Fotřík
|
|
« kdy: 27.12.2017, 14:20 » |
|
Jak poznám, že mám bojler správně zapojený na HDO (že nejede i na vt)? Je to běžný zánovní bojler z Dražic. Měl jsem tam teď elektrikáře, který vše předělal a mám podzření jestli mi teď bojler neběží i na vysoký tarif. -Kdykoliv otočím kolečkem (termostatem na bojleru) na vyšší teplotu, kontrolka na bojleru se vždy rozsvítí (to má svítit i když tam přes HDO proud nejde, tedy i při vysokém tarifu?)
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #1 kdy: 27.12.2017, 16:09 » |
|
Jak poznám, že mám bojler správně zapojený na HDO (že nejede i na vt)? Je to běžný zánovní bojler z Dražic. Měl jsem tam teď elektrikáře, který vše předělal a mám podzření jestli mi teď bojler neběží i na vysoký tarif. -Kdykoliv otočím kolečkem (termostatem na bojleru) na vyšší teplotu, kontrolka na bojleru se vždy rozsvítí (to má svítit i když tam přes HDO proud nejde, tedy i při vysokém tarifu?)
Bojler by měl mít svůj jistič a stykač v bytový rozvodnici. Musíte to porovnat podle spínacích časů /spínací povel je napsanej na přijímači HDO u elektroměru. Taky se daji sledovat relátka na HDO a nebo koukat na aktivní tarif na displeji/ číseníku elektroměru. Bojler má být blokován stykačem na nt, zpravidla 8h sazba D25 nebo občas někdo dává na 20h u D45/D57.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 27.12.2017, 20:48 » |
|
Bojler by měl mít svůj jistič a stykač v bytový rozvodnici. Musíte to porovnat podle spínacích časů /spínací povel je napsanej na přijímači HDO u elektroměru. Taky se daji sledovat relátka na HDO a nebo koukat na aktivní tarif na displeji/ číseníku elektroměru.
Bojler má být blokován stykačem na nt, zpravidla 8h sazba D25 nebo občas někdo dává na 20h u D45/D57.
I u těchto sazeb je boiler blokován na 8 hodin! Pak musí být dva blokovací stykače jeden na 2Ohodin pro topení a 8 hodin na ohřev TÚV! Většinou blokovací stykač má elektronický kotel už v sobě zapojen. Boiler se zapíná centrálním dispečinkem zvlášť! HDO je zapojen na dva výstupy...ales poň u E ON. Nevím jiné společnosti... protože boiler používá distribuce na odlehčení sítě.
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #6 kdy: 31.12.2017, 09:57 » |
|
To je právě ono, v RE to je připojeno správně /TUV a PV zvlášť/ ale v instalaci jim to elektrikář zapne oboje na 20h. Zapojení instalace za ER, už pak nikdo za normálních okolností nekontroluje/ z RZ/. Já to takhle viděl xkrát...
A nebo se dá stykač s manuálním ovládáním na boiler... Nevím zda je to dovolené, nikde v PP to není napsáno!!
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #8 kdy: 31.12.2017, 22:05 » |
|
Manuální ovládání stykače: Fakt je ten, že pokud je nutná potřeba teplé vody a v bojleru není, spotřebitel si ji zaplatí vyšší cenou. Jak pozná distributor, že měl zapnutý bojler, nebo pečíci troubu na vánoční cukroví? Každý to nedělá denně, jsou to vyjímečné případy. Zde si myslím, že není nic proti ničemu. Pro někoho to je třeba nutnost, pokud má ženu nebo přítelkyni kačenu, co se koupe 3x denně, měl by pořídit větší bojler.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #10 kdy: 01.01.2018, 11:46 » |
|
Není to v PP ale v Podmínkách distribučních sazeb, protože měření je starost Distribuce a sazba Prodeje. Není to dovoleno, ale...
Když se náhodou dostanu na opravu na venkově v každém 3-5 RD je v hlavním rozvaděči namontován spínač, ať na kabelu nebo uměle nainstalovám na krytu rozvaděče (uvnitř)....vždy se ptám, co to je?? Vždy je to manuální ovládání el. boileru.. Někdy je to až životu nebezpečné...! (Myslím ta instalace toho spínacího prvku) Už jsem viděl i v elektroměrovém rozvaděči, měl majitel RP92 pod krytem průhledným a kontakty relé měl zakrouceny kombinačkami !!Jeho majitelka mě volala že to pořád topí (el.boiler) zůstala sama, ten co to dělal ,její manžel zemřel...ptal jsem se jí kdo to dělal...ona že manžel -zesnulý , byl prý celý živoz revizním technikem elektro!!
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #13 kdy: 02.01.2018, 21:34 » |
|
Tak pozor, vyšla nová PN. Už musíme kontrolovat i zapojení stykače A jak ho budete kontrolovat? A po kontrole ho budete plombovat?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #15 kdy: 02.01.2018, 21:58 » |
|
Zpřístupnění a kontrola? Že by třeba byl ten boiler vypnutý nebo nahřátý? To asi tu PN napsal někdo od stolu, co nebyl už dlouho mezi lidmi, ne? Na někoho to možná zkusit můžete...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #16 kdy: 02.01.2018, 22:05 » |
|
Zpřístupnění a kontrola? Že by třeba byl ten boiler vypnutý nebo nahřátý? To asi tu PN napsal někdo od stolu, co nebyl už dlouho mezi lidmi, ne? Na někoho to možná zkusit můžete... Bojler může být nahřátý, ale stykač má reagovat na přítomnost napětí. Horší je to s el. topenim, tam to vypne termostat. Nevim co bych k tomu měl slušně říct, je to pytlovina. Autoři dokonce byly tři!
|
|
|
Zaznamenáno
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #17 kdy: 02.01.2018, 22:32 » |
|
Ještě jste nepotkal boiler, který má vlastní přijímač HDO (Dražice OKHE XXX SMART) ?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|