Petr Mužík

|
 |
« kdy: 05.05.2010, 10:27 » |
|
Je to záhada - už nevím jak to jinak napsat - v srpnu minulého roku, došlo k výměně elektroměru společné spotřeby (ET 404) - spotřeba byla cca 12kWh denně. Výměna byla provedena za nový (bohužel nevím typ, ale digitální - šedý nižší), všechno bylo OK, než se zapla kotelna v domě, v tom spotřeba narostla na 4 násobek - 50kWh, revizní technik usoudil, že bude asi špatný - požádalo se o kontrolu, tím se dodal elektroměr nový, a problém přetrvává - pak jsem byl přizván já... Abych to zhrunul - hlavní jištění 3P/25A/B - elektroměr - odvod na společnou spotřebu - jištění kotelny - podružné měření v kotelně. Kotelna max odběr 22kWh/denně - ale je to nereálné, odběr spíše odpovídá podružnému měření - cca 9kWh/denně Společná spotřeba - max 1 kWh/denně, tzn. cca 10 kWh - vše odpovídá měření při starém elektroměru ET 404 - nyní spotřeba při zapnutí kotelny - podružný 10kWh, hlavní (E.On) 50 kWh, nedalo nám to, připojili jsme přímo za elektroměr tepelný spotřebič 2kW - všechno OK (za hodinu naměřil 2kW), bohužel za den na to opět 50kWh, tak včera jsme s kolegy ještě provedli to, že jsme před elektroměr E.Onu dali náš - spotřeba: podružný kotelna 8kWh, náš před E.On 9kW, E.On 48 kWh - odběr cca 2A na jedné fázi (L2, L3 - odběr zanedbatelný). A dnes přišla další rána - první vyměněný elektroměr je dle cejchu OK...tak už opravdu nevím......
#112#
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 05.05.2010, 12:35 » |
|
Můžete uvést seznam napájených zařízení, typy a příkony?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 05.05.2010, 14:11 » |
|
takl jsem trochu zjišťoval - a světe div se - dodavatel elektroměrů pro E.On mi říkal, že jsem asi 6, který se s tímto problémem za půl roku objevil - stejně jako já, na sítí elektroměry načítají víc, ale na zkušebně je vše OK. Nakonec jsem sehnal spojení přímo na výrobce a ten mi zapůjčí 4Q elektroměr pro kontrolu - musím říct, že jednání s firmou bylo na úrovni, je vidět kdo si váží zákazníků  . Jinak pro kolegu Revúsa - dle sdělení výrobce (taky mě to napadlo) - harmonické mohou dělat max. 2%.... Pro kolegu Fuka - na kotelně jsou čerpadla: 2 ks - 250W (elektricky řízený výkon od 40 do 250W) 2 ks - 45W dále řídící jednotka Vaillant a 2 ks plynové kotle - nic víc nic míň Co se týká společné spotřeby tak klasika - 3x60W + na noc 2x200W halogen Tak jsem opravdu zvědav co zjistíme s tím 4Q elektroměrem.
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 05.05.2010, 14:48 » |
|
Pro kolegu Fuka - na kotelně jsou čerpadla: 2 ks - 250W (elektricky řízený výkon od 40 do 250W) 2 ks - 45W dále řídící jednotka Vaillant a 2 ks plynové kotle - nic víc nic míň Co se týká společné spotřeby tak klasika - 3x60W + na noc 2x200W halogen
To tak zhruba odpovídá těm 10 kwh/den. Proč ten elměr E.ONu měří 5x víc nevím - napadá mě jedině že by mohl být zarušen nějakými extrémními špičkami v síti. Nějakou informaci by mohlo poskytnout odečítání po 8 hodinách - pokud by to měl způsobovat nějaký průmyslový provoz bez noční směny, tak by se mohly projevit výrazné rozdíly.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 06.05.2010, 17:39 » |
|
Nemluve o tom, ze 2kW topeni to namerilo spravne.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 07.05.2010, 08:52 » |
|
PS: Neměl ten starý elektroměr povolenou jednu měřící propojku /klemu/? Jednou jsem to zjistil..
