K ochraně HDO:
Vzhledem k tomu, že v elektr. měrovém sloupku není přímé spojení na napájecí vodiče a tyto vodiče nejsou z hlediska svého potenciálu pro bleskový proud tak atraktivní je šance na to, aby po něm putoval bleskový proud velmi malá, navíc by vďaka (
lehni, robote!) malému průřezu nejspíše došlo k jejich přetavení.
Pokud chráním , ,klasický,, objekt pilíř s elektroměrem na hranici pozemku napájení i HDO paraelně tažené do hlavního rozvaděče, kde je nasazeno SPD Typ 1 kombinovaný svodič
DEHNventil M TNC, tak i v případě přerozdělení bleskového proudu na obě trasy. Tento rozdíl potenciálu bude na
DEHNventilu M vyrovnán.
Problém by nastal (a to bylo i impulsem této zmínky v článku), pokud by napájecí vedení bylo z důvodu instalace HR uprostřed objektu, přerušeno na hraně objektu instalací SPD typ 1. HDO, pokud by nebylo osazeno svodiči, mohlo tvořit by-pass přemosťující SPD typ 1.
V tomto případě je instalace svodiče nutná, určitou finanční úlevou by bylo nahrazení svodičů typ 1 na HDO kvalitním varistorovým typ 2, třeba
DEHNguard LI, ale toto rozhodnutí přísluší majiteli objektu, který se na možných rizicích domluví s projektantem.
TO: Tomáš Fuk-
nehledejte za tím co s Daliborem děláme genialitu, jen práci a snahu najít řešení
.
TO: Martin H.
Uvádění odkazů na články je projev mé lenosti a zároveň selekce tazatelů.
Pokud si článek přečte a nepochopí, napsal jsem to špatně a musím to objasnit.
Pokud si ho nepřečte, je jeho čas markantně cennější než můj a proto neodpovím, abych jeho časem zbytečně neplýtval, může si totiž dovolit zaplatit většího machra než jsem já.