Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Montáže, instalace které mohou provádět neodborníci
| | |-+  Je vhodnější spínacími hodinami rozpojovat vodič HDO nebo bojler spínat přímo?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je vhodnější spínacími hodinami rozpojovat vodič HDO nebo bojler spínat přímo?  (Přečteno 6329 krát)
Rostislav Poledník
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« kdy: 16.04.2021, 11:39 »

Mám sazbu D45D (20+4h). Bojler je spínán přes stykač.
Myslím, že by se na jeho spínání dalo ušetřit.
Znám případy, kdy se bojler nahřívá jen 5-8h za den a ne 20h, jak to máme nyní my.
Zakoupil jsem spínací digitální spínací hodiny na lištu a chci jimi omezit časy ohřevů.

Typ spínače/hodin.
Relé spíná až 16A.

Zapojili by jste relé spínacích hodin přímo do napájení bojleru (před nebo za stykač) a nebo by jste spíš přerušovali napájení cívky stykače (relé by spínalo přívod od HDO).


(Původní nesmysl: "Spínací hodiny a bojler?")


* hodinysp.jpg (11.38 KB, 279x400 - prohlédnuto 68 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Novákkkk
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 16.04.2021, 15:16 »

20 hodin sepnutý stykač HDO neznamená, že vám bude bojler 20 hodin topit. Topí tak dlouho, až se nahřeje na požadovanou teplotu, pak vypne. Jeho vypínáním nic neušetříte, jen si zaděláte na problémy s tím, že občas nebudete mít teplou vodu (pokud vám např. přijede návštěva na noc a budete mít dvojnásobnou spotřebu teplé vody). Jestli zde chcete ušetřit, jediná možnost je nastavit na termostatu bojleru nižší teplotu vody (pokud vám to množstvím a teplotou ještě bude vyhovovat),  zároveň tím i prodloužíte životnost bojleru  Mrknutí.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
David Hruda
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #2 kdy: 16.04.2021, 15:39 »

Záleží, na čem chcete šetřit.
Pokud na energii pro ohřev vody, ušetříte nejvíc, když boiler vypnete a budete se mýt studenou vodou.
Pokud na energii, kterou potřebuje k sepnutí stykač, nejděte si časy spínání a spínejte to manuálně.

Navíc u sazby D45d máte mít blokované topení a ohřev TUV tak, aby topení topilo 20 hodin a TUV se ohřívala 8 hodin. Pokud to tedy zapojíte v souladu s připojovacími podmínkami a smlouvou s distributorem, všechno bude v pořádku.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 16.04.2021, 17:22 »

Jak napsal kol. Hruda, od HDO by měly jít do domovního rozvaděče dva modré vodiče, jeden je ovládání topení a zapíná stykač na 20 hod. za den a druhý je na ovládámí stykače boileru a ten by měl zapínat na 8 hod. (obvykle tři hod. někdy odpoledne a pět v noci). Spínací časy HDO najdete jak pro topení, tak pro boiler podle kódů na něm uvedených na stránkách svého distributora.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Rostislav Poledník
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 16.04.2021, 21:45 »

Pánové díky za rady.

Vím, že bojler nejede 20h v kuse a že se i sám vypíná nezávisle na NT.

Spínačky jsem již zapojil.

Napájení jsem vzal z primáru zvonkového trafa - bylo nejblíž hned vedle stykače.
Relé spínaček jsem vsadil do přívodu A2 - drát označený HDO-20.
Časy HDO jsem zjistil z ČEZu a spínačky po nsatavení umožní provoz jen při NT a to 3h v noci a 5h odpoledne.
V rozvaděči mám i druhý drát označený HDO-8, ale asi není zapojený a nebo je někde přerušený. Když jsem ho ve stykači zapojil místo stávajícího, tak bojler nejel vůbec.

Řešení pomocí spínacích hodin je sice neobvyklé, ale snad se osvědčí.

Přeji příjemný víkend.
Rosťa
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
David Hruda
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #5 kdy: 16.04.2021, 22:08 »

Nějak jsem nepochopil, proč to vlastně děláte.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz
Zdeněk Dančák
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 16.04.2021, 22:28 »

Jestli zde chcete ušetřit, jediná možnost je nastavit na termostatu bojleru nižší teplotu vody
Nešetřit ale za každou cenu. Dlouhodobým provozem při teplotách mezi 30-50°C si zaděláte na velké bakteriální rizika, jako je například legionella, pokud se tam objeví, tak se množí a množí. Pokud chcete provozovat ohřev TUV v takovém režimu, je vhodné alespoň jednou za čas bojler termicky dezinfikovat a to při teplotě cca 70°C. Obecně je tohle problém vody ohřívaných od tepelných čerpadel, kde je přirozené dohřívat jen na nízkou teplotu. U ohřevu elektřinou je vhodné nastavit cca 55-60°C, to sice ještě nedezinfikuje, ale už se bakterie většinou nemnoží a teplota vody není s ohledem na opaření ještě nebezpečná.

