AlexH
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 12.12.2025, 11:23 » |
|
Soused si požádal o přípojku na garáž a provozovatel sítě mu ji naplánoval z jedné skříně, přes cizí soukromé pozemky? Kdyby mi nepřišel ukázat co se chystá, ani by mi to nikdo nesdělil. Chci se zeptat, jestli se to dnes takto dělá? Zakopeme komukoli do pozemku co chceme a nikoho se neptáme?
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 12.12.2025, 18:45 » |
|
Ne. Vlastník pozemku bude distributorem osloven s žádostí o zřízení věcného břemena, které může buď odsouhlasit, nebo odmítnout.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
AlexH
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 12.12.2025, 22:22 » |
|
Nesměle doufám, že to tak je, že by snad do našeho majetku, nikdo bez našeho vědomí, nebo souhlasu, zasahovat neměl, ale hotový projekt přípojky, která je "namalovaná" přes můj a další pozemek, mi přinesl ukázat soused, tedy její "objednatel", už má všechno zaplacené, ne projektant nebo provozovatel sítě. Ti nás nijak nekontaktovali a sousedovi poslali spoustu papírů a výkresů k podpisu.
Poradíte co dělat, jak postupovat?
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 14.12.2025, 08:44 » |
|
Hlavně pozor na to, k čemu se upíšete. Je třeba myslet hodně do budoucna, např. s prodejem onoho pozemku na výstavbu další nemovitosti. Pak by následovala žádost o přeložku onoho kabelu, která by byla financována v plné výši vyvolavatelem akce, tzn. vámi a nebo novým vlastníkem pozemku a taková přeložka jdoucí pod taktovkou ČEZu pak vyjde na několik stovek tisíc korun. Pozor na to!
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Emanuel Kocián
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 14.12.2025, 16:04 » |
|
A jak byste chtěl, aby se to dělalo? Prvně se prostě nakreslí projekt a pak se teprve vyběhávaj souhlasy a břemena. Opačně se to nedělá. Nikdo nebude nikde pobíhat jen s od tužky počmáraným papírem v ruce. Jinak platí, že se musí jen umřít. Pokud soused doufá, že ČEZ jen tak luskne prstem v nose, a všechno "se" projedná, tak je na těžkém omylu. Dřív nebo později vyfasuje soused do rukou smlouvy na věcná břemena a bude to muset "vyběhat" nebo dostane pokyn, aby laskavě obešel dotyčné a zlámal je na podpisy. Proč? Protože je hejl. Hejl je někdo, kdo něco chce. A hejl se musí (po)starat, pokud chce, aby to co chce, bylo. Teoreticky by ta přípojka nn šla i vyvlastnit. V tomto případě je ale vyvlastnění nejspíše neprůchozí, protože v žádném zákoně není psáno, že v garáži musí být za každou cenu elektrika. Jiná situace by byla, pokud by šlo o objekt k bydlení v zastavěné/zastavitelné ploše.
|
|
|
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 14.12.2025, 16:54 » |
|
provozovatel sítě mu ji naplánoval z jedné skříně
Z tohohle je nejednoznačné, o co se jedná a vzhledem k tomu, že málokdo chápe majetkové rozhraní, může ta “jedna skříň” být místem, odkud umožňuje distributor provést připojení ER, ale zrovna tak místem, odkud bude distributor pokračovat s napájecí smyčkou. Varianta druhá však moc nekoresponduje s tím, že dosud nebyli obesláni účastníci řízení a proto se mi zdá reálnější první varianta, že distributor určil nejbližší místo v síti, umožňující připojení instalačního kabelu a tento si bude zajišťovat žadatel o připojení. Distributor je vázán legislativou a pokud by měl pro garáž s příkonem 1 MWh za pět let budovat 100m přípojku, nejedná s péčí řádného hospodáře a je to napadnutelné. Navíc starosti se zřizováním břemene jdou v případě přípojky za distributorem, v případě instalace za garážníkem. Jiná situace by byla, kdyby se s přípojkou pro garáž, vyřešila přeložka třeba pro objekty s dotčenými pozemky. Tazatel nemá dostatek informací, takže stejně nevíme, co se na místě děje.
|
|
|
|
|
AlexH
|
 |
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 07:10 » |
|
Snažil jsem se zde zjistit informace ve smyslu svého dotazu, tedy spíše, které nejsou přímo technické - elektrikářské. Nicméně ta "jedna skříň", odkud by se podle projektu napojovalo, je cca 15-16m od té, co by měla vzniknout pro garáž. Přiznám se, že mě děsí, že vůbec může někoho napadnout, že jinému do pozemku zakope páteřní síť  Takový postup působí spíše jako lumpárna. Jak jsem psal, nebýt souseda objednavatele přípojky pro garáž, doteď to nevím. V mezidobí jsem zjistil, že to predikovala konkrétní osoba "vedoucí" pro naši oblast. Zatím bez odezvy na dotaz, proč dělají co dělají.
|
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 09:24 » |
|
Přiznám se, že mě děsí, že vůbec může někoho napadnout, že jinému do pozemku zakope páteřní síť
A co tedy navrhujete? Výkup pozemků distributorem pro vedení distribuční sítě? Stejně jako vykupuje např. ŘSD pozemky pro stavbu dálnic? A co vodárny, mají taky podle vás vykupovat pozemky pro vodovody a kanalizace? A plynaři jakbysmet? Teplovody? Vedení pro elektronickou komunikaci?
|
|
|
|
|
|
|