somebody
|
 |
« kdy: 12.04.2017, 13:15 » |
|
V lednu jsme s manželkou koupili byt, ve kterém máme teplou vodu díky bojleru, tudíž dvoutarif od ČEZu. Jelikož se snažím šetřit, nařídil jsem manželce pouštět klímu, pračku, vařit, péct...v době nízkeho tarifu, ke kterému časy znám díky povelu HDO. Poslední dobou jsem si ale nějak všiml, že nt běží v době, kdy má běžet vt. Byl tu někdo od ČEZu a zjistilo se, že HDO je v pořádku, na elektroměru taky svítí všechno OK a prý to musí být špatně zapojený stykač, co i souhlasí ... dnes to sleduji a nt spíná právě naopak, t. j. mám nt 16 hodin, ale bojler hřeje ve vt.
Jak situaci řešit? V 2012 byla provedena rekonstrukce bytu i s elektřinou - kontaktovat firmu, která rekonstrukci prováděla a uplatnit reklamaci?
Kontaktovat revizáka? Nebo si to všechno musím zařídit na vlastní náklady, splašit elektrikára, ať to zapojí jak má být a bohužel, cvaknout to sám?
Technik od ČEZu povídal, že může být prohozená fáze na stykači...
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 12.04.2017, 13:44 » |
|
Jak situaci řešit? V 2012 byla provedena rekonstrukce bytu i s elektřinou - kontaktovat firmu, která rekonstrukci prováděla a uplatnit reklamaci?
Myslíte reklamaci toho rozdílu na elektroměru? To bych nechal sepsat a vypracovat právníkem. Tedy pokud máte jak prokázat, že se v tom pak už nerýpal náhodný kutil. Kontaktovat revizáka? Nebo si to všechno musím zařídit na vlastní náklady, splašit elektrikára, ať to zapojí jak má být a bohužel, cvaknout to sám?
No, když budete kontaktovat revizáka, tak toho také zaplatíte. Sehnal bych si seriózního a lidem v okolí známého elektroinstala téra, který to nedělá fuškou, ale jako seriózní dodávku služby a ten to uvede do pořádku. Ale kdo, co bude platit se neptejte zde. Nejsme tu právní poradna.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
|
somebody
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 12.04.2017, 14:57 » |
|
Zřejmě jsem to špatně pochopil a tudíž i špatně vysvětlil. vt a nt spíná správně, můj bojler ohřívá místo v nt jen ve vt.
Myslel jsem reklamaci zapojení. Revizní technik nekontroluje, jestli to instalační relé sepne jak má? Jestli se v tom někdo rýpal, to asi ne, všechno je zaplombováno.. .
A správně, je to instalační relé, stykač je u elektroměru a HDO. V případě, že jsou to jen prohozené kontakty na relé v mojí jistič. skříni, tak to prohodím sám..."technik" od ČEZu ale byl názoru, že je prohozená fáze a že se to všechno musí odplombovat a tak...
//od předchozího majitele bytu jsem sehnal číslo na elektrikáře, který to má na svědomí, v 2012 dělal novou elektřinu. Příští týden si dohodneme návštěvu u mě doma.
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 12.04.2017, 17:11 » |
|
Taková otočená fáze, to je pane věc. Jsem si hned vzpomněl na tohle
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
somebody
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 12.04.2017, 17:26 » |
|
Více, než to opačné spínaní tarifů, mě nas*ala sousedka, která do všeho strká nos a strašně ji rozlobilo, že nějaký mladý kluk, co se tam teprv nastěhoval, už tam chce šahat na rozvody...ty blbý kecy, co měla...ke starším mám respekt, ale tuhle bábu už někam pošlu...když padla nejdřív zmínka o tom, že by mohlo být špatné HDO, a že by se muselo měnit,s čím by museli souhlasit i sousedi, jelikož máme HDO společné, tak okamžitě vylítla, že se nic nebude měnit, ona s ničím nebude souhlasit, že ji časy spínaní vyhovují a že dělám zbytečné problémy...moj e poznámka, že v případě závady HDO, ji to v těch časech stejně nevypíná, zůstala nějak nevyslyšena...
Vzhledem k tomu, že před tím relé u mne doma je stykač od HDO, nešlo by to relé vypojit a kontakty jenom přemostit? Nebo místo spínacího relé použít rozpínací? To si dokážu snad udělat i sám a nebudu muset platit někomu, kdo to už jednou zvoral...
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 12.04.2017, 18:38 » |
|
Pokud je HDO společné pro několik bytů, existuje zapojení, kdy se do bytu pouští "spínaná fáze" a stykač se zapojuje proti N. Pokud by to někdo zapojil proti stejné fázi, bude se to chovat hodně podivně a pokud by to někdo zapojil proti "jiné fázi", bude se to chovat ještě podivněji. V obou případech to může mít vliv i na spínání v ostatních bytech.