Pokud má boiler dobrou tepelnou izolaci, pak nedohříváním vody hned jak to je možné (v NT) nic moc nezískáte.
 
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 17.04.2021, 06:36 »

Dejte senm fotografii HDO. Možná, že nemáte 8 hod. tarif zapojený, protože byly chvíle, kdy ČEZ neměl třípovelová HDO (zhruba v polovině 90. let),  tak dávali jednopovelové i na tento typ tarifu a buď se spojily modré vodiče na HDO, nebo se vůbec stykač pro boiler neosazoval. Později pak HDO vyměnili, ale vím o případech, kde to tak zůstalo dodnes.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Rozvodak
*
Offline Offline




« Odpověď #8 kdy: 17.04.2021, 06:46 »

Pánové díky za rady.

Vím, že bojler nejede 20h v kuse a že se i sám vypíná nezávisle na NT.

Spínačky jsem již zapojil.

Napájení jsem vzal z primáru zvonkového trafa - bylo nejblíž hned vedle stykače.
Relé spínaček jsem vsadil do přívodu A2 - drát označený HDO-20.
Časy HDO jsem zjistil z ČEZu a spínačky po nsatavení umožní provoz jen při NT a to 3h v noci a 5h odpoledne.
V rozvaděči mám i druhý drát označený HDO-8, ale asi není zapojený a nebo je někde přerušený. Když jsem ho ve stykači zapojil místo stávajícího, tak bojler nejel vůbec.

Řešení pomocí spínacích hodin je sice neobvyklé, ale snad se osvědčí.

Přeji příjemný víkend.
Rosťa


Nevím proč se do toho hrabete, elektrikář nejste a ani to není tak jednoduché, jak si myslíte.

Od spínače HDO vedou až 3 ovládané vodiče (PV, AKU, TUV). Obvykle jen dva (PV, TUV). Ve vašem případě má být bojler ovládán TUV(8h),  tak to chtěl i distributor od začátku!

Nevím, jestli si uvědomujete co vlastně hrozí, v případě že napájení cívky loupnenete na fázi bez úvahy.... víte to?podivej 
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Montér ve službách rozvodných závodů.
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 17.04.2021, 13:36 »



Od spínače HDO vedou až 3 ovládané vodiče (PV, AKU, TUV). Obvykle jen dva (PV, TUV). Ve vašem případě má být bojler ovládán TUV(8h),   tak to chtěl i distributor od začátku!

Pokud tazateli nefunguje přívod od HDO pro TUV, tak je to asi potíž distributora. Tam by to  chtělo odborné zjištění závady a uvedení do stavu podle připojovacích podmínek nejlépe RT  a pak nahlásit závadu funkce HDO rozvodným závodům.

Pokud jsem dobře pochopil popis úpravy, tak byl snad použit bezpotenciálov ý kontakt spínacích hodin, tak by nebezpečí poškození HDO a stykačů hrozit nemělo.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Rozvodak
*
Offline Offline




« Odpověď #10 kdy: 17.04.2021, 14:04 »

Pokud tazateli nefunguje přívod od HDO pro TUV, tak je to asi potíž distributora. Tam by to  chtělo odborné zjištění závady a uvedení do stavu podle připojovacích podmínek nejlépe RT  a pak nahlásit závadu funkce HDO rozvodným závodům.

Pokud jsem dobře pochopil popis úpravy, tak byl snad použit bezpotenciálový kontakt spínacích hodin, tak by nebezpečí poškození HDO a stykačů hrozit nemělo.

Ona to hned nemusí být závada. Když ten vodič funguje v pásmu 5+3, tak v době zkoušení tazatele nemusel být aktuálně seplý. Nebo je prostě ten vodič TUV nezapojen u HDO nebo na RSA.

Dle mě jsou ty digispínačky vyhozený peníze a ještě to nemusí fungovat jak má.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Montér ve službách rozvodných závodů.
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 17.04.2021, 14:18 »

Opravy a rady po telefonu a na internetu jsou vždy problém, kdybych byl na místě, znám závadu za chvíli. Stačí dohledat podle kódu HDO, kdy má jít boiler a je to snadné a rychlé. Tazatel snad není úplně neznalý, ale proč vyrábí takové krkolomné zapojení netuším. Proč nejde ovládání TUV a proč je zapojen boiler na 20 hod. - toť základní otázka k zamyšlení a případně ještě kdo, kdy a proč to přepojil mimo předepsané zapojení. Občas se podobné zlepšováky nachází v koupených objektech a nebo po změně nájemníka. 

