Martin Fišer
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 29.10.2009, 08:07 » |
|
Jsem elektrikář a budu dělat vnitřní rozvody pro fotovoltaické panely. Moc o tom nevím. Jen, že se používá měnič, podružný el.měr, 4kvadrantový elektroměr ... Mohl by mi to někdo podrobněji vysvětlit, nebo nakreslit? Kam připojit kabel z měniče, musí se kopat i do HDS? #112# #105# Ještě jsem opravil nesmyslný dotaz!
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #2 kdy: 29.10.2009, 08:56 » |
|
Vše musí řešit projekt. Připojení střídačů najdete v dokumentaci ke střídačům, liší se případ od případu. Předpokládám, že se jedná o aplikaci na střeše rodinného domu a prodej přebytků. Co se týče HDS, většinou se dovybaví cedulkou "Pozor zpětný proud, Pozor elektrický zdroj".
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Martin Fišer
|
|
« Odpověď #3 kdy: 29.10.2009, 09:23 » |
|
Do rozvaděče objektu,nebo el.měru se připojí 3f kabel z měniče na přívodní svorky jističe,nebo el.měru.Co vlastně pak udělá proud z distribuční sítě,když se ty dva potkají?
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #5 kdy: 29.10.2009, 10:06 » |
|
Já jsem ze zvědavosti koukl na zapojení fotovoltaiky odpovědnou montážní firmou, co to montuje už dost dlouho, a vývod zapojili do obyčejného podružného rozvaděče na chodbě RD.Jen přidali jistič a napojili to tam.Vedle zásuvkových a světelných jistících prvků... Žádná změna v elektroměrovém rozvaděči...da li RZ a je vše OK a i nic nenamítá E ON...?Jen údajně dají místo jednosazbového elektroměru čtyřkvadrátový .....také jsem myslel že to dotáhnou do "měření"..? Podotýkám že jsem to nikdy nemotoval!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #6 kdy: 29.10.2009, 10:08 » |
|
Fotovoltaickou elektrárnu přeci nemůžete napojit na HDV. Musí mít samostatný kabel do elektroměru pro výkup.
Na to jste přišel jak? U režimu prodeje přebytků (zelený bonus) je schéma Panely -> střídače -> elměr vyrobené energie -> HDV. Stávající elměr se jenom vymění za 4Q (budete mít pak elměry dva). Proudy se samozřejmě potkají a záleží, kterého bude víc. Pokud toho z distribuční sítě (třeba v noci), bude se 4Q elměr točit směrem od DS, pokud ten z FVE (polední sluníčko bez mráčku), bude se točit směrem do DS (proto musí být čtyřkvadrantní). Tento elektroměr slouží k fakturaci za elektřinu odebranou (platíte řekněme 3,50 Kč/kWh) a dodanou do sítě (dostanete 1,50 Kč/kWh). Duhý elektroměr umístěný na FVE pak bude měřit pouze energii vyrobenou elektrárnou za příjemných 12,50 Kč/kWh, bez ohledu na to, jestli energii spotřebujete sám nebo dodáte do sítě. Uvedené ceny berte jako odhad, nemám až tak dokonalý přehled.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jan Štěpán
|
|
« Odpověď #7 kdy: 29.10.2009, 11:16 » |
|
zajímavá diskuze. To Fišer: 1f střídače se připojují 1f nebo 3f dle specifikace měniče. To Tesař: pro povinný výkup máte pravdu, jinak ne To Šohajda: jednalo se o variantu zelený bonus FVE je v místě instalace tvrdší zdroj. Tím se energie přednostně zpracovává z FVE. Co se nezpracuje v místě instalace vyleze přes 4q elektroměr do rozvodné sítě, kde to odebere váš soused, aniž by poznal nejmenší rozdíl. Energie FVE se "nepotkává" s energií rozvodné soustavy. Ona si ji "přečte" a nafázuje se na ní. Dodává pak produkt se stejnými parametry. Samozřejmně po drátech teče buď tam, nebo zpět... Jak psal Jirka, jen s drobnou úpravou cen.
|
ELprojekt.cz s.r.o. projektování a realizace elektrických zařízení.
