Karel321
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 18.11.2009, 16:38 » |
|
Mám novou fotovoltaickou elektrárnu na střeše RD. Abych pokud možno maximálně využil, co mně FV dá, potřebuji nejaký systém, který měří: 1/ co FV vyrobí 2/ jaký je odběr v domě na dané fázi, na které FV pracuje, a 3/ pokud se více vyrobí, než spotřebuje, aby se sepnul okruh, na kterém budu mít spotřebič na elektrické vyhřívání 1800l boilerů, které mám ve sklepě.
Můžete mi poradit, zda toto lze udělat, a v jakých nákladech se zde řešení pohybuje?
#uft#
|
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #1 kdy: 21.11.2009, 09:30 » |
|
Potřebujete, MaR, střídač a baterie
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #2 kdy: 21.11.2009, 09:45 » |
|
Jste si jistý, že jste správně pochopil otázku? Pravděpodobně máte smlouvu s distributorem na prodej přebytků. Záleží na typu střídače, ale každý má možnost doplnění o piggyback modul, pomocí kterého vás bude střídač informovat o vyrobené energii. Řešení nebude úplně triviální, vidím to na piggyback modul, elektronický elektroměr s možností vysílání impulzů, PLC a stykač. Bez projektíku se s tím budete dost trápit, náklady na realizaci bych typnul okolo 30-50 tisíc. Co vás vede k tomu, že distributorovi nechcete energii prodat?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #3 kdy: 21.11.2009, 09:59 » |
|
Jste si jistý, že jste správně pochopil otázku? Pravděpodobně máte smlouvu s distributorem na prodej přebytků. Záleží na typu střídače, ale každý má možnost doplnění o piggyback modul, pomocí kterého vás bude střídač informovat o vyrobené energii. Řešení nebude úplně triviální, vidím to na piggyback modul, elektronický elektroměr s možností vysílání impulzů, PLC a stykač. Bez projektíku se s tím budete dost trápit, náklady na realizaci bych typnul okolo 30-50 tisíc. Co vás vede k tomu, že distributorovi nechcete energii prodat? Otázka zněla: Jak maximálně využívat FV elektrárnu a nedodávat přitom energii do sítě? Takže moje odpověď byla vyčerpávající!
|
|
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #5 kdy: 21.11.2009, 10:42 » |
|
To ano, ale úplně k ničemu. Jaký dotaz , taková odpověď, jak můžete dokonce mluvit o cenách , když nevíte o projektu vůbec nic?
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #6 kdy: 21.11.2009, 10:58 » |
|
Jaký dotaz , taková odpověď, jak můžete dokonce mluvit o cenách , když nevíte o projektu vůbec nic?
Jste si jistý? Kdybyste si přečetl dotaz a nejenom nadpis, tak byste zjistil, že obsahuje poměrně dost informací. 1) Tazatel už FVE má a ta vyrábí. Odpověď, že si má pořídit střídač je nesmyslná. 2) Protože vlastní licenci ERÚ, nemůže si jen tak měnit konfiguraci elektrárny. 3) Poznámka o bateriích zavání ostrovním režimem, který nemá povolen. 4) Řešením jeho požadavků by byla dodatečná montáž měření výkonu FVE a odběru RD, sběr dat do PLC a doplnění spínacího prvku do instalace. Cena podle místní náročnosti + software je taková, jakou jsem odhadl. Závisí kromě jiného na použitém střídači. 5) Ještě nějaké dotazy? Možná by bylo vhodnější, kdybychom si vše vyříkali mimo toto vlákno.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #7 kdy: 21.11.2009, 12:15 » |
|
Jste si jistý? Kdybyste si přečetl dotaz a nejenom nadpis, tak byste zjistil, že obsahuje poměrně dost informací. 1) Tazatel už FVE má a ta vyrábí. Odpověď, že si má pořídit střídač je nesmyslná. 2) Protože vlastní licenci ERÚ, nemůže si jen tak měnit konfiguraci elektrárny. 3) Poznámka o bateriích zavání ostrovním režimem, který nemá povolen. 4) Řešením jeho požadavků by byla dodatečná montáž měření výkonu FVE a odběru RD, sběr dat do PLC a doplnění spínacího prvku do instalace. Cena podle místní náročnosti + software je taková, jakou jsem odhadl. Závisí kromě jiného na použitém střídači. 5) Ještě nějaké dotazy? Možná by bylo vhodnější, kdybychom si vše vyříkali mimo toto vlákno.
