Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 25.08.2010, 20:44 » |
|
Solární boom vyjde na tisíce: Ministr průmyslu zveřejnil překvapivé odhady, kolik bude Čechy stát rozmach solárních elektráren. reklama Související Solární boom, to je poprava českého průmyslu, je slyšet z velkých firemÚčet za solární boom: Firmám může elektřina zdražit až o 30 procentMartin Kocourek: Lacino už nebudeTagyUž loni krize srazila energetické trhy. Před dvěma lety stála megawatthodina proudu víc než 80 eur, letos se ceny potácejí kolem 50 eur. Trh hned tak neožije. Český spotřebitel z pádu cen nemá nic.
V lednu českým domácnostem klesla cena ani ne o čtyři procenta. Nejedna firma pořád ještě platí dokonce vysoké předkrizové ceny.
V roce 2011 se konečně mohl na fakturách za elektřinu promítnout pád cen a rostoucí konkurence obchodníků. Nic z toho nebude.
Napak, přijde prudké zdražení. Jak HN propočetly, zaplatí Češi v příštím roce nedobrovolnou daň 48 miliard korun. Právě na tuto sumu podle nejnovějších údajů ministerstva průmyslu za rok 2011 vyšplhá podpora obnovitelných zdrojů. Kdo je za to zodpovědný?
ČEZ boom kritizuje
Z podílu na zdražování elektřiny před vypuknutím krize lze do jisté míry podezřívat manažery firmy ČEZ. Jsou totiž zainteresovaní na růstu cen akcií, vysokém zisku a tudíž i na vysokých cenách proudu z firemních elektráren.
Tentokrát ale hlavním viníkem ČEZ určitě není.
Vysoké dotace na výrobu "zelené" elektřiny mají na svědomí zákonodárci. Před pěti lety stanovili pravidla, podle nichž mají investoři do obnovitelných zdrojů zajištěny pevné výkupní ceny na 15 až 30 let dopředu. Smyslem "dotací" je rozhýbat byznys, který by za tržních podmínek neměl šanci. Podobně podporuje tyto technologie celá Evropa. Později parlament schválil ještě další zásadu, podle níž se nesměly výkupní ceny měnit o víc než o pět procent ročně.
Před dvěma lety začaly ceny solárních panelů prudce klesat a původně patnáctiletá návratnost solárních investic se zkrátila skoro na polovinu. Většina zemí v Evropě v té době systém podpor přehodnotila, v Česku se nedělo nic. I proto se letos zřejmě staneme zemí, s největším podílem "zelených" elektráren na hlavu i na vyrobenou megawatthodinu proudu na celém světě.
Znalci trhu jsou přesvědčeni, že politici se změnou zákona otáleli záměrně, protože řada z nich v něm má tajně peníze. Veřejně je známo jediné jméno: exposlanec Jan Špika, spjatý s firmou Lumen, která ze solárního boomu profituje. Za co nejvyšší státní podporu pro obnovitelné zdroje údajně také lobbovaly banky, které tyto projekty úvěrují. Jde pro ně totiž o mimořádně bezpečný byznys. Důkazy pro to, stejně jako pro angažmá politiků, nejsou, zůstává jen u spekulací.
O tom, že se chystá malér, mluví odborníci od půli loňského roku. Šéfové ERÚ až na podzim přesvědčili Fischerovu vládu, že je třeba zákon změnit. Před koncem roku doputovala do sněmovny novela, která uvolňuje ERÚ při snižování podpor ruce. Ale až na jaře, těsně před volbami, byla novela schválena. Díky ní je možné snížit příští rok dotaci a boom zbrdit. Je ale pozdě.
V roce 2003 byla v Česku jediná solární elektrárna. Teď jich je k síti připojeno 9600 a další se staví.
Zelené ceny
48 miliard
Čeští spotřebitelé zaplatí za podporu obnovitelných zdrojů příští rok až 48 miliard korun. Každý typ "zelené" elektrárny má zákonem zaručenou výkupní cenu, kterou mu za jeho dodávky platí firmy ČEZ Distribuce nebo E.ON Distribuce.
Výkupní ceny u solárních elektráren činí až 12,25 korun za MWh, což je desetkrát víc než u tepelných či jaderných elektráren.
Stát garantuje cenu solárním elektrárnám na 20, malým vodním elektrárnám dokonce na 30 let dopředu. Výši výkupní ceny stanoví ERÚ, pro příští rok zákon dovoluje cenu výrazně snížit, ale jen pro zdroje instalované po 1. lednu 2011.
