bartol
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 31.05.2005, 23:44 » |
|
V našem rodinném domě provádíme rekonstrukci elektroinstala ce. Ve sklepení máme místnost, ve které bude připojen bojler (příkon zatím nevíme) a poblíž ještě automatická pračka. Místnost bude určena především k častému praní a také k obsluze bojleru. Chtěl bych se zeptat, zda by měl mít bojler "sporákovou kombinaci" nebo nějaký vačkový spínač a zda musí být místnost jištěna proudovým chráničem s vyb. proudem 30mA.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.06.2005, 05:40 » |
|
V případě prádelny je podstatné, jestli bude v prostoru nějaká vana, potom se prostor posuzuje podobně jako koupelna. Sporáková kombinace u boileru vyloženě předepsaná není. Je možné i např. připojení ze zásuvky, nebo přímé připojení. Z provozních důvodů je ovšem vhodné, když je možné boiler nějakým způsobem vypnout v místě. Připojení instalace přes chránič je u RD vyloženě vyžadované u instalace v koupelně a dále u zásuvek ve venkovním prostoru. Nicméně použití chrániče i na další okruhy je podle mě více než vhodné.
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 01.06.2005, 12:12 » |
|
Min. výška zásuvek v koupelně je 20 cm nad podlahou - to by mělo být dostatečné i v prádelně.
|
|
|
|
Karel Kosina
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 04.06.2005, 09:29 » |
|
K vámi uvedenému prostoru a určení bych proudový chránič doporučoval.V prádelně je předpoklad,že bude někdy mokrá podlaha,celkově vlhčí prostředí.V prostoru sklepení může být potenciál země prakticky roven venkovnímu prostředí,kde je již pro zásuvky chránič předepsán.
|
|
|
|
Pavel Draštík
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.06.2005, 22:31 » |
|
1. Každý spotřebič musí být vypinatelný, to znamená i bojlér. Bude-li do 50l stačí přípolení pomocí zásuvky a vidlice, což zajistí vypnutí. Bude-li mít obsah větší než 50l jedná se o akumulační spotřebič, který musí být připojen pevně a blokován, jinak se jedná o neoprávněný oděr. V tomto případě musíte zajistit vypínání spotřebiče.
2. Místnost pro praní není koupelna a proto se na ní nevztahuje ČSN 332000-7-701. Před plánovanou rekonstrukcí musí být určeno působení vnějších vlivů viz ČSN 33 2000-3 a podle působení vnějších vlivů musí projektant určit o jaký prostor se jedná a dle toho bude nebo nebude nutno použít ochranu zvýšenou - proudový chránič.
|
|
|
|
Radomir Kubíček
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.06.2005, 08:09 » |
|
ČSN 36 1050 část 1 "Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely" nám doporučuje, že se mají vypínat všechny pracovní vodiče. To termostat nedělá. Zásuvka, vidlice a sporákovka ano. Můžete použít ke spínání také stykač který bude vypínat fázový a neutrální(nulák) vodič a bude sloužit zároveň jako spínač sazby. Ale viditelně rozpojený vypínač u spotřebiče má pocit bezpečí například při čistění boileru.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.06.2005, 08:25 » |
|
To Draštík:
1) Každý spotřebič musí být vypínatelný, to jistě, ovšem za vypínač je možné (za určitých podmínek) považovat i jistič v PR. Určité připojení boileru může být (kromě jiné) předepsáno i v připojovacích podmínkách příslušných RZ. Ovšem jakékoliv připojení boileru (kromě připojení před elektroměrem :-) nelze považovat za neoprávněný odběr. 2) Pokud bude v prostoru vana, z ČSN 33 2000-3 vyplynou stejná opatření a zóny jako u koupelny.
|
|
|
|
Pavel Draštík
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 05.06.2005, 16:19 » |
|
Pane Jaroslav Hasala
1. Většina jističů určená pro domovní rozvody nelze použít jako vypínač viz katalogy výrobců a ČSN EN 60947-2 a související normy. Připojení akumulačního spotřebiče bez blokování je neoprávněný odběr a je tak i rozvodnými závody posuzováno, pokud se na to přijde. I u sazby 20. hodinové pro přímotopné topení je rozvodnými závody akumulační ohřívač vody blokován na 8 hodin. Vše najdete v připojovacích podmínkách schválených Energetickým regulačním úřadem.