1/ Jestli tazatel má FTV a vyrábí a dodává , tak má úplně VŠECHNO! Ale podle dotazu má spíš jen panely 2/ add 1/ 3/ baterie řeší účelnější využití spotřebování výkonu FTV, neřeším povolení provozu 4/ add 1/ a protože není znám výkon FTV , neznáme ani cenu!! ani odhadem!!
|
|
|
|
Jan Štěpán
|
|
« Odpověď #8 kdy: 21.11.2009, 19:37 » |
|
Můžete mi prosím upřesnit, jak jste toto myslel? střídač a baterie chápu, ale nejsem si jistý jak funguje to MaR? Jaké komponenty navrhujete? 1/ Jestli tazatel má FTV a vyrábí a dodává , tak má úplně VŠECHNO! Ale podle dotazu má spíš jen panely 2/ add 1/ 3/ baterie řeší účelnější využití spotřebování výkonu FTV, neřeším povolení provozu 4/ add 1/ a protože není znám výkon FTV , neznáme ani cenu!! ani odhadem!!
1/ podle dotazu má VŠECHNO. Usuzuji tak z věty 2/ jaký je odběr v domě na dané fázi, na které FV pracuje,
3/ vzhledem k tomu, že má FV napojenou na nějakou fázi, má Zelený bonus. Tedy ZAKÁZANÝ ostrovní provoz. 4/ add1/ nechápu? vy neznáte výkon, ani odhadem? Pro FV připojené na 1 fázi se bavíme o instalovaném výkonu max. 5kWp tzn. max.230V/21A AC. Závěrem: pokud zde nepředložíte konkrétní řešení části MaR, o čemž po vašich reakcích začínám pochybovat, tak tu jen plácáte blbosti... Konkrétní řešení pro takovou FVE by mne také velmi zajímalo. Pravděpodobně máte smlouvu s distributorem na prodej přebytků. Záleží na typu střídače, ale každý má možnost doplnění o piggyback modul, pomocí kterého vás bude střídač informovat o vyrobené energii. Řešení nebude úplně triviální, vidím to na piggyback modul, elektronický elektroměr s možností vysílání impulzů, PLC a stykač. Co vás vede k tomu, že distributorovi nechcete energii prodat?
taky myslím. K poslední otázce: prachy, co jiného. když to co vyrobí spotřebuje, nic nekupuje. Když vyrobí a nespotřebuje, prodá distributorovi za cca1-2Kč. (pokud já vím). Jenže energii nakupuje za cca 2,5-4Kč. Takže když mu to uteče do sítě distributora, vydělá míň, než by mohl...
|
ELprojekt.cz s.r.o. projektování a realizace elektrických zařízení.
|
|
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.11.2009, 21:24 » |
|
1/ podle dotazu má VŠECHNO. Usuzuji tak z věty 3/ vzhledem k tomu, že má FV napojenou na nějakou fázi, má Zelený bonus. Tedy ZAKÁZANÝ ostrovní provoz. 4/ add1/ nechápu? vy neznáte výkon, ani odhadem? Pro FV připojené na 1 fázi se bavíme o instalovaném výkonu max. 5kWp tzn. max.230V/21A AC.
Závěrem: pokud zde nepředložíte konkrétní řešení části MaR, o čemž po vašich reakcích začínám pochybovat, tak tu jen plácáte blbosti...
1/ pokud má všechno a chce co nejlépe využít FTV, tak by měl veškerou energii vyrobenou z panelů také 100% spotřebovat a se správcem sítě mít smlouvu na Zelený bonus. A protože se nedá většinou všechnu elektriku v daném okamžiku spotřebovat, přebytek bude ukládat do baterií a tak ušetří až 4,8 Kč/kWh od dodavatele. Ostrovní provoz není zakázaný, ale připojením na síť je to slovní nesmysl. 4/ co nechápete? Nikde nebyla řeč o výkonu , těch vašich 5kWp je jen administrativn í a finanční hranice mezi provozem občana a podnikatelem.. . Nevím jaké chcete konkrétní řešení MaR, máte měnič a řídící obvod, pro laika je to jen plastová krabička a dráteníkovi to nemusím vysvětlovat...