Vítr
2,23
Malé vodní elektrárny
3,00
Geotermální
4,12
Biomasa
až 4,58
Slunce
až 12,25
Víc slunce = vyšší cena
(červená křivka = Solární elektrárny v Č
|
|
|
|
|
|
|
halik
|
|
« Odpověď #3 kdy: 25.08.2010, 23:19 » |
|
Na těch "úrodných polích" se v současnosti vesměs stejně nic pořádného nepěstuje (často jsou to dnes louky), takže tento důvod mě osobně nijak zvlášť netankuje. Spíše mi vadí ta zhovadilost, že se platí za něco více jak 10x tolik vyšší cena, než co by odpovídalo reálu (srovnej: subvencovaná výkupní cena z FVE cca 11,50-12,00 Kč/kWh, tržní cena silové elektřiny vyrobené z FVE je cca 0,97-1,05Kč/kWh)
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #5 kdy: 26.08.2010, 00:14 » |
|
Tak tomu říkám ekologie za každou cenu.
Na vesnicích často vídám po zdražení energií moc barevných čmoudíků. Obávám se, že tentokráte nezmizí jako doposud. Párkrát jsem musel navštívit i souseda, který topil starou obuví. Lidé začnou čistit znova komíny a elektrokotle (a jejich dost) budou odpojené. Prvděpodobně i já znova naplním uhelnu a elektrokotel vypnu. 15 000Kč za rok navíc se mi zdá neúnosné, zvlášť v této krizové době. I přes zdražení uhlí, to bude levnější, než elektrika a to znatelně. Samozřejmě ještě je ve hře jiný zdroj tepla. Přemýšlím o tepelném čerpadlu. K jeho montáži zbývá jen malý krúček a to i díky dotacím. více informací, jak na dotace na mém webu, nebo pošlete dotaz na mail.
To jsem po propočítání cen, přešel na vytápění elektrokotlem letos v zimě. Vycházelo to jen o málo dráže. Po novém roce to asi vrátím u čezu zpět.
PS: pro mě o důvod více, nemít rád fotovoltaiku za současných podmínek. Nic proti této technologii, ale proti způsobu prosazování ekologie . Je to EKOTEROR, který platíme. Tímto způsobem, byť jsem byl vždy ekolog, se ze mě stává bojovník proti zelenému tažení, různých rádoby ochránců přírody. Hlavně, že jim to nese.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jaroslav Ratiborský
|
|
« Odpověď #6 kdy: 26.08.2010, 06:17 » |
|
Možná že se dočkám lepších zítřků. http://www.euro.cz/id/7ieiid0x4w/detail.jsp?id=1482Solární boom dostane červenou Návrh Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje, který předložil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, vláda odsouhlasila. Reaguje tím na současný rapidní rozvoj některých obnovitelných zdrojů a s ním spojená ekonomická rizika. Návrh je jednou z cest, jak může stát ovlivnit, kolik obnovitelných zdrojů energie se v Česku každoročně postaví. Stát bude mít také větší vliv na dotační podporu, kterou těmto zdrojům garantuje legislativa přijatá v roce 2005. „V Národním akčním plánu definujeme optimální mix obnovitelných zdrojů pro Českou republiku do roku 2020. Pokud budou tyto hodnoty překročeny, stát omezí nebo úplně zruší finanční podporu konkrétních typů obnovitelných zdrojů,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu. Kvůli vysokým dotovaným výkupním cenám, které fotovoltaickým elektrárnám zaručuje platná legislativa, hrozí v příštím roce zdražení elektřiny. Každá domácnost i firma totiž na podporu obnovitelných zdrojů přispívají ve svých platbách za elektřinu a jejich příspěvek kvůli solárnímu boomu v příštím roce výrazně vzroste. „Za tuto finanční katastrofu je odpovědná bývalá vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, která s pomocí KSČM v roce 2005 hlasovala pro zákon o podpoře obnovitelných zdrojů. Celá ODS byla proti a upozorňovala, že podpora obnovitelných zdrojů způsobí zdražení elektřiny,“ připomněl senátor Tomáš Jirsa, který na ekonomická rizika slunečních elektráren dlouhodobě upozorňuje. „Stávající systém podpory fotovoltaické výroby elektrické energie je nadále neudržitelný. Zásadním způsobem deformuje cenu elektřiny, ale vyvolává i řadu environmentáln ích problémů. Jednu z možných cest vidím v razantní změně zákona o ochraně půdy,“ dodal ministr životního prostředí Pavel Drobil.
|
|
|
|
halik
|
|
« Odpověď #7 kdy: 26.08.2010, 08:11 » |
|
Tak tomu říkám ekologie za každou cenu.
