeného elektrikáře (RT), který zná připojovací podmínky a ví, co a jak. Ten by měl umět posoudit, kam a jak co dát tak, aby s distributorem nebyl problém. Pro váš klid se můžete domluvit na tom, že mu zaplatíte až po zaplombování, aby vám v ruce nezůstal černý Petr
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #5 kdy: 20.05.2022, 22:02 » |
|
Kabelová skříň = HDS nebo něco jiného? Při přesunu ER bude tedy potřeba nový kabel od HDS, takže sundat na ni plomby a vlézt tam bude elektrikář muset
Ano, HDS. Vy ji máte zaplombovanou? To jsem ještě neviděl, ale slyšel jsem o tom. U nás se to nedělá a zrovna minulý týden jsme o tom mluvili s techniky EGD. Ti o tom ještě ani neslyšeli, nikdo to po nich nechce a říkali, že jim to připadá jako nesmysl. Jiný kraj, jiný mrav asi. HDV do HDS by vám měl zapojit pracovník EGD, tam běžný elektrikář nesmí. Bývá to docela oříšek se synchronizací, abyste nebyl třeba týden odpojený. Ale i to se dá domluvit.
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #7 kdy: 21.05.2022, 11:12 » |
|
6.8. Před ER (přede dveřmi rozvaděče) musí být volný prostor o hloubce a šířce minimálně 800 mm umožňující plné otevření dvířek, s rovnou podlahou nebo definitivně upraveným vodorovným terénem.
Na umístění nad schody můžete rovnou zapomenout.
|
|
|
|
Michal Hl.
|
|
« Odpověď #8 kdy: 21.05.2022, 12:35 » |
|
To jem právě psal i v původním příspěvku, že to nezodpovídá tomu bodu 6.8. Já mu ale rozumím ve smyslu, aby tam nebyl svah u domu/chodníku a při pohybu za sucha/deště/sněhu tam nehrozilo uklouznutí, což zde ne. Proto jsem jim napsal jestli to tam mohu dát nebo ne a doufám.
Před domem je mělce položená kanalizace kopírující stěnu domu, předsunutá drenáž, vodoměrná šachta,... takže ani budka by tam zakopat nešla. V nejhorším případě dočasně zvednu terén o ty tři schody, abych udělal rovinu (z přípojky kanalizace se mi tam válí 15m3 hlíny), ale doufám, že by to schválit mohli. Vzhledem ke všem okolnostem tam lepší místo není.
|
|
|
|
Petr Liskar
|
|
« Odpověď #9 kdy: 21.05.2022, 13:04 » |
|
To jem právě psal i v původním příspěvku, že to nezodpovídá tomu bodu 6.8. Já mu ale rozumím ve smyslu, aby tam nebyl svah u domu/chodníku a při pohybu za sucha/deště/sněhu tam nehrozilo uklouznutí, což zde ne. Proto jsem jim napsal jestli to tam mohu dát nebo ne a doufám.
Nelze tam ten elektroměrový rozvaděč takto umístnit. Schodiště nesplňuje podmínku 80x80cm rovné plochy před rozvaděčem a nejde zde jen o uklouznutí. Mimochodem, podmínku umísttění "na trvale veřejně přístupném neuzamykatelné m místě" dodržíte?
|
|
|
|
|
Michal Hl.
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.05.2022, 13:37 » |
|
V současnosti je elektroměr uvnitř v chodbě, kde mmj původně taktéž byly spoustu let schody (nyní nejsou). Jen se tam při rekonstrukci nevejde vše, tak bych právě rád dal ER ven.
Dodržení veřejně přístupného místa problém není. Předzahrada není oplocená.
Dům má předzahradu zhruba 18 m a sloup je +- v jedné třetině, takže nemá ani moc smysl dát budku na kraj pozemku a tahat dráty tam a zpět (a ještě by nastal problém s vyjížděním auta - je tam zatáčka v horizontu a výjezd je už tak dost adrenalin). Ještě jsem to zvažoval, kdyby se chystala přeložka vedení do země, což mi ale řekli, že blízké ani střednědobé budoucnosti se určitě neplánuje
Stěna, co pokračuje dále vpravo je jen pár cm a pak hned dveře, zároveň je docela tenká.
HDS jde nechat vyměnit jen protože se mi nelíbí, tam nemusí být nějaký oficiální důvod?
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.05.2022, 18:56 » |
|
Co? Nahlásíte odplombování (telefonicky nebo teď nově přes aplikaci) z důvodu revize/ úprav/ výměny ER..., dostanete povolení a můžete odplombovat. V telefonu vás vždy upozorní na zákaz vstupu do kabelové skříně a v určitých případech na nutnost dodání revize ER. Nevím, proč by někdo z EG.D jezdil sundavat plomby. Já jsem u EG.D také, všechny HDS skříně se plombují!!Postupně! Ty co se opravují zároveň i plombují HDS! Poslední měsíc musí odpolombovat elektroměr pracovník EG.D!! Je to nařízení od nich!! Pouze při vyhoření hlavního jističe si můžete sám odplombovat! (po nahlášení)... Už jsem to tu psal!! To co píšete bylo doposud u nás!! (Co jsem se bavil s vedoucím EG.D proč toto přísné nařízení, měli školení a už se jim stalo, že elektrikář odstřihl včechny plomby z elektroměru proto to nařízení!!) Žádné CO?? Ale realita kolego dnešních dní ! Už to tak u nás měsíc funguje a je to na draka!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.05.2022, 21:05 » |
|
Ono se o tom začíná mluvit i u konkurence. Do HDS leze kdo má do p.dele díru, přičemž ničí zámky, rve tam pojistky kombinačkama, nebo různě opravené, výrazně posílené, nebo vypodkládané, což vede k vypalování spodků. Elektroměry s ustřihanými cejchovními plombami jsou taky ne úplně neobvyklý jev. Další problémy vznikají při připojování HDV, kdy jsou nezřídka přetažené šrouby a deformované kontakty, rozlámané spodky, nezasypané pilíře atd. Plombování je obrana distributora před fušery a neumětely a taky lemploidními takyelektrikář i. Těm všem patří dík za tuhle pakárnu.
|
|
|
|
555
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #17 kdy: 22.05.2022, 00:14 » |
|
Jestliže máte takové zajmavé podmínky, nebylo by dobré zvážit vystavět "pilíř " na trase mezi sloupem a domem?Kabel by přicházel pak do domu spodem se všemi klady i zápory. Pokud to neohrozí výhledové podmínky(nějaká mapa by byla namístě, aby to přiblížilo situaci)... Rozhodně nezkoušejte nějaká dočasná zvýšení terénu, mohlo by se to silně nevyplatit(odstřižení) Podmínky jaké má být okolí eletroměru nejsou pro zábavu, ale pro minimalizaci škod na lidech i majetku. Ještě bokem Ono se o tom začíná mluvit i u konkurence. Do HDS leze kdo má do p.dele díru, přičemž ničí zámky, rve tam pojistky kombinačkama, nebo různě opravené, výrazně posílené, nebo vypodkládané, což vede k vypalování spodků. Elektroměry s ustřihanými cejchovními plombami jsou taky ne úplně neobvyklý jev. Další problémy vznikají při připojování HDV, kdy jsou nezřídka přetažené šrouby a deformované kontakty, rozlámané spodky, nezasypané pilíře atd. Plombování je obrana distributora před fušery a neumětely a taky lemploidními takyelektrikář i. Těm všem patří dík za tuhle pakárnu. ano musím souhlasit čím dál častěji tam lezou ti co tam nemájí co dělat
|
|
|
|