Hynek Havliš
Automatizace
|
|
« Odpověď #7 kdy: 04.07.2023, 08:03 » |
|
Zmiňujete většinu problémů, které jsem měl na mysli. Snad ještě několik čistě technických poznámek. Četl jsem, že nevhodně vyrobená topná patrona (topné segmenty nevhodně prostorvě rozmístěné) může mít kratší životnost (přehřívání části patrony - nevím). Zvolil jsem podobné řešení. Nyní bych, kdybych si nechal vyrábět patronu zakázkově, volil spirálu na síť na menší výkon (2200W na 200l bojler bohatě stačí, stačilo by i méně, alespoň mně) a FVE spirálu naopak výkonově předimenzovano u, aby se tolik netrápily. Záleží ale i na Vašem charakteru odběru vody, případně časů povelů HDO k bojleru a parametrech panelů a střídače. Kromě toho je třeba si u FVE spirály ohlídat odpor (napětí), zvlášť, když je panelů málo (při připojení např. 4 panelů s ca 160V na 230V-2300W spirálu z ní běžným MPTT regulátorem nedostanete víc, než ca 1100 W, i když by panely samotné větší výkon daly. Jak nakonec zmiňujete v trochu jiné souvislosti - při vhodně navržené zakázkové spirále mohou i panely s napětím 160V dávat plný výkon. Přepínací sestava pro 1 topné těleso je známá věc, ale podle mého názoru poměrně drahá a je to další komplikace. Nasazení nějakého inteligentního řízení v tomto příspěvku hodnotit nechci. Co se týká termostatu - kromě "zdvojení" provozního termostatu byste měl zdvojit i tepelnou pojistku a nějaká další signálka (doutnavka) je taky fajn. No a samozřejmě jedná se o zásah do výrobku, to si už zhodnoťte sám (záruka atd.). Co se týká expertů, kteří toto projektují a instalují - máte pravdu, cena a kvalita mě nepřekvapuje, to je obvyklé. Já jsem si svojí aplikaci postavil za řekněme polovinu nebo skoro třetinu ceny, kterou zde uvádíte, na druhou stranu v této částce není zahrnuta cena práce (4x panel, regulátor, pár profilů, háky, kabely, pojistky, SPD, rozvaděč, trasy, zakázkové těleso - něco přes 50000 včetně DPH, nakupoval jsem normálně pohodlně za koncové ceny v KV elektro, určitě se to dá pořídit i levněji). Takovouto instalaci by měl samozřejmě ale provádět výhradně člověk s patřičnou kvalifikací dle NV194, případně dle Vyhlášky 50.
A na závěr - na revizní zprávě (i když je kvalitní a korektní) nemusí být vůbec žádné razítko a platí úplně stejně;)
Takže nic osobně neradím ani nedoporučuji, ale třeba vás v textu výše něco zaujme.
|