|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 14.04.2021, 11:46 » |
|
Indukční deska má hodně nesouměrné zatížení.
Dvě plotny jsou na jedné fázi, dvě na druhé a na třetí není nic.
U podlahovky záleží na tom, co velí termostat. Moc souměrné to asi taky nebude.
Jakou FVE si chcete pořídit? Třífázové jsou už docela velké zdroje.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 14.04.2021, 14:22 » |
|
Dvě plotny jsou na jedné fázi, dvě na druhé a na třetí není nic.
Pokud není elektrikář tele, tak na zbylou fázi připojí troubu - tím ovšem nemyslím na přívod desky, ale samostatným přívodem na zásuvku pro troubu a zapojí na správnou fázi v rozvaděči.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 14.04.2021, 14:25 » |
|
Pokud není elektrikář tele, tak na zbylou fázi připojí troubu
Samozřejmě, ale to symetrii zátěže moc nevylepší.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Petr Singer
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 14.04.2021, 20:00 » |
|
Moje dotazy jsou asi hloupé, protože mi chybí nejzákladnější elektrovzdělán í. Přesto jsem nucen pár věcí dělat sám - desku jsem zapojoval sám. Takže asi klešťákem změřit jednotlivé vodiče při zapnuté desce. Měl jsem bláhovou představu, že si to umí nějak samo brát ze všech fází současně pro jakékoliv zatížení, něco jako elektromotor. No tak nic, takže laborace s rozfázováním a změna obvyklých návyků - raději ohřívat vodu pomaleji na předposlední (nebo i nižší) stupeň ze solárů než to mít o minutu rychleji, ale s adekvátním přísosem ze sítě. V plánu je časem 10kWp a baterie minimálně 12kWh s třífázovým měničem 10kW, takže cca 3,3kW na fázi. Nejprve bude systém (jen na střeše) asi poloviční, protože by nesplňoval parametry pro dotaci, jelikož spotřeba domu cca 10MWh ročně. Jinak v domě topení Fenix s regulací BMR celkem 7,5kW, bojler naštěstí jen 1500W, sušička, pračka, myčka, indukce, trouba, 3F čerpadlo studna 1kW. Takže si pohlídat topení, desku, sušičku (ač jen 1000W, ale jede dlouho) možná pračku (nevím jak dlouho ohřívá) a bojler, aby tyto spotřebiče tak nějak při běžném provozu zatěžovaly rovnoměrně. Osobně jsem přesvědčen, že nejvíc pomůže ušetřit právě ta změna návyků - tedy ve správný čas spouštět jednotlivé spotřebiče. No to bude manželka řvát něco o středověku - už ji slyším  .
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 14.04.2021, 20:48 » |
|
Jenomže v případě špatného počací, ti ta FVE, utáhne takmaximálně tu sušku. Apropo, v našich zeměpisnejch šířkách, jede FVE cca 1100 až 1200 hod. za kalendářní rok. Osobně s kolegou změřeno. No a rok má kolik hodin? 365 dní x 24 hod. = 8 760 hod. Takže asi tak. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Lukáš Láryš

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 14.04.2021, 21:17 » |
|
V plánu je časem 10kWp a baterie minimálně 12kWh s třífázovým měničem 10kW, takže cca 3,3kW na fázi. Nejprve bude systém (jen na střeše) asi poloviční, protože by nesplňoval parametry pro dotaci, jelikož spotřeba domu cca 10MWh ročně.
Nevím, zda je stále v platnosti podmínka dotace, nezasahování do systému. Dříve byla podmínka, že se fotovoltaický systém nesmí rozšiřovat, ani nijak upravovat. Musel zůstat v podobě, v jakém byl schválen pro dotaci. Pokud to stále platí, tak si systém asi legálně nerozšíříte.
|
|
|
|
|
Petr Singer

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 14.04.2021, 21:29 » |
|
Nevím, zda je stále v platnosti podmínka dotace, nezasahování do systému. Dříve byla podmínka, že se fotovoltaický systém nesmí rozšiřovat, ani nijak upravovat. Musel zůstat v podobě, v jakém byl schválen pro dotaci. Pokud to stále platí, tak si systém asi legálně nerozšíříte.
To budu muset prověřit u realizační firmy, je to logické, přestože nesmyslné, pokud nechci posílat přebytky do sítě.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 14.04.2021, 21:54 » |
|
A co si pročíst návod k vaší indukční desce. Tam najdete většinou potřebné informace o výkonu jednotlivých ploten. Podle zapojení pak zjistíte zda je provozována na 2, nebo 3 fáze. TO by jste ale měl vědět, když jste se do toho hrabal. Vždy půjde o nerovnoměrné zatížení 3fázové soustavy. Z počátku se například el. podlahové topení bude jevit jako snadno zapojitelné tak, aby zatížení bylo co nejvíce souměrné, ale v okamžik kdy začne řízení jednotlivé okruhy regulovat, dojde k spínání okruhů v různé časy a na různě dlouhé úseky. To samé platí o vaření, kdy plotny pravidelně "tepou" dle nastaveného výkonu a tepy jsou v různých délkách. Ani pračka nebo sušička nemají po celou dobu procesu stejný odběr. Změnou chování, nebo rozfázováním můžete rovnoměrnost zátěže hodně změnit a docílit lepšího poměru zatížení. Nicméně mě by doma například přístup významně ovlivňující komfort, jen těžko prošel. MOžná jen nějaké drobnosti.
Dotace jsou všeobecně svinstvo, které ničí trh. Jsem jejich velkým odpůrcem.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 14.04.2021, 22:28 » |
|
Jenom z jedné
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Petr Singer

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 14.04.2021, 22:51 » |
|
Spíš bych se zeptal úředníka, který rozhoduje o dotaci. Byla i podmínka, že FVE musí být na domě, nesměla být třeba na garáži stojící samostatně vedle domu.
Tak jsem přelouskal Závazné pokyny pro žadatele a na straně č.65 je uvedeno: "Rozšíření systému o další panel/kolektor, popř. navýšení akumulace je možné, pokud tím nebude snížen celkový využitelný zisk tepla či elektrické energie z podporovaného systému a množství elektrické energie dodané tímto systémem pro vlastní spotřebu v budově." Takže pokud to chápu správně, je to možné, jelikož snížení zisku rozšířením pole nepředpokládám . Poměr využitelnosti pro vlastní spotřebu se určitě sníží, ale ten není předmětem podmínky. Tím je pouze využitelný zisk a ten se zvýší. Na střechu se mi těch 10 kWp s rezervou vejde.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 15.04.2021, 06:11 » |
|
Samozřejmě, ale to symetrii zátěže moc nevylepší.
Naučit manželku vařit knedlo-zelo-vepřo a určit jí dvě plotny k používání při vaření zelí a knedlíků, aby byla každá na jiné fázi a trouba s masem je na té poslední.  Měl jsem bláhovou představu, že si to umí nějak samo brát ze všech fází současně pro jakékoliv zatížení, něco jako elektromotor. Neumí! Takže si pohlídat topení, varnou desku, sušičku, možná pračku a boiler, aby tyto spotřebiče zatěžovaly rovnoměrně. Neuhlídáte.
Proti vám bude pracovat technika - termostaty, programátor pračky nebo sušičky, takže nemáte šanci.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 15.04.2021, 09:31 » |
|
Jenom z jedné
Docela by mě zajímalo, proč indukční varná deska nemá usměrňovač (+ PFC) a odběr všech ploten by pak byl souměrný.
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
|