Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« kdy: 24.10.2024, 15:43 » |
|
Přišel mě do e-mailu dotaz od jednoho SVJ, zda mohou, v souvislosti s instalací FVE na jejich střerše, docílit sdílení elektrické energie pro své členy v jednom paneláku. Můj dotaz zní, zda existuje 1 F elektroměr pro průběhové měření, což je měření obouma směry. Já o takovém elektroměru nevím. V panelákách, je ve valné většině, měření spotřeby 1 F elektroměry.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #1 kdy: 26.10.2024, 22:55 » |
|
Přišel mě do e-mailu dotaz od jednoho SVJ, zda mohou, v souvislosti s instalací FVE na jejich střerše, docílit sdílení elektrické energie pro své členy v jednom paneláku. Můj dotaz zní, zda existuje 1 F elektroměr pro průběhové měření, což je měření obouma směry. Já o takovém elektroměru nevím. V panelákách, je ve valné většině, měření spotřeby 1 F elektroměry. Existují, například AM165 od ZPA. Ale netřeba se trápit, to je starost distribuce. vás budou zajímat podmínky pro výměnu v souvislosti se sdílením.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 27.10.2024, 10:17 » |
|
Nejzásadnější je podat žádost a vyčkat na vyjádření distributora. Pokud bude odezva kladná, tak nebude problém osazení potřebných elměrů, distributor se na vás materiálově "připraví".
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #5 kdy: 28.10.2024, 11:43 » |
|
Jen aby měl distributor dostatek těch elektroměrů. Záleží jak který distributor Za mě je podstatné věnovat pozornost platným podmínkam pro sdílení. V případě pozdější realizace bych počítal se změnami připojovaček. Chystá se něco velkého.
|
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #8 kdy: 29.10.2024, 21:52 » |
|
pokud bude FVE na střeše paneláku tak přece do těch bytů ten proud poteče furt stejným směrem ne. Buď z distribuční sítě a nebo z FVE, ale stále poteče jen do bytu nikdy nepoteče z bytu. Rozdíl bude jen v tom, že hlavní elektroměr na patě domu naměří menší spotřebu než součet všech elektroměrů v domu. Nějak si nedovedu představit jak by to mělo fungovat, ale ten co to navrhnul to bude mít asi pořešené
V případě sdílení, musí navíc každý účastník mít 4q elektroměr a splnit podmínky distribuce. Tj. výměna jističe, vodičů, odstranění masky, vystavení revize.... Dle konkrétního případu. Ale co je teď, může být brzy jinak.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #13 kdy: 30.10.2024, 14:20 » |
|
Proc? 4Q je nejak vetsi? :-) nevim ptam se, on ma antenu na vysilani dat…
Pokud mam opakovane zlusenosti tak znovuosazeni EM (pri odpojeni), takzvane znovupripojeni at uz v panelaku anebo v cinzaku vzdy bez problemu (tedy zadne zavady nezjisteny, revize do 12 mes. bez EM neni v CEZ distribuci uzemi pozadovana.
Pokud je demontován elektroměr, a žádá se o nový, tak se musí udělat: - výměna jističe pro ono jedno OM za takový který vyhovuje současným PP (tedy většinou staré IJV) za nový B xx, 10kA - vydrátování elektroměru CY 6mm2 dle aktuálních PP - já u tohoto vždy měním i odvodní svorky. Naopak není nutné provést úpravu ER tak aby nebyly elekrtroměry pod krytem. Ale u osazení 4Q měření to bude jiná písnička, a bude to ve finále nejspíš znamenat koémpletní výměnu elektroměrovýc h rozvaděčů.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #14 kdy: 30.10.2024, 14:29 » |
|
Přišel mě do e-mailu dotaz od jednoho SVJ, zda mohou, v souvislosti s instalací FVE na jejich střerše, docílit sdílení elektrické energie pro své členy v jednom paneláku. Můj dotaz zní, zda existuje 1 F elektroměr pro průběhové měření, což je měření obouma směry. Já o takovém elektroměru nevím. V panelákách, je ve valné většině, měření spotřeby 1 F elektroměry. Existuje PRO1 od https://www.elektromery.com/product/elektromery-s-komunikaci-modbus/elektromer-pro1-mod-0_25-45a-modbus-mid/112, ale vy budete nejspíš potřebovat na "kříž" a takový co si dodá distributor. Na kříž by to mohl umět tento https://www.elektromery.com/product/jednofazove-elektromery-uredne-overene-_/jednofazovy-ur_-overeny-elektromer-ams-b/179Pokud chcete přesné info, tak kontaktujte pana Šlancara z elektromery dot com. Ten bude na 100% vědět.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #16 kdy: 30.10.2024, 16:55 » |
|
Už nějaké SVJ sdílí? Podle mě to je rozumé právě v SVJ, protože se neplatí distribuce.
V okolí vím o dvou panelácích kde je FVE, ale oboje to má pouze na pokrytí společné spotřeby ne na sdílení do bytů
Ono se taky pokud vím o žádné sdílení vyrobené elektřiny mezi byty nejedná. Každy z nich vlastní kousek FV elektrárny a tomu odpovídající kousek vyrobené elektřiny. Ten si buďto spotřebuje, nebo pošle distributorovi . Sousedovi ne.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|