|
|
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #10 kdy: 31.10.2009, 08:05 » |
|
Vážený pane, doporučuji upustit od montáže FTV bez znalosti problematiky! Můžete nadělat víc škody než užitku! V principu je liniové schema jednoduché a to svádí k "samodoma". To že si to chcete zapojit sám znamená jedině provoz v ostrovním systému a bez výkupu od správce sítě. Pokud chcete vyrábět a prodávat, musíte splnit veškeré náležitosti ERU a správce sítě. Potřebujete projekt, stavební povolení /ohlášení/ vyjádření správce sítě o vhodnosti připojení, stanovisko a povolení ERU, postavit, zprovoznit, revizi, zkušební provoz a teprve potom budete vyrábět a dodávat do sítě! FTV systém vyrábí a dodává prioritně do sítě ! A ne jak tady někteří uvádějí nějaký mix proudových toků.........
|
|
|
|
|
dolac
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« Odpověď #12 kdy: 31.10.2009, 08:57 » |
|
FTV systém vyrábí a dodává prioritně do sítě ! A ne jak tady někteří uvádějí nějaký mix proudových toků.........
Pane Mikeska, v režime predaja prebytkov formou zeleného bonusu, ktorý ak sa dobre pamätám, tak v Čechách už nejaký čas funguje a v súčasnosti po poslednej úprave zákona o energetike sa zavádza už aj na slovensku ide o to, aby sa vyrobená elektrina spotrebovala čím bližšie k mieste výroby. Výrobca za vyrobenú elektrinu dostane zelený bonus (na Slovensku je to doplatok). Vec sa má teda tak, že toky elektriny môžu byť podľa situácie naozaj rôzne, ale všeobecne platí, že vyrobenú elektrinu spotrebuje vždy najbližšie pripojený spotrebič. Slovo najbližšie treba chápať nie čo do vzdialenosti, ale elektricky najbližšie, teda v mieste u ktorého impedancia prípojného vedenia je najmenšia.
|
|
|
|
Štěpán Valenta
Nepřizpůsobivý
|
|
« Odpověď #13 kdy: 31.10.2009, 12:25 » |
|
Zapojení FTV elektrikářem "llaikem na fotovoltaiku" je možné , a jak bylo výše sděleno pouze dle kvalitní dokumentace k FTE. Obecně bylo v diskuzi velmi laicky zmíněno předávací místo - což je takzvané místo rozpadu... ale to je právě podrobně řešeno v kvalitní dokumentaci... a bez té to laicky dohromady rozhodně nedáte... Jinak zaznělo docela dost polopravd a zaváděcích informací - např. v přípojkové skříni nikdy zpětný proud nebude... respektine tak, aby mohl být nebezpečný. A zmiňované výstražné štítky musí být docela jinde... Tématika neni na diskuzi v této rubrice. Mimochodem pokud chcete pracovat na jakémko-li spocifickém zařízení je třeba znát příslušnou normu. V případě fotovoltaiky tedy ČSN 33 2000-7-712. Z fotovoltik, které jsem viděl, jen zcela vyjímečně odpovídají platným ČSN a daným zvyklostem při práci s DC obvody a to i při vlastní práci na napětí , které může být hodně přes 500 V. Dále není dostatečně řešena ochrana před přepětím ani bleskem...
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #14 kdy: 31.10.2009, 15:28 » |
|
Na dotaz bych odpověděl: Připojení proveďte podle dokumentace! Množství blábolů na tomto vlákně je větší než malé. Cena za kWh >12 Kč u FV působí neúměrný nárůst zájmu elektrodiletan tů. Vzato z druhé strany, člověk se aspoň pobaví, když se dozví o tvrdosti zdroje a kam vyrobený výkon odchází či přichází.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #15 kdy: 31.10.2009, 17:01 » |
|
Dnes jsem jel s automobilem něco zajišťovat a jen ze silnice jsem viděl v každé druhé vesnici/městě širé velké lány fotovoltaiky.. ..jsem zvědav tak to dlouho budou platit /myslím stát/ tak drahou energii..??asi to bude dnešní hit ,místo obilí -panely...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #16 kdy: 31.10.2009, 18:03 » |
|
jsem zvědav tak to dlouho budou platit /myslím stát/ tak drahou energii..??asi to bude dnešní hit ,místo obilí -panely...
1) stát to neplatí, distributor na to má spec. přirážku (mrkněte do faktury). 2) 20 let. Je to ve smlouvě.
|
|
|
|
|