lubas11
|
 |
« kdy: 18.02.2011, 20:59 » |
|
Mám zakoupený elektrokotel Protherm Ray 9k. Silový obvod je již připojen, problém je s připojením ovl. nuly z HDO.
Tento kotel má konektor označen J 13, který má dva piny. Otázka je na který pin zapojit zmiňovanou nulu. Připomínám, že tento kotel nemá ani žádný šroubový spoj na připojení pospojení a dva servisní technici z Prothermu neví kam z nulou z HDO.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 19.02.2011, 00:33 » |
|
Když se kouknete do schématu, tak uvidíte, že na konektor J13 se má připojit bezpotenciálov ý spínací kontakt. Jinými slovy, potřebujete relé spínané signálem HDO, a spínací kontakt tohoto relé připojíte na oba piny J13. Je smutné, že servisní technici Prothermu v tom nemají jasno.
Jiné řešení sice pravděpodobně možné je, ale bylo by v rozporu s pokyny výrobce, proto ho tu nebudeme dále rozebírat.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
lubas11
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 19.02.2011, 08:54 » |
|
Výborně  takže v podstatě na tom konektoru se klema ponechá a připojí se ovl.nula z HDO.  za vyřešení problému.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 19.02.2011, 09:10 » |
|
Výborně  takže v podstatě na tom konektoru se klema ponechá a připojí se ovl.nula z HDO.  za vyřešení problému. Ne, to je špatně! Vy tomu buď vůbec nerozumíte, nebo nečtete. Klema se odstraní a na jednotlivé kontakty tohoto konektoru se připojí spínací kontakt např. relé na DIN lištu. Cívka relé se připojí jedním koncem na ovládací vodič od HDO a druhým koncem na jistič, který je zapojen na fázi která je v elměru na pozici L1 a ze kterého je napájen stykač na boiler. Pozor spínání se v tomto případě provádí vodičem N. Pozvěte si na tuto práci elektrikáře, ať nepoškodíte HDO nebo kotel, obojí se může dost prodražit. Pokud si také on nebude vědět rady, dejte mu přečíst tuto diskusi, to by mělo pomoci.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 19.02.2011, 09:40 » |
|
Dva servisní technici z Prothermu neví kam z nulou z HDO. Oni nemají scháma zapojení kotle, ani nebyli proškoleni?  Schéma je dostupné na NETU a normální elektrikář si s tím poradí bez problémů. Potřebujete pouze jeden spínací bezpotencionál ový kontakt na relé, které spíná HDO a ten se připojí na svorkovnici J3. Pozice 19. Viz rada: Václav 3
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 19.02.2011, 09:52 » |
|
To mě ani nepřekvapuje, není nad firemní odborníky, s tím jsem se setkal už mnohokrát. Co naděláme ...
|
|
|
|
|
lubas11
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 19.02.2011, 11:59 » |
|
Ano ted jsem se na to schéma podíval podrobněji,ale je nutné další relé,když el.kotel je vybaven stykačem a ovl.cívka je právě napojena z 1 fáze?U bojleru je to jasné stykač.cívka je napojena z 1 fáze před chráničem na svorku A1 a signál z HDO je vyveden na svorku A2,ale u kotle je vše už od výrobce.
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 19.02.2011, 12:17 » |
|
Ano ted jsem se na to schéma podíval podrobněji,ale je nutné další relé,když el.kotel je vybaven stykačem a ovl.cívka je právě napojena z 1 fáze?U bojleru je to jasné stykač.cívka je napojena z 1 fáze před chráničem na svorku A1 a signál z HDO je vyveden na svorku A2,ale u kotle je vše už od výrobce.
