Princip a funkce dvousazbového elektroměru s HDO vodičem N mi je jasný, jen se v mém případě jedná o složitější zapojení / místní situaci –
Vysvětlím:
Jedná se o dvougenerační rodinný domek, s jedním hlavním dvousazbovým elektroměrem , HDO vodič N je přiveden do hlavního rozvaděče, který je umístěn v přízemí.
V tomto rozvaděči je nainstalován stykač, na který je připojen bojler a el. kotel – stykač funguje bez problémů.
Nyní bych chtěl v rámci ušetření nákladů nainstalovat další stykač, do malého rozvaděče, který je umístěn v prvním patře, který by mi spínal druhý bojler, co je v domě určen pro první patro.
Mezi rozvaděči mám natažen mimo hlavního el. přívodu pro první patro, také v mém případě „komunikační kabel“ 3x1, 5 CYKY, který je aktuálně nevyužitý – tento kabel bych chtěl použít pro HDO vodič N pro nový stykač.
Do celé akce jsem se pustil včera odpoledne, ale stykač se mi zprovoznit i přes všechny snahy a nápady nepodařilo. HDO vodič N mám propojen do hlavního rozvaděče, přímo do svorkovnice, na které je přiveden HDO vodič N od elektroměru (na tuto svorkovnici je připojen kotel a stykač pro přízemí ).
Dále jsem HDO vodič N i v prvním patře proměřoval – stav OK, na vt a nt reaguje.
To, že mám mít stykač připojený na stejnou fázi, jako HDO vodič N také vím.
Na svorkách pro stykač mám na HDO vodiči vůči všem fázím cca. 209 V – na napájení stykače by to mělo stačit.
Koupil jsem stykač
Pro napájení je potřeba: 230 V – tolerance: -15 %.
Zapojení stykače mám také správně: na svorku
A1 = L1 (přes jistič 2A),
A2 = HDO vodič N,
jeden spínací kontakt = bojler,
druhý spínací kontakt = jistič 16A pro bojler.
Když připojím stykač na stálý vodič N, stykač sepne a stále svítí, bojler běží – funkce stykače ověřena.
Jediné, co mě ještě napadlo, proč mi stykač v prvním patře nefunguje je to, že za hlavním rozvaděčem je nainstalován jednosazbový digitální elektroměr ( který je určen jen pro orientační měření odběru prvního patra ).
Nemůže nějakým způsobem tento elektroměr funkci stykače, fáze L a HDO vodiče N blokovat?
Původní jasná a výstižná otázka zněla: "Pomoc se zapojením stykače pro bojler?"