|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 14.07.2017, 20:02 » |
|
Zajímalo by mě, jak maj vyřešený servis. Jinak, nápad dobrý.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 14.07.2017, 20:41 » |
|
V něčem takovémto osobně vidím budoucnost. Já nikoli. Myslím si, že takovéto řešení, kdy technické zařízení má vypadat jako něco jiného, má vždy horší technicko-ekonomické parametry, než zařízení konstruované optimálně na funkci. Takže to jistě bude mít své místo tam, kde náklady nehrají až takovou roli, a prioritu má estetika - památkově chráněné objekty apod. Mainstream ale půjde jinudy.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Taraba
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 25.07.2017, 23:50 » |
|
Dnes ,každé zařízení které má "baterie" je ekonomicky nevýhodné!  Třeba notebook, mobil, hodinky, kapesní svítilna, dálkový ovladač...  Solární tašky jsem už viděl někde na střeše - není to zas taková horká novinka, ale nevím jak s nimi byl jejich provozovatel spokojen. Bude-li to mít dlouhou životnost, tak je to lepší než jedna střecha, do ní průrazy pro konstrukci pod panely a na to ještě ty panely a kabeláž okolo. Solární tašky také mohou více vydržet při větru či sněhu. Energetická účinnost asi žádný zázrak nebude, ale zas o tolik horší než panely by to být nemuselo. Aspoň lépe pokryjí dostupnou plochu střechy.
|
|
|
|
Matricaria
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 15.01.2018, 22:29 » |
|
Narazil jsem na, pro mě zatím neznámou věc a to solární tašky. Zajímalo by mě, jestli už to někdo měl v ruce nebo s tím má dokonce vlastní zkušenost.  Také nás doma tohle téma zajímá, řešíme zrovna roubenku, nepovolili nám plastový šindel pod solární panely kvůli hořlavosti. To nás dostalo k myšlence pokrýt celou jižní plochu střechy solárními taškami. Je to v podstatě elegantní řešení, není třeba platit zvlášť za střešní krytinu, instalovat nosný rám pro panely atd., výhoda je i v bezrámovosti tašek ze kterých prý navíc ještě lépe klouže sníh než z panelů....člov ěk by si řekl, že to bude mít každý....jenže ...nemá. Otázkou je proč? Ví to tu někdo? Narazili jsme na Solární tašky.cz, ty ale nemají nijak závratnou účinnost vzhledem k ceně a porovnání s klasickými panely... a pak na firmu T-power. A vámi vložené obrázky odpovídají taškám ze stránek této firmy. Ale jinak se po webu ničeho jiného nedopátráte krom článku na https://www.krytiny-strechy.cz/technicke_info-k-navrhovani-strech/solarni-kolektory/?nid=21326-solarni-tasky-jake-tesla-neumi.htmlTašky jsou od německého výrobce http://www.solteq.uk/solardach.html, kde je ke stažení katalog se všemi technickými specifikacemi, pro ty, které by to zajímalo blíže. K ceně jsem se ale nikde neproklikala. Od vložení dotazu uběhla nějaká doba, máte někdo nějaké nové informace?
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 16.01.2018, 07:32 » |
|
Chtělo by to oslovit projektanta a udělat výpočet. Monokrystaly mají sice vysokou účinnost, jsou ale hodně citlivé na zastínění a úhel dopadu slunečních paprsků. Takže ta účinnost okolo 20% je čistě hypotetická a v praxi obtížně realizovatelná . Při nevhodném umístění tak mohou být horší, než polykrystaly nebo dokonce amorfy.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|