Ano, musíte přidat další relé, jehož cívka bude ovládána signálem HDO, a toto relé bude bezpotenciálov ě spínat povel do kotle. Ze svorky J13 jeden drát na spínací kontakty relé, a z druhé stany spínacího kontaktu druhý drát zpět do svorky J13 jak prosté.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
lubas11
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 19.02.2011, 12:29 » |
|
 už tomu rozumím.Jedno relé na lištu DIN,na kontakty A1 a A2 přivést signál z HDO a fázi z L 1 a přes "silové kontakty"propojit právě onen zmiňovaný konektor J3.Jen nechápu firmu Protherm,když namontují 3 f stykač proč už nemůžou namontovat ještě jedno relé,propojit ho s konektorem,aby konečný uživatel (elektrikář) jen došel a připojil dva dráty??
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 19.02.2011, 12:31 » |
|
Ano, to je proto, aby se nemuselo zasahovat do zapojení kotle. Můžete jet natvrdo s klemou, hlídat si zapnutí tarifu nebo přes HDO a pomocného relé, které spíná topení kotle v patřičném tarifu. Další relé v kotli prodražuje výrobek.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
lubas11
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 19.02.2011, 12:44 » |
|
Nedá se nic dělat zasponzoruji ještě do kotle pomocným relé a a propojit s konektorem v kotli.Pánové všem tisíckrát díky, v pondělí má dojít ještě servisní technik z Prothermu na kontrolu tlaku a věcí kolem vody.Jen trnu hrůzou co si na mě vymyslí :'(Ještě jednou děkuju.
|
|
|
|
|
lubas11
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 19.02.2011, 14:46 » |
|
Ano stím počítám v rozvaděči mám místa ještě na dva jističe takže jedno relé se mi tam v pohodě vejde.  za poznámku.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 19.02.2011, 14:59 » |
|
Jen nechápu firmu Protherm,když namontují 3 f stykač proč už nemohou namontovat ještě jedno relé,propojit ho s konektorem,aby konečný uživatel (elektrikář) jen došel a připojil dva dráty??
Kromě toho, že by to prodražilo samotný výrobek, by to mělo jednu technickou nevýhodu: přes ten spínaný vodič HDO by se do kotle zavlékalo cizí napětí, které by přes cívku toho pomocného relé proniklo i do napájení celého kotle. Viz např. diskuse http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,17695.msg122484.html#msg122484 (kam se ovšem nekouknete, protože je to v oblasti přístupné jen diskutérům s ověřenou identitou)
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 20.02.2011, 21:55 » |
|
Tento typ kotlů znám docela dobře, jsou poměrně rozšířené. Je nutné dát pozor na to, jestli jde starší typ, označený "Rejnok" nebo o nový typ, označený "Ray". U staršího typu je ovládání HDO řešené tak, že propojka je mezi N (zdvojená svorka na přívodu) a kontaktem označeným "HDO". Po odstranění propojky je možné připojit na kontakt označený "HDO" přímo N vodič od HDO. Oproti tomu, u nového typu kotle je pro ovládání HDO nutný bezpotenciálov ý kontakt. Nejjednodušší je, umístit relé do podružné rozvodnice.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 20.02.2011, 22:05 » |
|
Díval jsem se do svého servisního návodu a z něj vyplývá následující: V případě použití HDO se klema odstraní...
Toto řešení ale už je v rozporu s pokyny výrobce pro tento typ kotle (viz projekční podklady Ray na webu). Díval jste se do návodu pro jiný typ kotle. Když už jste to řešení tady uvedl (což vzhledem k neodbornosti tazatele není správné), doplním některé zádrhele: Může to fungovat pouze za předpokladu, že ta klema na J13 propojuje cívku stykače s N (což nikde není psáno), a současně je třeba dát pozor, aby byla cívka stykače napájena ze stejné fáze, jako HDO a cívka stykače ovládajícího boiler. Při tomto řešení vyvstane možnost zavlečení cizího napětí do napájení elektrokotle, jak jsem uvedl včera. Bylo by vhodné zvážit, komu takovou radu dáváte.
|
|
|
|