Lukáš Rotrekl

|
 |
« kdy: 23.10.2021, 09:15 » |
|
Řešim teď 3 odběry, kde by se hodilo jej využít.
1) Přípojka asi 150m, stávající ale jednotarif, bez povelového kabelu 2) 2 odběry o vzdálenosti 550m a 650m od elektroměrovéh o rozvaděče, kde je povelový kabel docela významná částka a navíc mám strach, že bude spínací prvek na konci, i když to bude třeba silovej stykač spínat i naindukovaným napětím.
Tedy: Použil někdo někdy už "vlastní" přijímač HDO? Jaké jsou zkušenosti? Nebude problém s útlumem signálu přes elektroměr a dalšího půlkilometru vedení?
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 23.10.2021, 12:20 » |
|
Jen je důležité si ohlídat nastavení přijímače a nějak se smířit s tím, že když najednou bude po výměně příjímače u měření najednou narůstat spotřeba ve VT, je třeba přenastavit i ten "podružný".
S tím se samozřejmě počítá.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 23.10.2021, 12:26 » |
|
Zkušenosti mám dobré, jen se v poslední době špatně shání FMX 100 nebo 300, které se snadno nastaví na správný kód pomocí kolíčků a konektorků
Hlídat výměnu nebo překódování úředního HDO je nutné, jinak to ztrácí smysl. Také jsem se setkal s přenosem povelu pomocí 24V= kabely zabezpečovačky nebo telefonními z pobočkové ústředny.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 23.10.2021, 14:13 » |
|
Raději předem projednat na Distribuci. Dnes si to dosti důsledně hlídají, protože na NT mají menší vývar. / regulované ceny /
S tímto problémem jsem se nesetkal, možná nějaký hodně aktivní technik, obecně to ale pravidlo není. Signál HDO není všude, alespoň před několika léty jsem se setkal s tím, že zákazník měl ještě hodiny (SPH-Q) a údajně právě proto, že tam signál nebyl. Ovšem pokud je u elměru, tak je k dispozici v celém objektu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 23.10.2021, 15:05 » |
|
SPHQ bylo na severu Čech, v pohraničí, je to asi 5 let, možná tam už není, nevím, byl jsem tam jen jednou.
S technikem ohledně funkce blokování spotřebičů jsem se "utkal" jen jednou. Bylo to v horkém létě a onen chytrák předpokládal, že bude v pohotovosti elektrokotel. Nakonec mu stačilo, že byl v provozu a na přepnutí tarifu zareagoval boiler, to bylo někdy v polovině 90. let.
|
Václav 3
|
|
|
Aleš Dudek
OSVČ

ALE, váš rodinný elektrikář
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 24.10.2021, 09:29 » |
|
Před lety jsem namontoval několik HDO spínač DIN http://www.mikrovlny.cz/cz/produkt/56a fungují spolehlivě, takže je dávám dál. Pokud se jedná jen o bojler dal bych tohle, je to jednodušší montáž http://www.mikrovlny.cz/cz/produkt/15V porovnání k ceně kabelu a výkopů to vyjde určitě lépe.
|
Vlachovice, okr. Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina
vzduchotechnik a elektromontáže všeobecně
|
|
|
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 25.10.2021, 08:25 » |
|
V jak dalekém / blízkém budoucnu?
Aktuálně se u nás osazuje většina elektroměrů s možností dovybavení modulem AMM. O hromadném nasazování do sítě se mluví o horizontu tří let. V budoucnu se bude využívat i optika pro komunikaci mezi elektroměry a TS.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 25.10.2021, 11:43 » |
|
Jak to bude komunikovat? Pokud vím, technologie PLC (Power Line Communication) se moc neosvědčila, GPRS zatím využít nelze (operátor nezaručí plnou funkčnost) a BPL (Broadband Power Lines) je jenom pro hustší zástavbu.
Bude se ke každému ELM tahat optika?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 25.10.2021, 11:53 » |
|
S AMM tedy kontrolu vezme elektroměr a bude ten přenos nějak nutné provést. Chápu dobře?
V současnosti si AMM měření stahuje kalendář spínání do paměti. Ono to bude podobné jako s osudem odečtové služby. Jak to bude komunikovat? Pokud vím, technologie PLC (Power Line Communication) se moc neosvědčila, GPRS zatím využít nelze (operátor nezaručí plnou funkčnost) a BPL (Broadband Power Lines) je jenom pro hustší zástavbu.
Bude se ke každému ELM tahat optika?
Už je to v aktuálních připojovačkách, požadavek na trubičku pro optiku z HDS k ER. DTS, HDS a RIS se osazují optickými rozvaděči, kabely nn se pár let pokládají s optotrubičkou uvnitř. Údajně by se jednou měl zákazníkům nabízet i internet.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 25.10.2021, 17:06 » |
|
PRE je asi moc hodně dopředu! Co vidím a projednávám např u E ONu na 3-4 roky dopředu v projektech měst a vesnic o optice ani zmínka, a ani trubka navíc, všechno v zemi!! To asi bude až hodně daleká budoucnost, když se kabely tahají s výhledem min 30 let dopředu!! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|