Pro elektrikáře, který s tím má nějaké zkušenosti, by to neměl být problém zmapovat jak to je zapojené, jak to má být a jak to upravit.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 12.04.2017, 18:48 » |
|
Souhlasím s kol. Rotreklem, nicméně podstatu problému odhalíte sám, pokud vypozorujete zda a jak spíná relé bojleru ve vašem bytovém rozvaděči. Pokud mění stav při NT/VT, je to prkotina. váš popis vzbuzuje dojem přehozených kontaktů na relé. Správné zapojení relé v HDO je dáno tím, že hodiny přepínají VT/NT. Zkoumat přepínání relé není úplně běžná činnost při revizi bytu. Sousedce je prd do HDO, stejně by se měnilo za stejně nastavené. A jestli to i ostatním přepíná opačně, lze s jistou mírou nepřesnosti a odhadů poznat z toho, kolik mají natočeno na VT a kolik na NT. Pokud uvádíte, že v NT jedete 16 hodin, musí být na NT natočeno výrazně víc, než ve VT.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 12.04.2017, 19:27 » |
|
V lednu jsme s manželkou koupili byt, ve kterém máme teplou vodu díky bojleru, tudíž dvoutarif od ČEZu. Jelikož se snažím šetřit, nařídil jsem manželce pouštět klímu, pračku, vařit, péct...v době nízkeho tarifu, ke kterému časy znám díky povelu HDO. Tzv. nízký tarif je určen u vás jen pro el. boiler a ne pro všechno co máte doma!!  Kdyby to tak dělal každý, byl by kolaps!! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
somebody
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 12.04.2017, 20:08 » |
|
Jak říkám, dnes jsem to pozoroval a časy spínaní sedí, akorát s tím rozdílem, že v době sepnutí na nt se vypne instalační relé pro bojler, když stykač při HDO cvakne a jede to zas na vysokej, instalační relé sepne a bojler ohřívá. Takže to vypadá jen na špatné zapojení instalačního relé v bytě. V celém paneláčku jsou jenom 4 bytu, ve dvou se vytápí přímotopem, takže oni maj společný HDO a já s tou starou krávou máme taky společné HDO. Zjistit, jestli ji to taky spíná naopak bude asi problém...možn á akorát když si stoupnu k elektroměru v době přepnutí z vt na nt nebo naopak a odsleduji podle grafického znázornění odběru, jestli ji stoupl ve vt nebo nt (v případě, že se i zapne bojler u ní) Každopádně, v době nt máme oba na elektroměru normálně nt...
Pan Šohajda, to není pravda. nt je pro všechny spotřebiče, akorát bojler je v době vt blokován nějakým stykačem/relé.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 12.04.2017, 20:58 » |
|
... já s tou starou krávou máme taky společné HDO... Kroťte se prosím ve výrazech, tady jste v civilizované společnosti. Není zde zvykem nositele odlišných názorů označovat zvířecími druhy.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 12.04.2017, 21:03 » |
|
Dle meho nazoru, je zakopany pes v rele v bytove rozvodnici. Uz jsem to nekolikrat i resil. Jednoduse pri servisu/rekonstrukci nekdo nedal pozor a prehodil spinaci a rozpinaci kontakty. Spravne to ma byt pres spinaci kontakt, jak je to opacne tak na elektromeru padne T1 a nabehne graf, v instalaci se rozsviti stykac.
Obcas to omylem nikdo zmasti u HDO, to ma taktez spinaci a rozpinaci kontakty. Pokud je u ER nejaky pomocny stykac (klasika u jednorelatka HDO), taktez ma spinaci a rozpinaci kontakty.
Ve vasem pripade nema smysl podnikat nic svepomocne. Chce to odbornika co se vyzna v tehle predpotopnich zapojenich, jinak hrozi ze to rozrejpa tak, ze vam babka od vedle zamlati usi do hlavy.
Obecne zapojeni spolecnych HDO se provadelo s dvema stykaci. Jeden s civkou z nemerene faze - pro ovladani tarifu, druhy s civkou z rezie domu - ovladani stykacu v byte. Pokud je to tak, tak reci o dvou fazich na civce jsou hloupost, nemaji se kde potkat. Ovsem tech zapojeni bylo x tolerovanych, takze tam muze bejt spinanym polem nejaka faze, mozna i nemerena.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 12.04.2017, 22:00 » |
|
V minulém týdnu jsem byl přizván k nefunkčnímu bojleru. Po prohlídce a měření bylo vše jasné. Špatně zapojené vyměněné HDOčko technikem ČEZu. Tedy poškozený byl 3 dny bez teplé vody a ještě musel zaplatit nový stykač a mou práci, včetně dopravy. Podle informace na infolince, nemá stejně na žádnou náhradu nárok. Tak nevím co si o tom myslet.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 12.04.2017, 22:43 » |
|
... Tak nevím co si o tom myslet.
A to já bych zas věděl, ale musel bych použít nepublikovatel né výrazy.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 13.04.2017, 00:50 » |
|
dnes to sleduji a nt spíná právě naopak, t. j. mám nt 16 hodin, ale bojler hřeje ve vt.
Předně bych začal s ujasněním si sazby a doby sepnutí HDO. Pokud máte jen bojler, měla by to být D25d s dobou platnosti NT 8h. denně. Tedy naopak než říkáte. Jestli v tomto nebude zakopán pes. (A teď teda doufám, že s posledními změnami v tarifech a sazbách cca před rokem se toto nezměnilo)
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|