Ještě pro tazatele jedna poznámka. Pokud boiler ovládáte pouze hodinami, tak aktuální časy spínání HDO nemusí platit dlouho, distributoři je mění podle ročního období po několika měsících, někdy i výrazně častěji a může se vám stát, že budete ohřívat vodu za draho.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Olda Pořádek
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 19.04.2021, 10:34 »

Bojler zapojit na HDO-20 = usetrit jeden stykac (misto v rozvadeci),  mit vice vody v pripade potreby. Naklady budou odhadem pri 100 litrovem bojleru treba 0,20 Kc za tyden, zalezi na izolaci bojleru?

Doporucuji se podivat na to HDO-8, muze byt i odpojeny od HDO prijimace.

Treba u D61d jsem nasel pod plombou hdo odpojeny a musel jsem pripojit. Nevim, zda to standardne odpojuji pri prechodu na tuto sazbu? Pod plombou je i testovaci tlacitko, kterym se to spinani muze vyzkouset i mimo casy spinani.

“ Zapojili by jste relé spínacích hodin přímo do napájení bojleru (před nebo za stykač) a nebo by jste spíš přerušovali napájení cívky stykače (relé by spínalo přívod od HDO).”

No u D45 nevim, ale u D57 byla cena VT a NT defakto stejna (rozdil vysledne ceny byl asi 2-4 halere na kWh).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Radim Strycharski
*
Offline Offline




« Odpověď #13 kdy: 19.04.2021, 10:50 »

Treba u D61d jsem nasel pod plombou hdo odpojeny a musel jsem pripojit.
Připojit co? D61d přepíná jenom tarif na elektroměru.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Rozvodak
*
Offline Offline




« Odpověď #14 kdy: 19.04.2021, 11:08 »

Připojit co? D61d přepíná jenom tarif na elektroměru.

Víkendová sazba, bojler natopený pouze v neděli  Smích
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Montér ve službách rozvodných závodů.
Emanuel Kocián
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #15 kdy: 19.04.2021, 23:13 »

Teplotu vody v bojleru nastavit na 50st.C (to je nejnižší teplota, kdy ještě nebují legionela) a ohřev nastavit na co nejdelší čas, tj. těch 20 hodin NT.
To je způsob, jak ušetříte.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 20.04.2021, 00:18 »

Jako ochrana před legionelou je potřeba ohřát vodu alespoň jednou měsíčně na 70°C
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #17 kdy: 08.05.2021, 10:26 »

Citace
Teplotu vody v bojleru nastavit na 50st.C (to je nejnižší teplota, kdy ještě nebují legionela)

