Petr Biolek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 02.02.2009, 21:06 » |
|
, chtěl bych se zeptat, v RD máme dvě bytové jednotky. Jsou zde hlavní hodiny (elektrické) a jedny podružné (mechanické). Podružné hodiny má soused a soupisy elektriky provádíme pravidelně k poslednímu datu v měsíci. Soused nám tvrdí, že došlo u těchto hodin, že místo přičítání stavu odečetly 5kWh a následně začaly opět načítat? Je to opravdu možné? Prosím o pomoc, protože to moje hlava nebere  za jakoukoliv odpověď 116,
|
|
|
|
|
Petr Biolek
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 02.02.2009, 21:21 » |
|
:)Ano souhlasí, tak jak jste to napsal. Nechce se mi věřit, že by hodiny mohly odčítat a pak načítat.
|
|
|
|
|
elektrikar jenda
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 02.02.2009, 21:36 » |
|
Ano, mechanické 3fázopvé elektroměry, pokud není dodržený sled fází, mohou při různě zatížených fázích přičítat nebo odečítat spotřebu. 
|
|
|
|
Petr Biolek
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 02.02.2009, 21:48 » |
|
Může ovlivnit sled fází soused tak, že by s dalším elekrikářem popřepojoval vodiče, aby mu odečítal stav elektroměru?
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 03.02.2009, 20:38 » |
|
A kdyste měli dojem, že "hlavní elektroměr" naměří víc než "podružný", nezapomeňte na toto: - nové elektroměry mají nižší hranici kdy začnou měřit, proto např. když bude zapnuto jen třeba video ve StandBy, zvonkový transformátor, moderní elektroměr může již reagovat na odběr, starý "mechanický" ne. - existuje jistá (malá, ale existuje) tolerance, žádně měřidlo není absolutně stejné jako druhé - podružný elektroměr má svůj odběr a citlivý hlavní elektroměr naměří víc o tento odběr
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.02.2009, 20:50 » |
|
Ano, mechanické 3fázopvé elektroměry, pokud není dodržený sled fází, mohou při různě zatížených fázích přičítat nebo odečítat spotřebu.  Upřímě řečeno, nechápu, jak na to může mí vliv sled fází. Můžete to vysvetlit ?
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
|
|
Petr Biolek
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 03.02.2009, 21:39 » |
|
zapojene by to melo byt spravne delal to skoleny elektrikar. maji pristup do tech hodin nejsou blombovane. mohli to udelat nejak umyslne a jak ?
|
|
|
|
|
Pavel Plhal
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 03.02.2009, 22:41 » |
|
Podle mé zkušenosi je možné všechno. Taky mi elektroměr odečítal. Proč? Protože odchod 10mm2 a příchod 4mm2 si odborník přehodil logicky 10 příchod , 4 odchod. Jenže oho to bylo přesněopačně protože skříň E-on je hned vedle měřiče, ale chata kam to vede je 80m daleko, proto ta 10 k boudě, ředpokládaný ůbytek při zátěři, Vařiče, svářečka, čerpadlo, topení, konvice. NO a tak jsme odečítali. \\nechat to rok, nedoplatil bych se protože by tvrdili že jsem jednou přetočil el.měr. Ale je to spíš pro pobavení. Taková příhoda.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 04.02.2009, 06:25 » |
|
Měl jsem namontovaný od dřívějšího JME elektroměr L a G asi do roku 1995 a ten měl jen měřené dvě fáze /střední neměla cívku/.......i takové elektroměry byli na měření /elektroměr byl za dveřmi domu a majitelé bývali celé dny v práci a JME to nemohlo vyměnit/....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|