Martin01
|
 |
« kdy: 21.08.2011, 22:02 » |
|
U bojleru mi vypíná termostat tak že kontakty odskočí a manuálně je musím sepnout a bojler opět začne ohřívat vodu. Ohřeje vodu a opětovně se rozepne termostat a manuálně ho musím sepnout.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 21.08.2011, 23:12 » |
|
To nebude termostat - ten je nejspíš už po smrti - ale havarijní pojistka. Zanechte pokusů a nechte si opravit (vyměnit) termostat, mohlo by to taky skončit výbuchem.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 21.08.2011, 23:26 » |
|
Z Vašeho dotazu není jasné zda myslíte provozní termostat nebo tepelnou pojistku. V boileru máte provozní termostat, který by měl sepnout samočině v okamžikü, kdy dojde k ochlazení vody jejím odběrem, ten je vyveden u novějších boilerů vně a má otočný knoflík obvykle s vyznačením několika teplot. Pokud musíte pro opětné zahřívání hýbat s nastavením tohoto knoflíku, je termostat buď vadný nebo jste odebral velmi malé množství vody, které ho ještě neaktivuje. Uvnitř pod krytem bývá tepelná pojistka, ta má pouze tlačítko a její funkce je vratná pouze manuálním zásahem. Pokud reaguje tato pojistka, znamená to nutnost urychlené výměny termostatu, protože ten je vadný. Termostat a tepelná pojistka ještě spolu s přetlakovým ventilem (na přívodním potrubí studené vody) jsou velice důležité pro bezpečný provoz boileru, takže doporučuji kontrolu odborníky - elektrikářem a instalatérem. V případě souhry poruch těchto prvků hrozí exploze boileru. Kol Fuk byl rychlejší,  .
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 22.08.2011, 00:08 » |
|
Další možný zdroj poruchy je bojler plný sanitru. To je vysrážený kotelní kámen uvnitř nádoby a ta se pak přehřívá - a vybaví tepelná ochrana. Bojler vypustit a odmontovat přírubu, bojler vyčistit, vyměnit katodu, těsnění...... Stává se to u bojlerů starších 5 let- záleží na jakosti vody. Výrobce doporučuje čistit bojler pravidelně, tuším minimálně 1x za 2 roky. Zrovna nedávno jsem opravoval a čistil 2 bojlery.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 22.08.2011, 08:16 » |
|
Další možný zdroj poruchy je bojler plný sanitru. To je vysrážený kotelní kámen uvnitř nádoby a ta se pak přehřívá - a vybaví tepelná ochrana. Bojler vypustit a odmontovat přírubu, bojler vyčistit, vyměnit katodu, těsnění...... Stává se to u bojlerů starších 5 let- záleží na jakosti vody. Výrobce doporučuje čistit bojler pravidelně, tuším minimálně 1x za 2 roky. Zrovna nedávno jsem opravoval a čistil 2 bojlery.
Ano, při vypadávání tepelné pojistky je toto nejčastější příčina. Již jsem nechával několik bojlerů čistit.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 22.08.2011, 10:22 » |
|
Ano, pokud je termostat nastaven na vysokou teplotu, je přehřívání v důsledku zanesení kotelním kamenem velmi pravděpodobné. V dnešní době, kdy je energie drahá, je podstatně výhodnější pořídit si velký boiler, a hřát ho jen na 45-50°C. Má pak menší energetické ztráty, a současně se výrazně zpomalí tvorba kotelního kamene.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
Zdenek2752
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 22.08.2011, 16:36 » |
|
Jak je to s legionelou, když se bojler bude ohřívat jen na 45 - 50°C ?
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 22.08.2011, 18:12 » |
|
Hlavně to dělají kombinované termostaty tzv.Italské výroby! Mě se to stalo u boileru nového cca 1/2 roku v provozu.....  Bez sanitru a bez kamene!! Neříkám jaký???Tatramat... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Buben

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 22.08.2011, 18:53 » |
|
Náhodou jeden kombinovaný ležatý bojler Tatramat doma mám a je stále funkční. Je pravdou, že každou chvíli očekávám úmrtí, protože tomu staříkovi je již 21 let a po tu dobu je stále v provozu. Letos jsem ho měl otevřený a usazenin bylo minimum. Proběhla výměna těsnění a malá oprava koroze u jímky termostatu neboť začal okolo jímky trochu rosit. Ale troufnu si tvrdit, že ještě rok vydrží. Kdyby tolik vydržely jiné značky. V dnešní době jsou asi jedny z nejkvalitnější ch bojlerů Dražice. Ten mám teprve zhruba pět let, tak hodnotit jeho výdrž budu moci až tak za dalších pět až deset let. 
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 22.08.2011, 19:44 » |
|
Z dlouholeté praxe: nejlepší na trhu - Dražice a Tatramat. Italský klump nekupovat!
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Vladimír Přibyl
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 22.08.2011, 20:25 » |
|
Dražice 20 let bez problémů, vzal si ho kamarád do dilny, výměna byla za kombik, protože topím dřevem, pochopitelně opět stejné značky. A ten kámen u nás bohužel velký problém takže čistit.
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 23.08.2011, 04:48 » |
|
Dražické boilery bývaly dobré, ovšem teď nevím, před týdnem jsem zapojoval nový u zákaznice po 11 létech, takže už možná přišli na to, že si nemají odřezávat pod sebou větev tím, že jejich výrobky vydrží příliš dlouho. Ovšem italské vydrží málokdy i těch pět let, tam odchází skoro všechno a někdy i najednou.
Potřeba čistění nádoby boileru závisí od zdroje vody, v některých oblastech je tak tvrdá voda, že je to třeba po roce, jinde se uvnitř najde trochu rzi a písku i po deseti létech bez čistění.
Jednou jsem se setkal s boilerem, který byl celý plný vodního kamene ve formě bílých hrášků, 125 l boiler a 12 kbelíků vodního kamene, majiteli třikrát do roka odcházelo top těleso a všichni odborníci přede mnou ho akorát vyměnili. Jednalo se o starý tp Tatramatu, který měl top. těleso se závitem, tak ho pouze vyšroubovali, nasadili nové a hotovo.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 23.08.2011, 05:52 » |
|
TATRAMAT býval dobrý....v loni koupený TATRAMAT.....t ermostat kombinovaný, italský 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 23.08.2011, 06:09 » |
|
...termostat kombinovaný, italský
Je levný, výrobní náklady se sníží a kurvítko je do zařízení zakomponováno. Hurá k výborným ekonomickým výsledkům, jenom zákazník je chudák, který se co chvíli koupe ve studené vodě nebo běhá s hrnci na plotnu a zpět.
|
|
|
|