Úmyslně jsem zatajil, že spínám bojler a topení přes GSM. Čekal jsem, jestli někdo má jiné (lepší řešení). Topení mám pouze na NT, ale bojler zatím ne. Takže asi bude nejrozumnější ho zapojit také na NT.
Víkendový tarif nepřipadá v úvahu. Travíme tam dovolenou a občas tam jezdí rodiče ve všední den. A také tam nechávam zapnutou lednici a různé plašiče myší, pavouků, ...
Jen ještě jedna věc:
Běžná situace: Na chalupu přijedu v pátek večer (18:00). Jak dlouho dopředu musím zapnout přes GSM bojler, abych měl při příjezdu teplou vodu?
Nestandartní situace: Nyní se rozhodnu a vyrazím na chatu. Cesta trvá min. hodinu (záleží na provozu) a už bych chtěl ohřívat vodu. Ale pokud v té době není sepnut NT tarif, tak mám smůlu.
Tyhle věci bývají obvykle zapojeny tak že nějaká fáze za elektroměrem jde přes jistič
na termostat a z něj to jde na cívku stykače co spíná bojler. Druhý konec cívky stykače
je pak připojen na HDO ovládací kontakt nebo hodiny které blokují sazbu, takže HDO
ovládá ten bojler spínáním nuly. Někde v tomhle obvodu bude zapojen také ten váš GSM spínač. Pokud by byl zapojen hned za jističem před termostatem, pak máte na jeho
výstupu trvale fázi když ho dálkově zapnete.
To by se dalo využít pro napajení nějakého časového relé, které po přivedení napájení
sepne výstupní kontakty na určitou dobu (X hodin). Tyto výstupní kontakty by pak na
potřebnou dobu překlenuly kontakt HDO a přivedly nulu na cívku stykače.
Doba pořebná pro nahřetí bojleru se vypočítá zhruba takto : Voda potřebuje cca 4200J
na stupeň, takže když máte 200L bojler plný 10 StC teplé vody a chcete ho ořát na
50 StC potřebujete 200L * 40StC * 4200 = 33.6MJoulů .
Joule je Wattsekunda , takže pokud má topné těleso v bojleru příkon 3000W bude
nahřívání trvat 11200 sekund -> něco přes 3 hodiny...