Na vesnicích často vídám po zdražení energií moc barevných čmoudíků. Obávám se, že tentokráte nezmizí jako doposud. Párkrát jsem musel navštívit i souseda, který topil starou obuví. Lidé začnou čistit znova komíny a elektrokotle (a jejich dost) budou odpojené. Prvděpodobně i já znova naplním uhelnu a elektrokotel vypnu. 15 000Kč za rok navíc se mi zdá neúnosné, zvlášť v této krizové době. I přes zdražení uhlí, to bude levnější, než elektrika a to znatelně. Samozřejmě ještě je ve hře jiný zdroj tepla. Přemýšlím o tepelném čerpadlu. K jeho montáži zbývá jen malý krúček a to i díky dotacím. více informací, jak na dotace na mém webu, nebo pošlete dotaz na mail.
To jsem po propočítání cen, přešel na vytápění elektrokotlem letos v zimě. Vycházelo to jen o málo dráže. Po novém roce to asi vrátím u čezu zpět.
PS: pro mě o důvod více, nemít rád fotovoltaiku za současných podmínek. Nic proti této technologii, ale proti způsobu prosazování ekologie . Je to EKOTEROR, který platíme. Tímto způsobem, byť jsem byl vždy ekolog, se ze mě stává bojovník proti zelenému tažení, různých rádoby ochránců přírody. Hlavně, že jim to nese.
Co chcete "vracet"? Buďte rád, že máte přímotopnou sazbu, co jiní by za to dali. Přímotopná sazba D45 se vyplatí proti D02 a D25/D26 prakticky za všech okolností.
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #8 kdy: 26.08.2010, 08:43 » |
|
Co chcete "vracet"? Buďte rád, že máte přímotopnou sazbu, co jiní by za to dali. Přímotopná sazba D45 se vyplatí proti D02 a D25/D26 prakticky za všech okolností.
V dvousazbě nevidím problém. Pořídit si ji může každý. Ovšem zda se mu vyplatí to je věc jiná. Musí umět počítat. Ovšem nyní s tou fotovoltaikou jsou všechny předchozí výpočty OUT. Když jsme pořizovali topení, nikdo neuvažoval s tímto fotovoltaickým poplatkem. Plyn zde není blíž než 300 metrů a tak jsme na pospas fotovoltaice. Všichni zvýší své ceny, protože budou mít vyšší vstupy a majitelé fotovoltaik mají u mne malus!
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
halik
|
|
« Odpověď #9 kdy: 26.08.2010, 09:15 » |
|
V dvousazbě nevidím problém. Pořídit si ji může každý. Ovšem zda se mu vyplatí to je věc jiná. Musí umět počítat. Ovšem nyní s tou fotovoltaikou jsou všechny předchozí výpočty OUT. Když jsme pořizovali topení, nikdo neuvažoval s tímto fotovoltaickým poplatkem. Plyn zde není blíž než 300 metrů a tak jsme na pospas fotovoltaice.
Všichni zvýší své ceny, protože budou mít vyšší vstupy a majitelé fotovoltaik mají u mne malus!
Možná se bude platit příspěvek na KVET a OZE nakonec i ze zemního plynu, popř. i z uhlí a tepla. Ty tendence tady jsou. To by odlehčilo ceně elektřiny a naopak srovnalo poměry vůči ostatním energiím. Jistým řešením je instalace tepelného čerpadla. Při topném faktoru 3 odvisí obecná nákladovost (pořizovací+provozní náklady) na ceně elektřiny pouze z cca 40%, ve srovnání s přímotopným ohřevem, kde to je naopak cca 90%.
