Jan Polínek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 08.09.2014, 14:25 » |
|
Mám malou fotovoltaickou elektrárnu (4kW) a musím si na ni udělat pravidelnou revizi. Zajímalo by mě, jak se pohybují ceny těchto revizí.
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #1 kdy: 08.09.2014, 20:54 » |
|
Cena se odvíjí od více faktorů.... Především záleží na tom, zdá jsou v pořádku "náležitosti " , to je dokumentace skutečného stavu, prohlášení o shodě, protokol o roční kontrole a výchozí revizní zpráva. Pak se musí tato dokumentace nastudovat, provést prohlídku zařízení, jeho kontrolu, nezbytná měření a pak vypracovat zprávu. Také se musí zajet na místo a zpátky. Tak to zkuste odhadnout časově a dosadit obvyklé časové sazby. Dostanete se k nějaké částce. A vzhledem k tomu, že je to elektrárna a venkovní prostředí tak osobně mám k těmto revizím koeficient 1,4142 až 1,732 podle obtížnosti.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #2 kdy: 08.09.2014, 21:09 » |
|
koeficient 1,4142 až 1,732 podle obtížnosti.
To mě zajímá: proč zrovna odmocnina ze dvou a ze tří?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #7 kdy: 09.09.2014, 21:26 » |
|
Polínek Polínkovi, na Moravu do vinného sklepa a ještě k tomu revize FVE. No, neberte to....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Ivan Polínek
OSVČ
Praha; působiště celá ČR
|
|
« Odpověď #8 kdy: 09.09.2014, 21:46 » |
|
Mám s tím zkušenosti, naposledy jsem dělal na lyžích revizi zasněžování. Mělo to jen jedu vadu, nejezdil vlek, tak mne nahoru vozili skutrem.
|
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu
|
|
|
|
|
|
|
Maroš Klein
|
|
« Odpověď #13 kdy: 10.09.2014, 14:44 » |
|
A zase je to o tom, že investor vlastne presne nevie čo chce. V našej brandži je to obrovské pokušenie pre dodávateľov. Nemal by byť predsa problém revíziu podľa rozsahu na prevádzke previesť v cenníku stavebnej výroby na normohodiny. Každý RT predsa vie koľko a akých úkonov potrebuje napríklad na jeden obvod. Teda aspoň ten čo videl 2000-6. O výslednú sumu tu nejde, tá môže byť stropom, dôležitý je vo výstupe rozsah potrebných Nh. Ak prevádzku zrozpočtujem napríklad na 50Nh tak beriem najnižšiu cenu za jednu Nh. Rozsah prác je daný rovnako pre každého, RT neprefláka na objekte dva týždne a ak je napríklad potrebných 100 meraní izolačného stavu, tak ich toľko bude uvedených aj v revízii. Ak ide trebárs o pokosenie záhrady, tak každý si vie spočítať že je to presne 850 m2 a nie cca jedna záhrada. Inak si 10 RT zreviduje jeden a ten istý objekt na 10 spôsobov. To je fakt, ktorý vidím vždy pri porovnaní dvoch revízií po sebe z jednej prevádzky, kde jedinými zmenami za obdobie medzi nimi boli tak maximálne výmeny svietidiel, zásuviek či vypínačov. Ibaže takýto podkladový rozpočet niečo stojí a je málo tých, ktorých okrem „vyhovuje“ zaujíma aj to, čo sa skutočne urobilo.
|
|
|
|
kadlec179
|
|
« Odpověď #14 kdy: 17.02.2015, 15:34 » |
|
, zaráží mne kolik vás vlastní MP pro předepsaná měření při revizi FVE. Můžete prosím sdělit čím měříte ? Já jsem kvůli tomuto musel zakoupit specifický MP.
|
|
|
|
kadlec179
|
|
« Odpověď #15 kdy: 17.02.2015, 15:47 » |
|
Já sám sobě ne:),ale po 5 letech musí být na FVE provedena revize. no vzhledem k prostředí to jsou spíše 4 roky - max. Ovšem kdo reviduje FVE častěji tak si myslím, že 2 roky pro klid na duši nebude od věci. Už jsem viděl 2 elektrárny po vznícení, věřte, že v tu chvíli by majitel dal i 5t. za RZ, která příčinu (při správném postupu měření) mohla odhalit. viz např. doporučení ing.Kříže, který doporučuje lhůtu u FVE zkrátit na 2 r dle opotřebení. Je třeba si uvědomit, že to jsou velmi exponovaná zařízení po všech stránkách ... kdyby měl někdo zájem pošlu otisk článku a protokol fyzického měření dle platného postupu.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #16 kdy: 17.02.2015, 18:42 » |
|
Revizí FVE moc nezabráníte jejímu vznícení!!
Znám pár příkladů....po měsíci od revize vyhořená!
Spíše bych se přiklonil ke 2 letem pro revize!
FVE nedělám.....Je n z diskuze se odborníky na fotovoltaiku!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
kadlec179
|
|
« Odpověď #17 kdy: 17.02.2015, 19:10 » |
|
Revizí FVE moc nezabráníte jejímu vznícení!!
Znám pár příkladů....po měsíci od revize vyhořená!
Spíše bych se přiklonil ke 2 letem pro revize!
FVE nedělám.....Je n z diskuze se odborníky na fotovoltaiku!
až vám pošlu V/A charakteristik u tak možná pochopíte, že při revizi jste schopen odhalit problém zvláště na DC straně, a to by se po měsíci nestalo. Ta pravidla měření mají zřejmě svou podstatu. Pokud to měříte jako klasickou "instalaci" tak je to tak jak píšete ...
|
|
|
|