Martin PetrR
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 06.03.2017, 12:02 » |
|
Musí mít nová elektroměrová skříň okýnko pro odpočet elektroměru? Distributor sítě je E-on. Na internetu jsem viděl k prodeji hlavně skříně bez okýnek.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 06.03.2017, 16:21 » |
|
Nemusí. Vždy záleží na konstrukčním řešení určitého rozvaděče. U elektroměrovýc h skříní se musí koukat především na celkové In, vybavenost (pro jaký elektroměr, sazba atd.) a pro koho je skříň certifikována (ČEZ, EON, PRE). Skříně se pak dělají do výklenku a v pilířovém provedení. Pak rovněž záleží na materiálu skříně a její vhodnosti do určitých prostředí (venkovní, průmysl, vnitřní atd. atd atd.)
Jste-li laik, skříň si bez bližšího návrhu sám nepořizujte. Může se vám jednoduše stát, že jen vyhodíte spoustu peněz oknem.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 06.03.2017, 16:24 » |
|
Musí mít nová elektroměrová skříň okýnko pro odpočet elektroměru? Distributor sítě je E-on. Na internetu jsem viděl k prodeji hlavně skříně bez okýnek.
Ne nemusí!! Ale je řeč , jen o tom venkovním!! Pozor na to! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Martin PetrR
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 06.03.2017, 17:59 » |
|
Abych řekl pravdu tak právě chceme dělat novou fasádu na domku a elektroměr je umístěn uvnitř objektu. Proto chci přemístit elektroměrovou skříň před vchodové dveře aby byla přístupná. Montáž chci provést do výklenku, budu počítat s polystyrenem 10cm plus nějaká omítka. Rovnou při té příležitosti chci natáhnout nový přívod pro ER z HDS a z ER do podružného rozvaděče. Přívod chci dát Cyky 4x10mm2. Elektrikář jsem jen bohužel pracuji v trochu jiném odvětví a nedostal jsem se k zapojení elektroměru ale myslím že vydrátovaný elektroměr od výrobce s návodem zapojit a usadit zvládnu. Jen mi chybí některé informace a proto  za vaše odpovědi. Pro upřesnění uvedu doplňující informace Jistič před elektroměrem 3x32A(stávající hodnota) distributor e-on, rozvaděč bude u vchodových dveří pod zástřeškěm, jedná se o dvoutarif s hdo bez blokování spotřebičů. Zatím jsem nic neobjednával a nasávám informace aby vše klaplo jak má, nejraději bych si vše zapojil sám, každá ušetřená kačka se při rekonstrukci hodí. Pro představu jsem měl vyhlídnutý tento rozvaděč. Někde jsem četl že pro venkovní montáž se doporučuje spíše plastový. http://www.bbelektro.cz/elektromerova-rozvodnice-er212-nvp7p-dvoutarif-trifazovy-do-zdi-pro-cez-eon-plast/d-83985-c-1068/
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 06.03.2017, 18:17 » |
|
Ano, ten rozvaděč je dobrý. S tím nebudete mít problém. Já nevím jak u E-ONu, ale u nás u ČEZu je potřeba před přemístěním odběrného zařízení zažádat o povolení. Tak na to nezapomeňte. Ani nevím, jak je to u vás s podmínkami odplombování. V tom vám jistě poradí někdo z kolegů, který řádí ve vodách E-ON.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 06.03.2017, 18:33 » |
|
Nemusí ani u vnitřních. Viz připojovací podmínky, pozor na to!
Omlouvám se ...Měl jsem na mysli dveře el.rozvaděče.. .. Vnitřní je u zakrytování elektroměru. Někde se ještě vidí okénko u krytu elektroměru. E ON to zakazuje!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Martin PetrR
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 06.03.2017, 18:37 » |
|
To jsem si trochu oddechl. Ještě bych rád položil dotaz ohledně uzemnění. Dům je starý a dle všeho by měla být někde položena zemnící deska. Vývod je ve staré krabici pod omítkou. Než se udělá nová fasáda tak mě napadlo starý přívod zemnění vyměnit za nový CY10mm2 ZŽ a ten přivést do nové ER. Starou krabici poté zakryjeme polystyrenem a bude skrytá.
Projistotu ale bych rád položil nový zemnící pásek FeZn 30x4 a vyvedl z něj kulatinu FeZn 10mm2.
Otázkou tedy je: 1. zda mám kulatinu přivést až do nové ER a připojit na PEN svorku což nevím zda dan v rozvaděči bude umožnovat připojit kulatinu, případně jestli bych mohl PEN svorku vyměnit za svorku toto připojení umožňující.
2. Pod rozvadečem přiznat krabici kde bude vyvedená kulatina, bude tam nějaká zkušební svorka ze které přejdu na vodič CY 10mm2 ZŽ který by měl být možno připojit do PEN svorky v ER.
