V.Urban
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 24.04.2007, 19:48 » |
|
Je nutné zpozdit(tj. rozdělit) časovým relé sepnutí stykačů ovládajících přímotopy, nebo se to může zapnout vše najednou (ovládané 0 z HDO, resp. přes stykač). Jedná o RD s 12 přímotopy (celkem cca 12 kW) + 2 bojlery (celkem 5kW). Hlavní jistič 32A, chránič Fi40A-100mA, stykače OEZ 2xS25-40 a 1xS20-20.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel Veceřa
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 24.04.2007, 20:32 » |
|
E.ON dovoluje spínat naráz max. 10kW.
Známí mají od E.ONu připojený kotel 17kW, kde zcela jistě žádné zpoždění při spínání není. I když se to často dělá, boiler svou konstrukcí není určen pro přímotop.
Co v boileru, který je osazen termostatem a tepelnou pojistkou, není určeno pro přímotop?
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 24.04.2007, 20:35 » |
|
TO Urban. Dle mého názoru není nutné provádět časové spínání. Těch 17kW, není mnoho. Předpokládám že máte dva tarifi, jedn s přímotopnou sazbou, a jeden s akumulační sazbou. Čili čistě teoreticky by se neměli potkat. Časové spoždění jsem prováděl pouze jednou, a to šlo o 5 objektů, kde bylo celkem 75ks AKU kamen. Tam to mělo opodstatnění. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 24.04.2007, 20:42 » |
|
TO: Rozmahel Vzpomínám si, že požadavek na spínání max. 10 kW byl ve starých připojovacích podmínkách. V současné době již toto ustanovení v žádných připojovacích podmínkách (ČEZ, PRE, E-ON) nenalézám - možná čtu špatně? ?? Nevíte, zda je tento požadavek uvedený v jiném předpisu? 
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 24.04.2007, 20:53 » |
|
Známí mají od E.ONu připojený kotel 17kW, kde zcela jistě žádné zpoždění při spínání není.
Pokud je to tovární kotel, automatika spínání je jeho součástí. Co v boileru, který je osazen termostatem a tepelnou pojistkou, není určeno pro přímotop?
Přímotopná sazba je 20 hodin nízkého tarifu. Objem boileru se dimenzuje na ohřev 8 hodin, to znamená je zde jakási rezerva teplé vody na celý den. V okamžiku provozu na 20 hodin je boiler při každém odpuštění teplé vody opětně dohříván a může být zbytečně připraveno velké množství horké vody k ničemu. Přitom spotřeba el.en.samozřej mě vzroste. Starší boilery mají tlakové pojistky zarostlé vodním kamenem / vodní kámen to je prevít... /, stav tepelné pojistky může být také otázkou a potom selhání termostatu při provozu 20 hodin není dobrou představou. TO: Beláň Máte pravdu v nových připojovacích pomínkách 10 kW už není. Po podání žádosti o instalaci topení distributor odpoví dopisem, kde je uvedeno m.j. i oněch 10 kW. Podobný dopis jsem četl nedávno. Detaily opět místní distributor.
|
|
|
|
Daniel Veceřa
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 24.04.2007, 21:14 » |
|
To Rozmahel: je sice tovární, r.v. cca 92, viděl jsem ho rozebraný a 100% tam žádné zpoždění není, stykač a to je vše.
K tomu boileru: zažil jsem několikrát opačnou situaci, kdy boiler nahřátý v noci byl během dne vypotřebován a večer jsme měli smůlu. Asi by to vyšlo levněji, ale pohodlí holt něco stojí... Jistě jste i Vy viděl boiler někde na chatě, kde vůbec není HDO a je trvale pod napětím. Že se může přehřát uznávám, ale právě proto je tam 1.termostat 2.tepelná pojistka 3.pojistný ventil
|
|
|
|
Georgis Fasulis

Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 25.04.2007, 13:57 » |
|
Nezlobte se pane Miroši, ale co mají co výrobci kecat do jakých tarifů se to či ono má používat!!??  To je snad dané smlouvou mezi dodavatelem el. energie a jejím spotřebitelem, ne? Nikdo jiný do toho nemá co kecat a výrobce nějákého "sudu" už vůbec ne!  Už vidím návod na použití: Vážení zákazníku, jsme potěšeni, že jste si zakoupil náš výrobek a věříme, že s ním budete na výsost spokojen. Jsme nuceni vás ale upozornit na skutečnost, že tento výrobek můžete zapínat pouze od 7:15 do 8:30 ve všední dny, o víkendu včetně státem uznaných svátků pak kromě této doby navíc i od 16:00 až do 20:30. Pokud náš prodejní agent zjistí, že jste výrobek zapnul v jinou než výše uvedenou dobu, můžete být sankcionování smluvní pokutou a to až do výše 5000,- Kč. Moc se omlouvám za ironickou poznámku, ale celkem mě ta představa pobavila. 
|
G.F
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 25.04.2007, 16:06 » |
|
To Rozmahel: Dovolím si s vámi ne zcela souhlasit. Smysl akumulačního ohřevu jistě netkví jenom v možnosti ohřevu v době nízkého tarifu. Jistě, tato možnost se přímo nabízí a tak proto je tak vesměs realizována. Ale smysl akumulačního ohřevu je hlavně v tom, že mám k dispozici větší množství teplé vody najednou - tak je řešena veškerá komunální energetika, nezavisle na tom, zda se jedná o el. ohřev nebo klasické výměníky tepla. Pro TUV se prostě vždy koncipovaly akumulační nádrže, jednoduše proto, aby, když je vody třeba, byla k dispozici. Dovedete si představit ty průtokové ohřívače třeba ve sprchách po šichtě někde na šachtě nebo v kterékoliv fabrice? Já ne.  Totéž platí v bleděmodrém v domácnostech.
|
G.F
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 25.04.2007, 22:53 » |
|
TO Fasulis. Zatím sem neviděl el. boiler, u kterého by výrobce uváděl možnost zapojení 24 hod. deně. 365 dní v roce.  Většinou bylo v návodu doba nabýjení 6 až 8 hodin. Bylo tím myšleno že boiler je akumulační spotřebič, tudíž sazba přímotopu. né. Výrobce samozřejmě do tarifů nekacá, to dá rozum. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Daniel Veceřa
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 26.04.2007, 00:09 » |
|
Proto je instalován velký objem horké vody do zásobníku. Při přímotopu se jeví ekonomičtější použít průtokový ohřívač a ohřát pouze tolik vody kterou okamžitě spotřebuji.
Proto jsme přešli při pořízení přímotopné sazby z 200l boileru na 60l, a jsme spokojení.
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 26.04.2007, 09:26 » |
|
To Miroš: Zatím sem neviděl el. boiler, u kterého by výrobce uváděl možnost zapojení 24 hod. deně. 365 dní v roce.  Většinou bylo v návodu doba nabýjení 6 až 8 hodin. Co je to za nesmysl?? Opak je pravdou, prošel jsem si několik výrobců a žádný neomezoval denní provozní dobu!! A z hlediska energetické náročnosti bývá někdy mnohem méně energeticky náročné udržovat v zásobníku TUV teplou vodu, než ji opakovaně nechávat vychladnout a zase nahřívat a samozřejmě záleží na velikosti a způsobu provozní spotřeby a samozřejmě nemluvím o vypínání kvůli nutnosti údržby!
|
G.F
|
|
|