Problém s nesouhlasem fakturačního měřidla a podružných měřidel jsem řešil. Jak se tady v diskusi již objevilo a nakonec i sám autor uvádí, nové elektroměry (elektronické - bez klasického systému, kde je vidět otáčející se kotouček) mají takovou citlivost, že zaregistrují i televizi v režimu stand-by. Proto se také dočtete v článcích o úsporách energie o tom, že nemáte nechávat takto zapnuté různé televize, videa, radia, ale úplně je vypnout.
Tento problém vlastně takto i vznikl, když energetika provedla výměnu měřidla k cejchu a instalovala elektronický elměr. V rozvodu po zahrádkách, který jsem já řešil, jsou podružné elektroměry klasické. U takového elektroměru se musí počítat asi 3 až 4W vlastní spotřeby měřidla na 1 systém (1 fázi). Čili když je elměr 3-fázový, 3x tolik. A spočítejte si, dejme tomu 10 míst s podružným měřením, někde 3-fázové jinde jednofázové elektroměry. Klidně může vyjít, že roční spotřeba elektroměrů je i 500 kWh. A jestliže je skutečná spotřeba třeba v součtu na podružných měřidlech např. 200kWh, je velký problém. Hlavně lidský problém, protože to někomu nejste schopni vysvětlit, že má zaplatit za něco, co vlastně nespotřeboval
.
Teď, když ceny energií jdou tak rychle nahoru, stane se takový odběr naprosto nevhodným. Jediným řešení pak je, že si každý udělá vlastní smlouvu a odběrné místo. A pak se už může dohadovat jen s dodavatelem energie a sousedské vztahy jsou zhojeny. Jen jestli na zřízení takového odběrného místa a vlastní přípojku bude každý mít a bude chtít investovat. Skoro bych řekl, že na to, co se v takovýchto případech spotřebuje by bylo líp si pořídit malý agregát jak indiáni z Jižní Ameriky, nehrát ale na kytaru, jen poséct trávník, něco ugrilovat, posvítit si k tomu asi 2x ročně..... A ještě máte agregát jako zálohu při výpadku energie třeba doma.