To by jste se divil, co dokáže 50 oC udělat v nemocnicích!
Pokud není spec. zařízení na likvidaci Legionely, jednou týdně se v noci prožene boiler skoro na 80oC a ta se trochu zničí!! Jinak jsou problémy a pokuty!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Mohu připojit na přívod ještě proudový chránič, když už je provedena ochrana bojleru pospojením?
 Jak ma byt spravne uzemneny bojler pokud mam vodovod v plastu?
 Poradíte mi schéma zapojení bojleru na nízký tarif?
 Musí být boiler připojen přes vypínač?
 J e nutné zpožděné sepnutí přímotopů?
 Jak zapojit stykač
 Blokujete bojler 8 nebo 20 hodin denně?
 Čím může být způsobena nefunkčnost blokování bojleru?
 Má 120 l boiler v rodinném domku běžet na noční proud nebo na běžný tarif?
 Poradíte mi jak připojit bojler Perla do sítě?
 Proč je v bojleru někdy studená voda a jindy ne?
 Proč bojler ukazuje teplou vodu a teče studená?
 Jak co nejefektivněji boiler zapojit tak, aby voda byla vždy teplá?
 Nemáte někdo zkušenosti z kotlem a bojlerem SLME 200 firmy ACV?
 Co je ekonomičtější? Bojler 230/400V nebo prutokový ohřívač?
 Jsou podle vás kvalitní a spolehlivé brojlery Tatramat?
 Jakou může mít průtokový ohřívač AEG DDLE poruchu, když nejede?
 Lze připojit boiler doplňkovým pospojováním k zásuvce s vestavěným fíčkem?
 Může poškodit přijímač HDO ovládání cívky z jiné fáze, než L1?
 Proč studený boiler vyhazuje fíčko?
 Jak správně zapojit topnou spirálu 3x230V/400V, aby měla max. výkon?
 Musím pospojovat bojler ve sklepě?
 Kde mohu sehnat schéma zapojení blokování akumulačního spotřebiče (boileru)?
 Musí být pospojen boiler, který není v koupelně?
 Je možné zapojit bojler (160l) přes zásuvku?
 Jak optimálně zapojit bojler na chatě?
 Musí být průtokový ohřívač připojen přes proudový chránič?
 Jak správně prodloužit přívod k bojleru?
 Mohu do bojleru Mora namontovat spirálu místo 2kW 3kW?
 Mohu umístit průtokový ohřívač přímo do sprchového koutu?
 Může se zapojit bojler do zásuvky?
 Proč mi špatně odpadá bojlerové relé?
 Je termostat s tepelnou pojistkou dostačující jištění k topné spirále u bojleru?
 Co s bojlerem s 3 zničenými topnými telesy za 6 mesicu?
 Použili byste 21kW průtokový ohřívač pro byt 2+1?
 Jakým způsobem řešit nedostatek ohřáté vody v bojleru při HDO jen 8 hodin?
 Je možné umístit v koupelně nad sebe bojler a plynový kotel?
 Jak změřim tělesa bojleru jenž po několika dnech uhořívají?
 Lze nahradit třífázový průtokový ohřívač jednofázovým?
 Lze nově instalovaný el.bojler /2kw/ napájet ze zásuvk.okruhu s jističem 16A?
 Jaká je hodnota rezistoru u boileru Tatramat EOV 121?
 Je požadavek připojení bojleru přes zásuvku/vypínač doporučením nějaké ČSN?
 Dle jakých parametrů vybrat průtokový ohřívač sloužící pouze pro dřez v kuchyni?
 Je možné umiestniť prietokový ohrievač priamo na sprchovú batériu?
 Jak se vypořádat s druhým bojlerem v bytě?
 Může se poškodit bojler po nárazu?
 Proč u bojleru stále odpadává kontakt od termostatu?
 Proč bojler v noci bliká ?
 Proč nefunguje spínání dvou bojlerů pomocí relé, když stykačem fungovalo?
 Mám zvolit na chatu bojler nebo průtokový ohřívač vody?
 Proč bojler nahřívá na polovinu?
 Jaký typ ohřevu vody zvolit na chatu?
 Existuje úsporné relé k bojleru ?
 Může být u bojleru místo sporákové kombinace pouze trojpólový vypínač?
 Jak zajistit aby bojler spínal ohřev,jen když sepne NT?
 Jak vypočítat příkon topné spirály?
 Proč bojler vyhazuje proudový chránič když se zapne nízká sazba?
 Proč mi teče z bojleru studená voda, když náhle pootočím kohoutkem?
 Nefunguje ohřev vody - je problém v boileru, instalaci nebo v HDO spínači?
 Musí mít každý boiler vlastní stykač?
 Je vypínač bojlera správne zapojený??
 Jak se chová bojler s topnými tělesy přímo ve vodě?
 Proč bojler vyhazuje proudový chránič, přestože před tím několik hodin v běžel?
 Mohu bojler připojit přes zásuvku?
 Proč bojler po připojení pouze PE vodičem vybaví proudový chránič?
 Co je příčinou pravidelného odpojování bojleru po dvou dnech?
 Ako zapojit bojler podla schemy?
 Je ekonomické připojit dva bojlery v sérii?
 Jak zapojit bojler?
 Jak opravit vyskakující tepelnou pojistku u bojleru Dražice?
 Jaký zvolit průtokový ohřívač na chalupu?
 Lze nainstalovat elektrický ohřívač vody Ariston Velis nad vanu?
 Pokud bojler nespíná, je vadný stykač nebo HDO?
  Je možné uložit elektrický bojler pod vanu?
 Může být bojler poblíž domovního rozvaděče?
 Jaké máte praktické zkušenosti s volbou objemu bojlerů?
 Je zapojení stykače blokování bojleru, který je stále pod napětím správné?
 BASTL: Pokud nový bojler na nn nespíná, je třeba elektrikář?
 Mohu občas porušit podmínky dodavatele a sepnout bojler ručně ve vyšší sazbě?
 Proč pod topným tělesem bojleru Ariston velis evo kondenzuje voda?
 Jde u sazby D25d připojit 30l bojler i přes zásuvku nebo to musí být napevno?
 Musím v koupelně pospojit bojler, když je připojen plastem a není tam Cu vodič?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.051 sekund, 22 dotazů.