Vážený pane Chalupo,
za Vaši odpověď. Z uvedeného tedy chápu, že zde mám možnost zůstat u původní varianty, tj.:
a) 5× panel Trina Vertex 510 Wp, prac. 43,2 V (= 216 V), měnič AZ Water Inverter - max. 3600 W.
b) 5× panel Canadian Solar 545 Wp, prac. 41,5 V (= 207,5 V), inverter Antik GW MK48 - max. 3000 W.
a nebo celý systém rozšířím o jeden panel a získám:
a) 259 V (6× panel Trina Vertex 510 Wp, prac. 43,2 V).
b) 249 V (6× panel Canadian Solar 545 Wp, prac. 41,5 V).
Co se napětí týče, tak by tedy asi bylo lepší mít o panel víc a u wattů se nemusím bát horní hranice měniče, i když bude tato překročena tím, co vyprodukují v součtu panely, tak se řeší "pouze" odběr, který je v mém případě 2200 Wattů, což je bojler (plus něco pro měnič samotný).
Ještě je zde otázkou zima, kdy panely dokáží údajně vyprodukovat až o 1/3 více, jestli by se nějak zásadně nezvýšilo napětí a neohrozilo bojler - pochopil jsem, že v uvedených měničích žádná přepěťová ochrana není, ta by se tedy asi musela ještě dořešit zvlášť.
Firmy na instalaci jsem již hledal, skutečně nabízí i možnost vyřízení dotace a vše zařídí, vč. vlastní revize. Líbí se mi Vaše myšlenka dodání vlastního revizního technika, min. když se o něm u té firmy zmíním, tak se ukáže, jak jsou solidní a za svojí prací si stojí.
Co se měničů týče, je z pohledu kohokoliv zde nějaký zásadní důvod proč pořídit ten či onen? U toho prvního (AZ) je uvedeno, že je vymyšlen a vyráběn v CZ (což ale samozřejmě nemusí být záruka kvality), u toho druhého je hodně textů slovensky, o výrobě nikde nic, jen má zase lepší ovládání (displej + aplikace).
Na závěr - ona brožura k instalaci je zde někde k vidění? Určitě nechci nic zanedbat...