|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.07.2012, 10:31 » |
|
Málo místa.... Řešil jsem to 8M rozvaděčem usazený vedle podružného...(stejného výrobce ...) Nejlevnější asi MANELLER.....p oužívám, zatím bez poruch...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
Robert Jedek
|
|
« Odpověď #6 kdy: 20.07.2012, 13:09 » |
|
díky za rady a eště jedna maličkost jak je to stím přímím a nepřímím měřením?
Nepřímé měření se používá pro větší odběry, kdy jsou proudy do elektroměru zapojeny z proudových měničů.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #7 kdy: 20.07.2012, 13:37 » |
|
Nepřímé měření se používá při odběrech s hlavním jističem větším jak 63A a nebo při měření odběru na úrovni vn (22kV) u firem s velkým odběrem a vlastním trafem. Pro vás nemá význam.
Pokud budete měřit podružným elměrem, bylo by dobré osadit obě patra samostanými elměry a jejich naměřené hodnoty použít jako přepočítavací koeficient, protože se nikdy nestane, že by součet obou podružných odběrů byl schodný s odečtem na fakturačním (úředním elměru). Důvodem bude vlastní odběr podružných elektroměrů a také samozřejmě povolená chyba, která může podle typu dosahovat až 2%.
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #8 kdy: 20.07.2012, 15:56 » |
|
Nepřímé měření se používá při odběrech s hlavním jističem větším jak 63A a nebo při měření odběru na úrovni vn (22kV) u firem s velkým odběrem a vlastním trafem. Pro vás nemá význam.
Ne nemáte pravdu. Zrovna minulí týden jsem zapojoval elektroměrový rozvaděč, s hodnotou jističe 80A, a pro přímé měření. Je to přesně dle připojovacích podmínek ČEZ.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #10 kdy: 20.07.2012, 16:11 » |
|
Mám pravdu, nemám pravdu, záleží na distributorovi a na místně příslušném technikovi. Ještě nedávno na jednom mém zákazníkovi chtěli nepřímé měření právě na těch 80A. Minulý týden to ale nebylo, je to asi necelý rok. Možná to souvisí s rozvojem statických elměrů, které mají povolený proud až 100A.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #12 kdy: 20.07.2012, 18:00 » |
|
Celkem logicky je přímé měření výhodnější, jak jednoduchostí zapojení, tak tím, že odpadnou ztráty na měřících transformátore ch, takže je mu v okamžiku, kdy jsou k dispozici poměrně přesné elektroměry v širokém rozsahu odebíraného proudu, dávána přednost.
Tak jsem pro úplnost zkontroloval PRE a nyní v nové PN platné od 1/7- 2012 se povoluje přímé měření až do 100A včetně. Už jsem chvíli nedělal odběrné místo s tak velkým hl. jističem a požadavky se neustále mění, takže se omlouvám za nepřesnou informaci. To ovšem nic nemění pro původního tazatele, který si asi pod pojmem nepřímé měření představoval něco jiného.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #13 kdy: 21.07.2012, 08:58 » |
|
Nevím jaké máte zkušennosti s přímým měřením, já v podružném měření 63 A celkem v pracovní dobu proud kolem 50A trvale.....ele ktroměry se hodně "vyhřívají" a tak za 5 a více let odcházejí.... Zejména napojení proudových cívek v elektroměrech hodně trpí, kryty nad nimi jsou celé černé... Pokud proud kolísá, toho bych se nebál do 100 A.....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #14 kdy: 21.07.2012, 09:54 » |
|
EON taky
U E.onu lze s některými techniky dohodnout 100A přímé na kratší (dobou trvání) provizorku.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.07.2012, 10:05 » |
|
Nevím jaké máte zkušennosti s přímým měřením, já v podružném měření 63 A celkem v pracovní dobu proud kolem 50A trvale.....ele ktroměry se hodně "vyhřívají" a tak za 5 a více let odcházejí.... Zejména napojení proudových cívek v elektroměrech hodně trpí, kryty nad nimi jsou celé černé... Pokud proud kolísá, toho bych se nebál do 100 A..... Osobne nad 50A preferujem polopriame meranie a ani s distibuterom to nebyva problem dohodnut Doma mam pripojku 3x50A tiez riesenu polopriamym..
|
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
|
|
|
Jaromír Urbanec
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #16 kdy: 23.07.2012, 20:13 » |
|
Osobne nad 50A preferujem polopriame meranie a ani s distibuterom to nebyva problem dohodnut Doma mam pripojku 3x50A tiez riesenu polopriamym..
A to je co to polopřímé?
|
|
|
|
|