Anna Sladká
|
 |
« kdy: 17.08.2012, 10:28 » |
|
Elektrikář bude měnit kabel od jističů ke sporákové kombinaci u bojleru. Ráda bych měla místo velkého nevzhledného zařízení hezký vypínač se signálním světýlkem. I po obsáhlé přednášce, že se už vypínání bojleru ani el.sporáku takto nedělá, pouze je někde svorkovnice a upevňovací zařízení, nechci povolit. Jsem zvyklá bojler v koupelně vypínat.
|
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 17.08.2012, 11:32 » |
|
Proč by nemohl? Je to dokonce výhoda, i pro Vaši bezpečnost, i pro případný servis, když má opravář přívod přímo pod kontrolou. Navíc vy jste zákazník, vy to platíte, porušení bezpečnostních předpisů to není, tak nevím, co "dlouho přednáší". Možná, že za dobu věnovanou argumentaci mohl mít hotovo.
Jsou situace, kdy odpojení bojleru může vyřešit vážnější problém. Například pro jednofázový bojler s centrálním chráničem pro několik okruhů a jednopólovým jističem může snadno dojít k situaci, kdy koroze prožere topné těleso a bude vybavovat chránič. Jediná možnost je pak odpojit oba pracovní vodiče a vy jako osoba bez elektrotechnic ké kvalifikace a vyhl. 50 máte jenom dvě možnosti. Vypínač nebo vidlice se zásuvkou.
Co je potřeba si ohlídat, tak odpojování všech pracovních vodičů, odpovídající proud spínače a krytí.
|
|
|
|
|
tatahub
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 17.08.2012, 11:47 » |
|
Může tam být instalován jakýkoliv vypńač s vhodnými parametry pro daný účel a vhodný do prostředí kde bude instalován.
Na druhou stranu, proč si dobrovolně přidávat do koupelny další el. zařízení, časem tam každý vypínač tak trochu zrezne.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 17.08.2012, 12:24 » |
|
...Co je potřeba si ohlídat, tak odpojování všech pracovních vodičů, odpovídající proud spínače a krytí.
ANO. A proto mi tak trochu mate v dotazu slovo "trojpólový". Pokud by to byl nějaký obrovský bojler s připojením na 3 fáze, je tam nebo není vyvedený N vodič? Ten by se měl také vypínat. A pokud je to "klasika", tak rozhodně o vypínání PE vodiče vůbec nepřemýšlejte! N a L ano, ale ochranný vodič PE NIKDY a v koupelně ještě "pospojit" ochrannou svorku s dalšími kovovými předměty.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 17.08.2012, 17:45 » |
|
Může být i krásný 1-2 pólový, klasický na světla /10A-16A/.....buď kontakty odpovídající boileru, nebo přes stykač v rozvaděči....  Máte vypínač krásný i z kontrolkou.... .  Sporákovka se může dát na 3 fáz. spotřebič, boiler bývá také, ale málo se používá v domácnosti...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Kubík
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 17.08.2012, 19:19 » |
|
Za mého mládí se sporákovou kombinací nazývaly pojistky, vypínač a zásuvka na vaření - vše na jedné desce poblíž sporáku. (Později bez těch pojistek.) Dneska se mi zdá tento název pro vypínač s doutnavkou poněkud nevhodně archaický. 
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 17.08.2012, 19:27 » |
|
ANO. A proto mi tak trochu mate v dotazu slovo "trojpólový". ... A pokud je to "klasika", tak rozhodně o vypínání PE vodiče vůbec nepřemýšlejte! N a L ano, ale ochranný vodič PE NIKDY a v koupelně ještě "pospojit" ochrannou svorku s dalšími kovovými předměty.
Tak teď jsem z toho jelen. Nevšiml jsem si, že by tu někdo psal o vypínání PE - nebo se špatně dívám. Ale máte samozřejmě pravdu, že PE se vypínat nesmí (ano, vím - s výjimkou zásuvkových spojů).
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 17.08.2012, 19:45 » |
|
Tak teď jsem z toho jelen. Nevšiml jsem si, že by tu někdo psal o vypínání PE - nebo se špatně dívám. Ale máte samozřejmě pravdu, že PE se vypínat nesmí (ano, vím - s výjimkou zásuvkových spojů).
Já jsem jen reagoval na formulaci z dotazu - třípólový vypínač.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jiří Mudra

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 17.08.2012, 21:32 » |
|
Já jsem jen reagoval na formulaci z dotazu - třípólový vypínač.
