Roman S.
|
 |
« kdy: 27.11.2014, 18:00 » |
|
Může špatný sled fázi před elektroměrem způsobit špatné načítaní spotřeby? jedna se o novější typ elektroměru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 28.11.2014, 20:49 » |
|
Ne. moderní 4kvadranty rozlišují směr odběru (spotřeba-výroba), charakter (účiník), ale smysl otáčení nikoliv. Je jim to jedno. Měří napětí a proudy ve třech fázích a ty prostě sečtou (3 elektroměry v jednom).
Tazatel by měl lépe popsat svůj problém.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.11.2014, 21:36 » |
|
Mirku vím, že se po stavbách nepohybuješ, ale nevěřil by jsi kolik číselníkových elektroměrů s "kolečkem" je stále namontováno a pořád se točí...
A pokud se nepletu, tak u elektroměru s kolečkem, by to, při přehození fází, bylo teoreticky možné, ale pouze za předpokladu, že by byla nějakým způsobem poškozena "brzda", která v elektroměru je aby se do zadu nemohl točit. Ale osobně jsem to nikdy nezkoušel, tak mě když tak zkušenější kolegové usměrněte myšlenky.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.11.2014, 21:41 » |
|
Mirku vím, že se po stavbách nepohybuješ, ale nevěřil by jsi kolik číselníkových elektroměrů s "kolečkem" je stále namontováno a pořád se točí...
A pokud se nepletu, tak u elektroměru s kolečkem, by to, při přehození fází, bylo teoreticky možné, ale pouze za předpokladu, že by byla nějakým způsobem poškozena "brzda", která v elektroměru je aby se do zadu nemohl točit. Ale osobně jsem to nikdy nezkoušel, tak mě když tak zkušenější kolegové usměrněte myšlenky.
No počkej, já neměl kolečkové elektroměry za ty dinosauří. Byly to sice také kolečkové ale psal jsem, že to bylo kdysi. A promiň, kde se podle tebe asi pohybuju, že bych neměl přehled o tom, čím se měří? Máš mne za úředníka?
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Ostrihoň
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 29.11.2014, 04:54 » |
|
Ja mohu potvrdit že při špatném zapojení fází ( vstup - výstup) elektroměr odečital.
|
Začínajicí elektrikař - a věcný student
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 29.11.2014, 08:48 » |
|
Potvrdzujem, náš elektromer pri zlom poradí fáz tiež odčítal. Ale odčítal aj pri vypnutom ističo za elektromerom!
Kúpili sme záhradu, s el prípojkou. Rozvádzač: istič pred elektromerom, elektromer a za ním dva ističe pre zás. 400V a 230V, žiadne ďalšie istenia ani káble. Po zapnutí hl ističa sa elektromer pomaly otáčal. Tu na fóre som dohľadal, že je to v poriadku a "kotouč" sa zastaví tak aby bolo vidno značku na kotúči. V priebehu asi troch mesiacov natočil cca 60kW.
Chyba vznikla pravdepodobne pred pár rokmi ked sa rekonštruovalo vedenie v obci. Dočasne som to vyriešil zmenou poradia na nezaplombovano m hl ističi (ja viem..), v lete prebehne výmena celej skrine.
Pokud jsem psal o "dinosauřím" elektroměru, který při přehození fáze odečítal, pak se psal rok max. rok 1985. Nevím tedy jak na Slovensku ale při rekonstrukcích vedení v obci je správný sled fází ne pouze podmínkou ale samozřejmostí. A pokud by opačný sled fázi měl opravdu vliv na směr počítání kWh (nikoliv jen kW), pak vězte, že energetika by tam stála ještě před uvedením do provozu. Ale jak uvádím, situaci a zvyky na Slovensku neznám.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
dolac
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 29.11.2014, 10:20 » |
|
Správny sled fáz na svorkách elektromeru je nevyhnutný iba u indukčných (ferarisových) elektromerov na jalovú elektrinu. Tam je to priamo dané konštrukciu elektromeru, resp. vyplýva to z princípu merania. U indukčných elektromerov na činnú elektrinu to nie je nevyhnutné, nakoľko, tak ako tu už niekto uviedol, výsledný moment na kotúči je daný súčtom momentov daných činným výkonom v jednotlivých fázach. Napriek tomu sa aj u týchto elektromeroch odporúča, resp. priamo vyžaduje správny sled fáz a to z jediného dôvodu: Indukčný elektromer je vybavený brzdiacím magnetom, ktorý zabezpečuje, aby sa sa elektromer netočil pri nulovom prúde. Pôsobenie tohto magnetu sa v skúšobni nastavuje pri správnom slede fáz. Ak sa však sled fáz zmení, nie je zaručené, že elektromer nemôže mať voľný chod. Taktiež to však neznamená, že ak sa zmení sled fáz, že takýto elektromer automaticky musí mať voľný chod. Niekedy sa to však stáva, preto je vhodné aby mal správny sled. Čo sa týka statických elektromerov, tam z princípu ich merania sled fáz nemôže mať žiadny vplyv na činnosť merania ani u jalových elektromerov. Napriek tomu sa sled fáz pri ich montáži stále kontroluje (podľa mňa zbytočne), je to však dané asi skôr zo zvyku, resp z nepochopenia činnosti týchto elektromerov.
|
|
|
|