|
|
|
|
Jan Štěpán
|
|
« Odpověď #12 kdy: 21.11.2009, 22:00 » |
|
nemáte nejmenší tušení o čem je řeč. 1/ pokud má všechno a chce co nejlépe využít FTV, tak by měl veškerou energii vyrobenou z panelů také 100% spotřebovat a se správcem sítě mít smlouvu na Zelený bonus. A protože se nedá většinou všechnu elektriku v daném okamžiku spotřebovat, přebytek bude ukládat do baterií a tak ušetří až 4,8 Kč/kWh od dodavatele. Ostrovní provoz není zakázaný, ale připojením na síť je to slovní nesmysl.
?? - ostrovní provoz je zakázán a je na to investor upozorněn už při obdržení stanoviska k žádosti o připojení. - tazatel nechce nic ukládat do žádných baterií. Tazatel hledá způsob jak provést toto: vyrobená energie-spotřebovaná energie= zbytek => ohřev vody v boileru. Nikde se neptá na nějaké akumulátory. Stejně je to kravina. Když odjede na víkend a bude vyrábět přes den kolem 4kW/h, můžete mi prozradit která 1f nabíječka dokáže odebírat ze sítě cca +-3kW/h (něco sežere lednice a ostatní vychytávky) a jak velkou kapacitu "baterek" bude potřebovat na celý den provozu FVE? I kdyby byl doma a byla to "jen" např. 1kW/h... - stejně tak se nikdo neptá, jestli by měl mít uzavřenou smlouvu na Zelený bonus. Tento způsob dodávky jasně vyplývá z popisu v dotazu. 4/ co nechápete? Nikde nebyla řeč o výkonu , těch vašich 5kWp je jen administrativn í a finanční hranice mezi provozem občana a podnikatelem... Nevím jaké chcete konkrétní řešení MaR, máte měnič a řídící obvod, pro laika je to jen plastová krabička a dráteníkovi to nemusím vysvětlovat...
-těch "mých" 5kW je v tomto případě max. hodnota FVE, která je povolena dodávat do jedné fáze. (investor psal o 1 fázi, vzpomínáte??) Větší výrobny musí být připojeny třífázově! Kdyby jste tomu rozumněl, tak by jste to věděl. (přesněji je stanovena max. nesymetrie u fázových vodičů na 4,6kVA) 5 je max. "tolerovaná" hodnota pro 1f výrobny. Právě řídící systém je to co je v tomto případě třeba řešit. Ne blbosti kolem. Možná i možnost postupného spínání výkonů bojlerů podle aktuální volné kapacity výrobny. Nastudujte si PPDS přílohy 4 a 5 a vyhlášky a rozhodnutí ERÚ, ať tu neztrácíme čas.
|
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #13 kdy: 21.11.2009, 22:31 » |
|
Dotaz zněl na "dané fázi" a u RD je v naprosté většině 3f zapojení... všechno jsou jen dedukce
|
|
|
|
Jan Štěpán
|
|
« Odpověď #14 kdy: 21.11.2009, 22:44 » |
|
dotaz byl: jaký je odběr v domě na dané fázi, na které FV pracuje vy tuto větu chápete jinak než že FVE pracuje na dané fázi (tedy 1 fázi)? pokud je u RD v naprosté většině 3f připojení, pak jsem zatím projektoval jen tu minimální menšinu, neboť RD jsem projektoval na 1f připojení FVE (dodávající vyrobenou energii do 1fáze). V současnosti zásobuji projekty čtyři dodavatele a můžete se spolehnout že na RD se dodávají 1F střídače. Ono je to totiž naopak. Mnoho výrobců neumí dodat střídač pod 5kW pro 3f dodávku. Každou reakcí mne jen víc a víc utvrzujete v názoru, že této problematice naprosto nerozumíte a já vám tu nebudu dělat školení.
|
|
|
|
|
stanislav mikeska
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.11.2009, 23:50 » |
|
aha, došly argumenty, to je u vás běžné! To že dotaz neudával žádný výkon a klidně může být 5 kWp, ale i 15kWp a stavěli jsme i 50kWp , znamená jen jedno, točíte se jen kolem jedné vycucané veličiny a přitom doatz byl o něčem jiném, jak nejlépe využít výrobu z FTV........
|
|
|
|
|