2. V uvedeném prostoru ani vana být nemusí, ale pokud prostor slouží pro praní musí se posoudit působení vlhkosti a vody (v prostoru může být např. i podlahová vpusť). Navíc prádelna není koupelna a tak pro tuto místnost neplatí ČSN 33 2000-7-701. Pokud v dokumentaci nazve projektant místnost "prádelna" tak pro tuto místnost neplatí citovaná norma.
|
|
|
|
Jiří Špelec
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 05.06.2005, 17:49 » |
|
To Pavel Draštík K Vašemu bodu č.1. Neoprávněný odběr se rovná odběru neměřenému! Pokud oprávněně odebíráte energii, pak je počítaná elektroměrem. Co, a kdy s energií provádíte (do výšky hlavního jističe) je čistě spotřebitelův problém zda platí za topení nízkou nebo vysokou sazbou. To co jste napsal by totiž v praxi znamenalo, že v případě trvání vysoké sazby byste neměl používat spotřebiče s vyšším odběrem. Prakticky tedy takto: Mám doma dvousazbu 20/4 a na budu mít dvoře kolotoč. V době vyššího tarifu jsem jej budu provozovat a tak se dopustím neoprávněného odběru. Přijede Policie a Energetika, vstoupí na můj pozemek a zatknou mě za co?
|
|
|
|
|
Pavel Draštík
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 05.06.2005, 20:37 » |
|
To Jiří Špelec Elektrická energie je zboží které, nakupujete za určitých podmínek a v určité kvalitě. Jak uvádíte, že neoprávněný odběr pouze neměřený, tak se velice pletete. Veškerý odběr, který provádíte v rozporu s kupní smlouvou a bez souhlasu distribuční společnosti je považováno jako neoprávněný odběr. Již v žádosti na dodávku elektřiny uvádíte instalované spotřebiče a jejich výkon (dříve přihláška k maloodběru).
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 05.06.2005, 21:54 » |
|
To Draštík:
Můžete mi vysvětlit jak může RZ rozlišit (podle vaší terminologie) oprávněný a neoprávněný odběr? Okamžitý odběr je limitován pouze jističem před elektroměrem. Přjímač HDO blokuje spotřebiče s vyšší spotřebou (boiler nebo el. topení), tak aby byly v provozu jen v době nižšího tarifu. Je to kromě jiné i služba zákazníkům. Což ovšem neznamená, že by v době vyššího tarifu byla spotřeba nějak omezena. Těžko můžete někoho postihovat za to, že např. používá pračku nebo myčku jen v době nižšího tarifu. Nebo naopak, že v době vyššího tarifu používá např. el. sporák nebo jiný spotřebič a zatěžuje síť až k limitu hl. jističe. Dále, pokud si někdo např. koupí novou mikrovlnku, je snad povinnen hlásit to RZ a měnit slouvu? Určitě ne, smlouva se mění jen v případě např. zvýšení jističe nebo při změně sazby.
BTW, z vašich příspěvků mám pocit, že jste spíše teoretik než praktik.
|
|
|
|
Jiří Špelec
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 05.06.2005, 22:42 » |
|
Tak koukám, že se tato diskuze stáčí spíše k HDO. Koneckonců proč ne. Pánové pokud neznáte podstatu nižší a vyšší ceny za energii pak je dobré propátrat dobře tento portálek! Už to zde bylo. Ale musím vám dát zapravdu v tom, že tento blud, který zde uvádíte byl za "komárů" velmi rozšířen. Jediný důvod proč po vás elektrárna chce blokování (vyjma řízení momentálního odběru v celé síti) je třeba ten, aby vás neranila mrtvice za ten účet, který po vás chtějí platit! :-)))))
|
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis

Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 07.06.2005, 09:49 » |
|
Pan Draštík mě pobavil s tím neoprávněným odběrem, hlavně ta kategoričnost příspěvků, nepřipouštějíc í žádné pochybnosti o jeho pravdě! :-)) Prosím vás nešiřte tady bludy! A když už je šíříte (nikdo není dokonalý), tak prosím na nich tak tvrdohlavě netrvejte. A tady jsem si dovolil pro vás uvést podmínky sazeb E.ON-u.
Společnost E.ON sazby:
Sazba D01: U této sazby nejsou předepsány žádné podmínky pro její přiznání.
Sazba D02: U této sazby nejsou předepsány žádné podmínky pro její přiznání.
Sazba D24, D34, D61: U této sazby nejsou předepsány žádné podmínky pro její přiznání. (Pozor, přitom se jedná o dvoutarif!)
Podmínky blokování jsou pouze u následujících sazeb!
Sazba D25, D26, D35, D45: Podmínky přiznání sazby: V odběrném místě musí být řádně instalován elektrický akumulační spotřebič. Odběratel zajistí technické blokování elektrických akumulačních spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.
Sazba D55, D56: Podmínky přiznání sazby: Sazba je určena pro odběrná místa, u nichž odběratel dodavateli věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem, jehož výkon odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu. Odběratel zajistí technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.
Takže pane draštíku, u jednotarifu není žádné blokování! U dvoutarifů pak jen u 6 sazeb z 9 je předepsáno blokování top. spotřebičů!
|
G.F
|
|
|
Mirek Karel
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 07.06.2005, 10:28 » |
|
Také jste mě pane Draštík pobavil.Mám na chatě akumulační boiler a jednotarif,tak se podle vás dopouštím neoprávněného odběru?To je přece moje blbost,že zaplatím za energii více.Zase si to vynahradím doma,když při nízkém tarifu pečeme husu za levný proud.Ta potom voní.
|
|
|
|