kolejník
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 12.08.2011, 10:48 » |
|
MODERÁTOR: Původní "dotaz": V elměr. rozvaděči v paneláku není místo na 3fáz. elměr.-poradíte?
Po rekonstrukci elektroinstala ce v bytě a přívodu do ER jsme zjistili, že 3fázový elektroměr nevejde za původní 1fázový. Dostali jsme se na max. výšku 330mm z požadovaných 400mm. Jak z toho ven?
|
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 13.08.2011, 16:51 » |
|
....Zkuste oslovit rozvodné závody, třeba se s 330mm spokojí.
Ano, také si myslím, že v dnešní době digitalizace bude 330 mm vyhovovat, i když v připojovacích podmínkách je vyžadovaný min. prostor v-400 mm. Dnes vyráběné elektroměrové rozvaděče OCEP používají naprosto běžně pro 3f. elektroměry plastovém elektroměrové desky o rozměrem v = od 300 do 350 mm. Myslím si, že stejně vše spočívá na RT, který vám potvrdí žádost nebo vystaví revizní zprávu. 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Kamil Táborský

Elektrikář pro silnoproud do 1000V,§6
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 13.08.2011, 17:10 » |
|
Moderní na DIN lištu jsou menší.
Máte na mysly tento elektroměr na din lištu? viz.obr. To se ovšem obávám,že tento elektroměr nelze v domácnostech použít jako elektroměr fakturační.
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 13.08.2011, 18:28 » |
|
Já měl na mysli toto
TO: Doležal To snad ne?  Tyto typy se nikde u distributorů nepoužívají. Používají se pouze jako odpočtové (rozúčtovací). Já jsem měl na mysli tyto, které se používají u ČEZ - viz příloha. Celková výška je 284 mm.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 13.08.2011, 19:01 » |
|
Tyto typy se nikde u distributorů nepoužívají. Používají se pouze jako odpočtové (rozúčtovací).
Hmm, tak dobře, budu si pamatovat. Já hledal něco přesného a cejchovaného, ale nezjišťoval standardizovan é typy, které distributoři používají. Můj fakturační elektroměr byl vyroben v Indonésii, tak nevím.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 13.08.2011, 19:45 » |
|
Pokus si přečtete připojovací podmínky svého /každého/ distributora je různá velikost pro 1. fáz a 3.fáz. přes to nejede vlak ! /dá se domluvit i na jiných mírách-to je ale věc vedoucího pracovníka distributora/..... i např. u rozměrů 3.fázového bych tam dal 2 tyto elektroměry a ne jeden...ale to je věc ditributorů že chtějí mít více místa!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 13.08.2011, 20:45 » |
|
V každém případě pokud je něco nestandartní, to znamená, že to není v souladu s připojovacími podmínkami distributora, má ten poslední slovo. To znamená, že žádný RT to nemůže schválit a potvrdit razítkem, protože ten musí během revize provést kontrolu i toho, jestli je vše v souladu s připojovacími podmínkami konkrétního distributora, jinak se vystavuje možným problémům. Například u PRE dostane klidně rok i více STOP stav, kdy nemůže dělat revize odběrných míst. Proto musí mít při nestandartních podmínkách schválení od distributora.
Pak také záleží na konkrétním technikovi co přijede zaplombovat odběrné místo. Mnoho jich zaplombuje v podstatě cokoliv a nic neřeší, ať tam elektrofirma zbastlí cokoliv. Je to z důvodu nedostatku času, kdy má plán na celý den a musí ho stihnout. Podrobná kontrola by ho pouze zdržela. Ovšem se najde i pár takových co naopak hledí na každou maličkost a pak vznikají problémy a předělávky. Je otázkou co je lepší a co horší.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
kolejník
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 13.08.2011, 23:46 » |
|
Problém bude s ČEZem jejich požadavky musíme dodržet i když se minimalizuje. Mají stále na skladě staré předpotopní kusy a musí je někde udat. V elektroměrovém rozvaděči je místo na 6 klasických 1f elektroměrů a pokud si chce někdo instalovat 3f elektroměr - do stávající skříně nevejde - co dál? Máte někdo zkušenosti s malou elektroměrovou bednou?
|
|
|
|
Šubrt Jakub
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 14.08.2011, 00:04 » |
|
Zažil jsem, kdy majitel po koupi bytu provedl celkovou rekonstrukci elektrosítě do 3f rozvodu z důvodu koupi 3f elektrického sporáku a jelikož nebylo místo v elektroměrové skříni a majitel domu nepovolil elektroměrovou skříň musel nájemník opět používat pouze 1f rozvod. Na internetových stránkách jsou 3f elměry ve velikosti 1f.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 14.08.2011, 09:43 » |
|
Rozvodné závody mají své předepsané standardy pro odběrná místa a obvykle v tomto nejsou příliš vstřícní. Má to samozřejmě své důvody. Nevím jak je to jinde, ale v oblasti, kde působím (JM), se používá bezpočet typů elektroměrů, přičemž obvykle nelze předem zjistit, který elektroměr bude v určitém místě použitý. Další věcí je to, že po deseti letech se elektroměry mají vyměňovat a nelze spoléhat na to, že nový elektroměr bude rozměrově stejný nebo menší. S elektroměrovým i rozvaděči JOP už mám také své zkušenosti. Obvykle je tam pozice pro tři jednofázové elektroměry nad sebou. Pokud se elektroměry trochu posunou dá se tam nacpat jeden třífázový elměr a dva jednofázové. Pokud tam ovšem už jeden třífázový elektroměr je, další už tam zřejmě nevleze. V těchto případech se dá použít nový elektroměrový rozvaděč (oceloplechový, nástěnný), umístěný těsně vedle původní JOP.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 14.08.2011, 10:28 » |
|
Zrovna v pátek jsem potkal známého, co "plombuje" elektroměry... . říkal... Někdo v jedné vesnici koupil elektroměrový rozvaděč-s atestem-ale pro tuším severní moravu /SME/ byl tam ještě kryt na elektroměru... ..on nesmí u EONu takový to rozvaděč zaplombovat !!i když je atestovaný.... prostě EON to zakazuje ! Majitel má rozvaděč na fasádě...musí jej vyměnit, nebo opravit-ale co s atestem?? Tak pozor kde nakupujete na internetu rozvaděče!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Radomir Kubíček
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 14.08.2011, 16:43 » |
|
Moje zkušenost je jiná, žadatel musel oslovit majitele paneláku (bytové družstvo), o souhlas na úpravu rozvaděče a navýšení odběru. Odpověď byla, že nelze, protože rozvaděč není certifikovaný na 3f elektroměry, je možná pouze výměna celého rozvaděče na náklady žadatele za certifikovaný rozvaděč.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 14.08.2011, 16:47 » |
|
Moje zkušenost je jiná, žadatel musel oslovit majitele paneláku (bytové družstvo), o souhlas na úpravu rozvaděče a navýšení odběru. Odpověď byla, že nelze, protože rozvaděč není certifikovaný na 3f elektroměry, je možná pouze výměna celého rozvaděče na náklady žadatele za certifikovaný rozvaděč.
Asi někdo z bytového družstva byl odborník, nakonec měl pravdu podle našich předpisů to nelze... 
|
|
|
|