Uvažuji o všech možnostech vytápění na chalupě, kde jsme v tomto měsíci nuceni odstavit funkční kotel 1. třídy na tuhá paliva a jedná se mi o nárazové, nepravidelné vytápění de facto jedné místnosti (vejminek), kam nedosáhnu z kachlových kamen bez výměníku (druhý zdroj tepla na tuhá paliva). Ve stávajícím systému zdroje tepla z kotle máme připojený bojler (Dražice, cca 80l, který má možnost jak elektroohřevu, tak ohřevu TUV z kotle na tuhá paliva (do kotle vede kromě el. vodiče i dvojice otopných trubek (přívod a vratka). Je možné takový bojler použít v obráceném řežimu, že by elektricky vyráběl teplou vodu a to teplo odebíral otopný (měděný) okruh? Vždy když bojler natopím z kotle (oběh topného média z kotle na dřevo) a ten po čase vyhasne a čerpadlo stále běží (mám vyřazený termostat), bojler zůstane natopený, tj. teplo z bojleru se nevytratí do ústředního topení. Je v bojleru nějaký samoregulující tepelný ventil, či je to jen prostou teplotní stratifikací, které převáží nad sílou oběhového čerpadla? Je možné nějak bojler zprovoznit tak, že by umožňoval i tuto obrácenou variantu? Prohodit přívod s vratnou vodou? (další možnosti jako tepelné čerpadlo, těžení tepla ovinutím spirály kolem kouřovodu, nový kotel s novou vložkou do komína též uvažuji), jen mi toto zatím vychází jako provizorní, snad funkční řešení na dobu určitou.
.