|
|
|
|
Jan Štěpán
|
|
« Odpověď #10 kdy: 26.08.2010, 10:24 » |
|
paráda. Psali to v novinách, tak to musí bejt pravda... Už asi panáčkové zapomněli, že první "zelenou elektřinu" dělal ČEZ tak že do uhelných elektráren přisypávali zelený. Už asi zapomněli, že největší FVE v Čechách staví ... opět ČEZ. Už asi zapomněli, že spousta FVE stojí právě se spolufinancová ním vládních činitelů... Už katoliční kněží kázali pijte vodu a sami šli na vínečko. Opravdu si tady někdo myslí, že někomu "nahoře" na vás záleží? Prostě jen už většina z nich má postaveno. Vzpomenete si na mě za pár měsíců, kdy jednak povolí stavbu dalších fve (byť s určitými omezeními) navíc původní razantní snížení cen lednem příštího roku nepřijde, protože sám ČEZ nestihne dostavět. Můžete se začít hádat, co za důvod bude oficiální... A "zdražení" zelené energie? Ano, zaplatí všichni, ale komu? Myslíte že váš soused, co má na domu usmolenejch 5kW na úvěr, na tom zbohatne? ani omylem. Pokud má dobrou technologii, něco vydělá, pokud má levný sra... (má většina kvůli ceně) bude z toho akorát nešťastnej. To zdražení je prostě další krok jak z nás vytahat prachy do jejich kapes. Vláda vyhlásila podporu zelené energie a my ji zaplatíme. Nechápu jak to někoho může překvapovat. Vinit z toho ty kteří UMĚLE VYTVOŘENÉ TRAFIKY využili, je dost zcestné. Vinu nesou ti kteří ji vědomě nechali otevřenou tak dlouho, aby se napakovalo takové množství "subjektů". edit dodatek: sma (dodavatel střídačů pro fve) si láme hlavu nad zadáním z čech: odělat ostrovní provoz, bez zadání spotřeby. Spotřeba bude řešena stupňovitě dle vyrobené energie tak, aby se spálilo vše vyrobené. Čuměli jak puci, co to chceme.. náš zákazník, náš pán...
|
ELprojekt.cz s.r.o. projektování a realizace elektrických zařízení.
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #12 kdy: 26.08.2010, 10:35 » |
|
do redakce, v uplynulých dnech zahájila společnost Conergy výstavbu svého druhého českého solárního parku, který se svým výkonem řadí do kategorie „megawatt". Solární elektrárna o výkonu téměř 1,5 megawatt vzniká z komponentů Conergy nedaleko Olomouce u města Velký Týnec. Nový park vzniká na místě bývalého velkochovu prasat. Původní určení pozemku podstatně omezilo možnosti jeho dalšího využití a prostor farmy se stal tzv. brownfieldem. V průběhu montážních prací souvisejících s výstavbou nového solárního parku bude prostor rekultivován, což v kombinaci s následnou výrobou čisté solární energie přinese dvojí užitek, pro lidi i přírodu. Podrobnější informace zasílám v přiložené tiskové zprávě. Budete-li potřebovat cokoliv dalšího, neváhejte se na mě obrátit. S pozdravem a přáním pěkného dne, Linda Mauerová ))) Linda Mauerová Mediální zástupce Conergy Česká republika Comunica, a.s. Pod Kotlářkou 3 150 00 Praha 5 Tel.: 225 347 221, 602 427 983 E-mail: mauerova@comunica.cz
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #15 kdy: 26.08.2010, 20:55 » |
|
To je další paradox, že když slunce nejvýce pálí, ta není nejvyšší účinnost těch panelů. Jak mi říkal jden odborním na FV výrobny. Prodávám jak jsem nakoupil. Možnám někdo kdo ty panely má by to mohl potvrdit nebo vyvrátit.
|
|
|
|
dolacko
|
|
« Odpověď #16 kdy: 26.08.2010, 21:25 » |
|
To je další paradox, že když slunce nejvýce pálí, ta není nejvyšší účinnost těch panelů. Jak mi říkal jden odborním na FV výrobny. Prodávám jak jsem nakoupil. Možnám někdo kdo ty panely má by to mohl potvrdit nebo vyvrátit.
Najväčší výkon majú FV panely logicky pri najsilnejšom žiarení. Slnečné žiarenia však zároveň zohrieva samotné panely, čo do určitej miery znižuje ich účinnosť. Ideálny stav je teda studený panel a silné žiarenie, čo však nejde dokopy. Najväčší výkon môže teda krátko dodať FV zdroj napríklad na poludnie ak po silnom daždi sa zrazu vyčistí celá obloha. V zime sú síce panely chladnejšie, ale slnko dopadá pod menším uhlom, takže je žiarenie slabšie.
|
|
|
|
|