Jan Drábek
|
 |
« kdy: 27.01.2014, 22:29 » |
|
Provádím rekonstrukci bytu ve starší zděné bytovce, kde je realizovaný přívod elektřiny do bytu pouze jednofázově, s jističem před elektroměrem o hodnotě 15A.
Novou elektroinstala ci plánuji již třífázovou a zajímalo by mě, zda ČEZ nainstaluje nový 3f elektroměr do stávajícího elektroměrovéh o rozvaděče který je umístěn na společné chodbě domu.
V rozvaděči je místa dostatek, je tam dokonce několik rezervních okének, tím pádem i dostatek prostoru pod nimi.
Co jsem koukal do rozvaděčů v jiných patrech, tak sem tam někdo má již 3f elektroměr, ale zaslechl jsem, že od poloviny minulého roku ČEZ zas změnil podmínky a již vyžaduje pro elektroměr svůj vlastní rozvaděč.
Mohl by mi někdo z oboru objasnit co je na tom pravdy? Ptám se z důvodu že v domu je SVJ a jakékoliv stavební úpravy na společných částech nejsou jednoduché . . .
|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 28.01.2014, 12:15 » |
|
Článek č. 13, na straně 12 nahoře.  Ten článek říká, že po otevření dveří musí být přístupné ovládací prvky na elektroměru. Nic víc. Nové rozvaděče tuto podmínku splňují. Předpokládám, že si technici kvůli starším provedení rozvaděčů s sebou berou šroubovák.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 30.01.2014, 03:54 » |
|
Všechno je relativmí... Stačí 100 až 200 Km a všechno je jinak.
Já bych řekl 1 až 2 km, alespoň v případě PRE a ČEZ. Stačí přejít hranici Prahy a je mnoho věcí jinak. A také u ČEZu se najdou rozdíly mezi okresy a kraji. Nakonec je tu ještě lidský faktor, každý technik distributora má své špeky, které důsledně kontroluje a jiné zase neřeší. Na druhou stranu se ale přeci jenom distributoři ve svých požadavcích přibližují. PRE chtěli nepřekrytý elměr již kolem r. 2000. Vše to samozřejmě začalo používáním elektronických elměrů s portem pro odečty a v tom byli u PRE docela průkopníci.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 31.01.2014, 12:45 » |
|
Já mám na chalupě (v regionu ČEZu) elektroměrový rozvaděč v provedení plechová skříň s dvířky. Po otevření dvířek skříně RE se objeví krycí plech se dvěma skleněnými okénky a až pod ním je dvojice elektroměrů (ta naše chalupa je vlastně dvojchalupa se dvěma odběrateli). Ten krycí plech je upevněný šroubky a zaplombovaný. Shodou okolností mi v loňském roce (2013) přišel technik ČEZu měnit jeden z elektroměrů (v rámci pravidelné obměny). Bez řečí ho namontoval na původní místo, osadil krycí plech a ten zaplomboval.
Pokud to je namontováno, nechávají to tak...jedině když dojde "aktivista" měnit elektroměr, něco se mu nelíbí, řekne sjednejte nápravu do........ Ale to je jen promile měřících zařízení.... Už jsem viděl věci, které chodí dodnes a jsou pod plombou...  HDO bez napojení něčeho-šel do prázdna... HDO jištěno hlavním 25A jističem....at d...bylo by to na půl stránky.. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|