Štěpán H.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 28.09.2012, 14:54 » |
|
Chtěl bych se jen ujistit, zda-li jsem zapojil elektroměr správně. Trochu se bojím toho proklemování svorek 2, 5 a 8 s "nulou.  Proklemoval jsem je 1,5mm2 kabelem. Udělal jsem to přesně tak, jak je na tomto schématu: http://elektrika.cz/obr/08_ben_elektr_13v.jpgJe to v pořádku? Co by se stalo, kdybych fáze nepropojil? Jde o zahradní rozvaděč.
|
|
|
|
Jaroslav Borovec

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 28.09.2012, 18:30 » |
|
Chtěl bych se jen ujistit, zda-li jsem zapojil elektroměr správně. Trochu se bojím toho proklemování svorek 2, 5 a 8 s "nulou.  Proklemoval jsem je 1,5mm2 kabelem. Udělal jsem to přesně tak, jak je na tomto schématu: http://elektrika.cz/obr/08_ben_elektr_13v.jpgJe to v pořádku? Co by se stalo, kdybych fáze nepropojil? Jde o zahradní rozvaděč. Předpokládám, že když zapojujete elektroměr, jste osoba znalá, která může pracovat na elektrickém zařízení sama. Pak nerozumím vaší neznalosti. Je zcela jedno zda máte rozvaděč v garáži nebo na zahradě. TADY TO ZAVÁNÍ BASTLENÍM!
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 28.09.2012, 18:44 » |
|
Tak tady pouze: No comment. 
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 28.09.2012, 18:51 » |
|
Je to v pořádku? Co by se stalo, kdybych fáze nepropojil?
Já vám řeknu, co se stane když je takto propojíte. Uděláte tvrdý třífázový zkrat. A budete rád, jestli ho odchytí jistič před elektroměrem. Skoro mám pocit, že si z nás utahujete.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 29.09.2012, 20:53 » |
|
Proklemoval jsem je 1,5mm2 kabelem.
Nemajú tam byť originálne preponky?
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Molák

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 30.09.2012, 06:00 » |
|
Vskutku i podle reakcí mých kolegů, budete laik. Ale k věci, pravděpodobně dovede číst ve schematech, možná jste si koupil elektroměr a chcete si měřit odběr. Prozradím vám co asi sledujete svoji otázkou. Pro správnou fukci měření, musí být příslušná svorka elektroměru spojena s "nulou" jak říkáte. Zdůrazňuji spojena, protože v mnoha případech při většíchh zatíženích je tato svorka přetěžována, vyhořívá, aproto se Vaše "nula" upřednostňuje vést přímo, např na nulový můstek, aby se této skutečnosti předešlo. Schema v elektroměru je orientační a potřebu jak správně zapojit, má jenom elektrikář.
|
|
|
|
Štěpán H.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 30.09.2012, 14:29 » |
|
 Ano jsem laik. Vyhlášku 50 jsem udělal roku 2004. (Ano vím - dnes je již její platnost propadlá)... V daném oboru nepracuji, takže jsem svými znalostmi zůstal na úrovni studenta, tedy bez praxe... Proto mě místní odborníci mohou mít za hlupáka.  To že jde o vnitřní zapojení elektroměru, jsem si samozřejmě všiml až po vašem "nakopnutí"  Jsem tedy rád, že jsem to neodzkoušel bez této "hloupé" otázky. Myslím ale, že má otázka přece k něčemu dobrá byla... Už vím, na čem jsem. Díky (za Vaše pochopení i odpovědi) 
|
|
|
|
|