Nevím jaké jsou předpisy, zda musí být krabice přístupná nebo jestli mohu natáhnout kulatinu až do rozvaděče. Do rozvadeče bych měl v závěru přivedené buď 2 vodiče uzemnění nebo 1 vodič a kulatinu z nového uzemnění.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 06.03.2017, 18:45 » |
|
Nezlobte se, ale této diskuse se z důvodu svého přesvědčení nemohu dál účastnit.
|
|
|
|
|
Josef Náhodný
Neverifikovaný uživatel @5

Ta budoucnost už není co bývala.
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 06.03.2017, 18:52 » |
|
Abych řekl pravdu tak právě chceme dělat novou fasádu na domku a elektroměr je umístěn uvnitř objektu. Proto chci přemístit elektroměrovou skříň před vchodové dveře aby byla přístupná. Montáž chci provést do výklenku, budu počítat s polystyrenem 10cm plus nějaká omítka. Rovnou při té příležitosti chci natáhnout nový přívod pro ER z HDS a z ER do podružného rozvaděče. Přívod chci dát Cyky 4x10mm2. Elektrikář jsem jen bohužel pracuji v trochu jiném odvětví a nedostal jsem se k zapojení elektroměru ale myslím že vydrátovaný elektroměr od výrobce s návodem zapojit a usadit zvládnu. Jen mi chybí některé informace a proto  za vaše odpovědi. Pro upřesnění uvedu doplňující informace Jistič před elektroměrem 3x32A(stávající hodnota) distributor e-on, rozvaděč bude u vchodových dveří pod zástřeškěm, jedná se o dvoutarif s hdo bez blokování spotřebičů. Zatím jsem nic neobjednával a nasávám informace aby vše klaplo jak má, nejraději bych si vše zapojil sám, každá ušetřená kačka se při rekonstrukci hodí. Pro představu jsem měl vyhlídnutý tento rozvaděč. Někde jsem četl že pro venkovní montáž se doporučuje spíše plastový. http://www.bbelektro.cz/elektromerova-rozvodnice-er212-nvp7p-dvoutarif-trifazovy-do-zdi-pro-cez-eon-plast/d-83985-c-1068/HDO bez blokování spotřebičů ? Hmmm..... Pro vás opravdu bude podstatně levnější a jednodušší obrátit se na odbornou firmu.
|
Revize el.zařízení E1A, pověření k revizím v distr.síti spol.E.ON a.s.
|
|
|
Martin PetrR
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 06.03.2017, 19:10 » |
|
A co je divného na zapojení HDO bez blokování spotřebičů?
V domě je elektrický bojler proto je dvoutarif a je potřeba mít teplou vodu po celý den nikoli aby bojler ohříval jen když zapne levnější tarif.
Foto převzato z čez...
|
|
|
|
Martin PetrR
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 06.03.2017, 19:12 » |
|
Ohledně daného uzemnění ER na které jsem se ptal. Omlouvám se za trochu hloupý dotaz jen prostě zapojuji elektro většinou až za elektroměrem.
Po přečtení nějakých diskuzí se provede uzemnění HDS která je lépe uzpůsobena pro přizemnění, přívod je vzduchem.
ER zemnit nebudu a dál bude připojen na uzemnění klasicky podružný rozvaděč tj bude zemnění před ER a za ER.
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 07.03.2017, 07:07 » |
|
A co je divného na zapojení HDO bez blokování spotřebičů?
U měření odběru tepelného čerpadla vůbec nic. Bojler ovšem blokovat musíte, jinak vás nepřipojí. Že potřebujete teplou vodu celý den? Tak musíte zvolit takovou kapacitu bojleru, aby vám to vyšlo i na dobu VT.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Martin PetrR
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 07.03.2017, 10:05 » |
|
Dal jsem na Vaše rady a přímo kontaktoval pověřeného revizního technika pro E.ON ČR co je tady v okolí. V krátkosti jsem mu popsal situaci a pan mi rád poradil. 1. Starý zemnič zřejmě již nebude vyhovovat, nikdo neví v jakém je stavu proto mě doporučil ho prostě v eps odpojit a eps zadělat fasádou. 2. Elektroměrový rozvaděč považuje za rozumné řešení připojit na strojený zemnič, místa je v něm dost, uzemnění realizovat přímo páskem nebo tyčí vhodného průměru spojenou s páskem spojkou SR 03. 3. Při příležitosti pokládání pásku do země pro elektroměr rovnou vyvést i nové uzemění pro podružný rozvaděč. Který se bude v budoucnu předělávat na siť TN-S. 4.HDO při přesunu na novou pozici ER zapojit s blokováním boilerové zásuvky, cívku stykače v PR jistit 6A jističem pro možnost vypnutí.  všem za čas a rady.
|
|
|
|