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 09.05.2010, 20:44 » |
|
Stávalo se to, resp. bylo běžné u starších elektroměrů bez brzd, když nebyl dodržen sled fází. U digitálu nevím.
|
|
|
|
dolacko
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 10.05.2010, 21:06 » |
|
Napadla ma blbá myšlienka. Negenerujú sa v kotolni harmonické prúdu? Niekde v hlave sa mi točí myšlienka, že elektronické elektromery ich vidia. Ale je to len myšlienka bez reálneho podkladu. Privádza ma k nej skutočnosť, že nový elektromer nameral pri ohmickej záťaži správny odber.
Máte pravdu, je to iba myšlienka bez reálneho podkladu. Nielen elektronické (statické) ale aj indukčné elektromery ich nielenže "vidia" ale ich aj správne odmerajú. Tam problém naozaj nebude. Problém s meraním výkonu pri harmonickom skreslení prúdu majú najmä rôzne pochybné tzv. kontrolné merače výkonu z LIDL-u a podobných predajní.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 16.05.2010, 09:38 » |
|
Existují tzv. "analyzátory sítě", přístroje, které sledují vše, co se v síti děje a dokáží to zaznamenat. Řešením by bylo nechat takovýto přístroj na nějakou dobu v místě, potom by se snad dalo určit, co se děje.
Občas řeším problémy zákazníků, kteří mají pocit, že platí příliš za elektřinu a mají podezření buď na neoprávněný odběr (sousedů) nebo na vadný elektroměr. Obojí se stává jen velmi vyjímečně.
Je celkem běžné, že po výměně elektroměru (starý mechanický za nový digitální) se trochu zvedne spotřeba - zákazníkům říkám, že nový elektroměr dokáže změřit i to, co starý změřit neuměl - ale uvedený rozdíl je příliš velký, asi bude ve hře něco jiného. Jestli jsem to správně pochopil, na elektroměr je připojené ještě něco jiného (společná spotřeba). Je také možné, že problém nepřichází z kotelny, ale úplně z jiného směru ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 16.05.2010, 11:04 » |
|
Taky bych se klonil k tomu, že někdo vás pozoruje a " řídí " odběr dle potřeby. ...nedalo nám to, připojili jsme přímo za elektroměr tepelný spotřebič 2kW - všechno OK (za hodinu naměřil 2kW), bohužel za den na to opět 50kWh ... že jsme před elektroměr E.Onu dali náš - spotřeba: podružný kotelna 8kWh, náš před E.On 9kW, E.On 48 kWh Tohle je ale podivné. Měřili jste skutečně přívod na elměr EONu? Zkuste detailně zkontrolovat vydrátování neměřených přívodů na elektroměr, není tam nějaká smyčka, která by vám načítala spotřebu dalšího elektroměru? / elektroměry v serii /
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 16.05.2010, 11:23 » |
|
Existují tzv. "analyzátory sítě", přístroje, které sledují vše, co se v síti děje Půjčí vám je rozvodné závody za nějaký příspěvek... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 19.05.2010, 15:36 » |
|
Tak jsme včera namontovali 4Q elektroměr, který nám zapůjčila firma, která vyrábí i elektroměry pro Eon (ACE 6000). Fakturační elektroměr je nyní ACE 3000/100. Zjistili jsme, že za 24 hodin provozu kotelny se na ACE 3000/100 - fakturačním - natočilo 70kWh a na 4Q ACE 6000 - 3 kWh .... poslal jsem ho zpět do firmy, kde z něj vytáhnou analýzu a snad budeme chytřejší. Dle displeje ACE 6000 jsme také zjistili, že pravděpodobně teče proud opačným směrem ? ... (jsou tam vektorové šipky) ... takže to bude ještě mazec. (ACE 3000/100 počítá všechny průtoky proudu jako plusové, pravděpodobně kvůli přehození přívodů. Jinak schéma se posílat není potřeba - jednoduše: hlavní jistič fakturační elektroměr jistič pro kotelnu podružný elektroměr pro kotelnu
- vše fyzicky zkontrolováno. ...
|
|
|
|