V mém domě je použit třípólový vypínač na spínání pouze L a N ;-)
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
Anna Sladká
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 17.08.2012, 21:37 » |
|
TO p.Schwarz: Máte pravdu, slovo "trojpólový" vzniklo kvůli stejnému páčkovému vypínači, který se používá u el.sporáku. Bojler je 2 kW, je připojen 1 fází a PEN, na svorku k PENu je pospojeno vodovodní potrubí a plechová vana. Přívod se bude měnit na třížilový. Teď je jistič 10 A, nevím jaký bude po výměně kabele. Vypínač je v zoně 3. Stačí tedy dvojpólový vypínač? A jaké by měl mít parametry?
TO p.Šohajda: Co znamená - buď kontakty odpovídající boileru, nebo přes stykač v rozvaděči ?
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 17.08.2012, 21:49 » |
|
V mém domě je použit třípólový vypínač na spínání pouze L a N ;-)
Mám to taky tak. V případě problémů odejde většinou jeden kontakt, druhý ještě chvíli rží, než se dostanu pro náhradní vypínač a najdu si čas na výměnu... Stačí tedy dvojpólový vypínač? A jaké by měl mít parametry?
Stačí. Měl by rozhodně mít krytí min. IP44, spínaný proud, no, lepší je tam mít rezervu, takže tak 16A pro odporovou zátěž. A zapojit tak, aby PE nebyl spínán, N a L spínat. TO p.Šohajda: Co znamená - buď kontakty odpovídající boileru, nebo přes stykač v rozvaděči ?
Bojler je celkem žrout a kontakty musí být navrženy na odpovídající výkon. V případě, že to není reálné (např. kvůli designu), je možnost doplnit slabší vypínač do ovládání stykače, který zapíná bojler při nižší sazbě... Znamená to ale kabel do koupelny navíc.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 17.08.2012, 21:56 » |
|
TO p.Schwarz: Máte pravdu, slovo "trojpólový" vzniklo kvůli stejnému páčkovému vypínači, který se používá u el.sporáku. Bojler je 2 kW, je připojen 1 fází a PEN, na svorku k PENu je pospojeno vodovodní potrubí a plechová vana. Přívod se bude měnit na třížilový. Teď je jistič 10 A, nevím jaký bude po výměně kabele. Vypínač je v zoně 3. Stačí tedy dvojpólový vypínač? A jaké by měl mít parametry?
TO p.Šohajda: Co znamená - buď kontakty odpovídající boileru, nebo přes stykač v rozvaděči ?
Výměna kabelu není v tomto případě důvodem ke změně hodnoty jističe. Pokud má bojler výkon cca do 2000W, jistič 10A není problém ponechat. Zóna 3 je tak trochu problém, zmiňoval jsem to i v jiném vlákně - %CSN 33 2000-7-701, ed.2 sice v úvodu cosi naznačuje o zóně 3, ale ve vlastní normě již o zóně 3 není nic, není nijak definována. Vypínač by měl vypínat oba pracovní vodiče, měl by tedy být dvoupólový, měl by být na proud minimálně 10A (pokud by došlo k osazení jističe vyšší hodnoty, měl by vypínač minimálně na jmenovitý proud jističe) Dvoupolový vypínač s kontakty na 10A v provedení vhodném do vlhka (dá se předpokládat, že bojler bude mít větší odběr než 6A a "mezi" se toho moc nevyrábí) není až tak běžná věc. Takže je tu i možnost vložit spínač do "ovládacího drátu" ke stykači v rozvaděči,který by měl blokovat přívod do bojleru pouze na dobu, kdy je aktivní NT (nízký tarif)
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 17.08.2012, 22:26 » |
|
Ještě doplním, že aby to mělo smysl, musí stykač odpojit i N. Obvykle se dávají stykače s jedním spínacím a jedním rozpínacím kontaktem na šířku 1 modul, ten bych v tomto případě rozhodně nebral jako ideální řešení.
|
|
|
|
Anna Sladká
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 18.08.2012, 20:57 » |
|
Zona 3 - vypínač bude na místě původní sporákové kombinace, vedle zásuvek. To podle nové normy nesmí být?
A je možné také hezkým vypínačem se signálkou nahradit klasickou sporákovou kombinaci u třífázově připojeného el.sporáku? Stačí jen třípólový vypínač nebo musí být ještě někde svorkovnice a odlehčovací spojka na kabel?
|
|
|
|