Karel Tichy
|
|
« kdy: 21.05.2012, 20:38 » |
|
vás, pánové elektrikáři! Mám dotaz ohledně měření spotřeby elektrické energie klasickým "kotoučovým" jednofázovým elektroměrem, a sice, zda u starších typů těchto elektroměrů může nastat stav, kdy elektroměr spotřebu elektřiny nepřičítá, ale odečítá? Údajně k tomu postačí prohození přívodního vodiče za odvodní, či-li prohození vodičů mezi svorkami 1 a 3 u elektroměru. Je to opravdu tak snadné? Můj dotaz prosím neberte jako žádost o návod, jak si nakrást elektřinu. Takový blázen, abych šel do jistého konfliktu s distributorem, nejsem. Jen mě to zajímá, zda elektroměry jsou opravdu tak nedokonalé, že uvedený způsob neoprávněného odběru umožňují (bez poškození plomb, kdy k prohození vodičů dojde za elektroměrovou deskou, ne přímo na svorkách elektroměru).
|
|
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #3 kdy: 22.05.2012, 23:21 » |
|
já to dvakrát viděl: jednou porucha údajně po úderu blesku, podruhé přehozené vodiče na elměru (technik distributora chvátal). Taky jsem myslel, že tam je brzda.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #4 kdy: 23.05.2012, 00:35 » |
|
U starších typů elektroměrů to tak fungovalo. Novější modely mají brzdu a pokud ta není porouchaná, není to možné. NAvíc každý zásah do zapojení a nebo pokus o černý odběr, je časem odhalen. Pak zpravidla zaplatíte více, než jste "ušetřil". Někde jsem slyšel, že každý den je u ČEZu objeveno cca 4-5 černých odběrů.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #5 kdy: 23.05.2012, 06:48 » |
|
.... Někde jsem slyšel, že každý den je u ČEZu objeveno cca 4-5 černých odběrů.
Já jsem zase slyšel o "chytrém měření" výstupu trafačky a o SW, který dokáže monitorovat průběh odběru podle denní doby, dne v týdnu, počasí,... a případný nárůst je nenápadně prověřován, jestli tam někdo něco nepřipojil "tajně navíc"... Nevím, jestli je to jen "pokus" nebo už se to používá běžně
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #6 kdy: 23.05.2012, 07:46 » |
|
Pokud je elektroměr jako subodběr, jde to...i jsem to viděl, přehozené pořadí fází....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #7 kdy: 23.05.2012, 07:58 » |
|
Pamätám si rodinu na dedine, ktorá každý večer bola pri sviečkach, bolo to asi 20 rokov dozadu. Vysvitlo, že nejako zistili, že ak úplne odpoja elektroništalá ciu pred elektromerom vybratím poistiek v desiatkovej skrinke, elektromer sa pomaly točí späť sám od seba. Za celú noc ale dokázal "odtočiť" významnú časť dennej spotreby. Myslím ale, že už v tom čase išlo o výnimku, chybný elektromer alebo niečo podobné. Alebo sa mýlim a pamätníci ma opravia?
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #9 kdy: 23.05.2012, 09:03 » |
|
Nevím, co je desiatková skrinka, ale mohu říct, že pokud se klasický elektromechani cký elektroměr nechá na přívodu pod napětím a není žádný odběr (např. se vypnou všechny jističe okruhů), může se kotouček elměru točit dopředu nebo dozadu max. jednu otáčku a měl by se zastavit vždy barevnou značkou ve výřezu, kde na něj je vidět. Pokud se pohybuje stále dopředu, je v obvodu ještě nějaký odběr (třeba svod) nebo je vadný elměr, pokud se točí trvale dozadu je určitě vadný elměr. Pokud je elměr bez napájení nemůže se v principu točit vůbec.
|
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #10 kdy: 23.05.2012, 09:11 » |
|
2 Schwarz: Prívod bol trojfázový, to viem bezpečne, súčasťou domu bola bohato vybavená dielňa s mnohými AM do výkonu cca 6kW.
2 Václav 3: "Desiatková skrinka" je v naších krajoch poistková skrinka na dome a na stĺpe. Ani mne nikdy nikdo nevysvetlil, prečo sa tak volá - a že som sa pýtal - ale na strednom Slovensku je to doteraz zaužívaný názov, ani elektrikári tomu inak nepovedia.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #11 kdy: 23.05.2012, 09:27 » |
|
to Babjak: Díky za vysvětlení, asi jako stejně nepochopitelný a v některých částech Čech používaný název fejfarka.
Ovšem točící se elektroměr vypnutý hlavním jističem nebo pojistkami na přívodu do domu je perpetum mobile. Ani nějaká mechanická závada, nevyvážení kotoučku, či montáž nakřivo nemůže způsobit trvalé (celou noc) otáčení zpět.
|
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #12 kdy: 23.05.2012, 10:01 » |
|
Ja samozrejme netvrdím, že sa elektromer odtáčal sám od seba. Príčinu to určite malo, a keby sme poznali akú, pripadalo by nám to dokonca jednoduché, i keď možno nepravdepodobn é. Bolo to dávno, vtedy som sa o to houby zaujímal a ešte menej tomu rozumel.
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #14 kdy: 23.05.2012, 13:18 » |
|
Pokud si vzpomínám, s něčím takovým jsem se kdysi setkal u nějakého staršího elektroměru, co neměl zpětnou brzdu a tam to bylo nějak závislé na tom, že nebyly přítomné všechny 3 fáze...
Já měl doma asi do roku 1990 elektroměr, kde se měřili jen dvě fáze ze tří....třetí byla jen propojka, bez cívky....elekt roměr byl za dveřmi,nikdo nebýval doma,tak to nevyměňovali rozvodné závody...... Byl to elektroměr Landys a Gyr.....dodnes si to pamatuji...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
dolac
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« Odpověď #15 kdy: 23.05.2012, 18:50 » |
|
pocul som o expertoch, ktorý ovplivnovali točenie sa pomocou silneho magnetu. Ale prišli im na to po tom čo bol celý elektromer zapraseny a len ista cast bola cisto priehľadná Ale zrejme to bolo už dávnejšie. Požitie magnetu na elektromer neodporúčam. Silný magnet môže spomaliť, resp. zabrzdiť indukčný elektromer, avšak nemôžete ho tam nechať večne. Ak ho potom odoberiete, elektromer sa začne točiť asi 3 krát rýchlejšie, nakoľko sa čiastočne odmagnetizuje brzda, ktorá bráni voľnému chodu a pôsobí proti točiacej sile. Toto odmagnetizovan ie sa potom samozrejme dá dodatočne zistiť, a okrem náhrady za neopravnený odber zaplatite naviac aj za elektrinu ktorú vám elektromer natočí niekoľkonásobn e viac. Niektoré nové statické elektromery už majú aj snímač statického magnetického poľa a zaznamenávajú každý pokus o ovplyvnenie činnosti elektromeru magnetom. Do pamäte sa zapíše aj presný čas tejto manipulácie a samostatne aj celková spotreba odobraná počas tejto manipulácie. Čo sa týka točenia elektromeru bez napätia, má p.Vaclav samozrejme pravdu, bolo by to perpetum mobile. Pri výpadku fáze a zlom účinníku sa teoreticky môže indukčný elektromer točiť opačne, ale je to vec jeho nedostatočného, resp. chybného nastavenia. Aby sa toto bežne nedialo, slúžia na to niektoré nastavovacie prvky systému elektromeru.
|
|
|
|
|
|