|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 02.02.2026, 17:11 » |
|
Myslím, že se pan Strycharský plete, nebo se upsal v třídě ochrany o jedno I u prodlužovačky. Pokud je třívodičová, tak je vždy tř.ochr.I.
Ale kdeže, vždy je ve II, výjimkou je nějaký kovový PES. Velice specialním případem bude pak stíněný kabel, zde je to na diskuzi.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jan Palička

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 02.02.2026, 21:16 » |
|
Já to vidím takto: ..... a že dvojpólové flexošňůry budou dostupné pouze pro elektropravny. .....
No já nevím..... https://www.horn....cz/p/napajeci-kabel-emos-flexo-snura-2x0-75-s-vypinacem-2m-bila/4274828/
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Lázeňská Veverka
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 06.02.2026, 19:05 » |
|
Proč by mělo mít zařízení třídy II neoddělitelnou vidlici nikdy nepochopím.
Protože rozebíratelná vidlice pro zařízení tř. II nemá v normách výrobkovou oporu. No a protože "neexistuje" tak by logicky na žádném pohyblivém přívodu neměla být. Není to nic historického, je to naopak velmi "čínsky" aktuální. IEC 60884-1:2022 0 IEC 2022 Vidlice a zásuvky pro domovní a podobná použití - část 1: Obecné požadavky 14.20 Zástrčky pro zařízení třídy II POZNÁMKA 1 V následujících zemích nejsou opakovaně zapojitelné zástrčky pro zařízení třídy II povoleny: AT, AIJ, CZ, DE, FI, NL, NO, SE, SK. Jakýkoli prodlužovák bez rozdílu je vždycky třídy ochrany II, tudy cesta nepovede.
Není. Prodlužováky se neoznačují třídou ochrany, nejsou to spotřebiče, ale spíše řekněme "elektrické příslušenství". Zásuvky (i ty na pohyblivé přívody) se nerozdělují zda jsou třídy I nebo II, ale zda jsou PRO spotřebiče tř. I nebo II. Když půjdeme do důsledku definicí tříd ochran, tak prodlužovák nevyhovuje ani jedné. Proto je vždy zmiňovaný samostatně, například: "to a to platí pro spotřebiče tř. I a prodlužovací přívody". Možná se někdo zeptá, do jaké tř.och. tedy zařadit prodlužovák v protokolu o kontrole? Odpověď: A proč proboha něco takového dělat? Nařizuje to něco? Ne.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 06.02.2026, 20:05 » |
|
Protože rozebíratelná vidlice pro zařízení tř. II nemá v normách výrobkovou oporu. No a protože "neexistuje" tak by logicky na žádném pohyblivém přívodu neměla být. Není to nic historického, je to naopak velmi "čínsky" aktuální.
IEC 60884-1:2022 0 IEC 2022 Vidlice a zásuvky pro domovní a podobná použití - část 1: Obecné požadavky 14.20 Zástrčky pro zařízení třídy II POZNÁMKA 1 V následujících zemích nejsou opakovaně zapojitelné zástrčky pro zařízení třídy II povoleny: AT, AIJ, CZ, DE, FI, NL, NO, SE, SK.
Není. Prodlužováky se neoznačují třídou ochrany, nejsou to spotřebiče, ale spíše řekněme "elektrické příslušenství". Zásuvky (i ty na pohyblivé přívody) se nerozdělují zda jsou třídy I nebo II, ale zda jsou PRO spotřebiče tř. I nebo II. Když půjdeme do důsledku definicí tříd ochran, tak prodlužovák nevyhovuje ani jedné. Proto je vždy zmiňovaný samostatně, například: "to a to platí pro spotřebiče tř. I a prodlužovací přívody".
Možná se někdo zeptá, do jaké tř.och. tedy zařadit prodlužovák v protokolu o kontrole? Odpověď: A proč proboha něco takového dělat? Nařizuje to něco? Ne.
Ok, super odpověď. Ale furt je namístě otázka proč tomu tak je technicky, či chcete-li kde vidí český normotvůrce problém.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Radim Strycharski

|
 |
« Odpověď #15 kdy: Včera v 17:12 » |
|
Není. Prodlužováky se neoznačují třídou ochrany, nejsou to spotřebiče, ale spíše řekněme "elektrické příslušenství". Zásuvky (i ty na pohyblivé přívody) se nerozdělují zda jsou třídy I nebo II, ale zda jsou PRO spotřebiče tř. I nebo II. Když půjdeme do důsledku definicí tříd ochran, tak prodlužovák nevyhovuje ani jedné. Proto je vždy zmiňovaný samostatně, například: "to a to platí pro spotřebiče tř. I a prodlužovací přívody".
Je to předmět a vztahuje se na něj ČSN EN 61140 ed. 3. Fakticky je proveden podle čl. 7.4.1 ČSN EN 61140 ed. 3. Že něco není označeno dvojitým čtverečkem ještě neznamená, že to není v provedení, díky kterému by tam ten dvojitý čtvereček mohl být. Možná se někdo zeptá, do jaké tř.och. tedy zařadit prodlužovák v protokolu o kontrole? Odpověď: A proč proboha něco takového dělat? Nařizuje to něco? Ne.
Když se má předmět posoudit z hlediska bezpečnosti, tak je potřeba vědět, jaká je ochrana za normálního provozu a jaká při poruše. Jestli se pak napíše izolací a přídavnou izolací, nebo tř. II, to už je jen terminus technicus.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #16 kdy: Včera v 19:46 » |
|
Myslím, že se zaměňuje elektrický předmět a spotřebič. V ČR nejsou povolený dvoj žílové prodlužovací přívody. Norma pro kontroly spotřebičů zařazuje prodlužovací kabely mezi spotřebiče. I přesto, že je to jen elektrický předmět. Je to předmět a vztahuje se na něj ČSN EN 61140 ed. 3. Fakticky je proveden podle čl. 7.4.1 ČSN EN 61140 ed. 3. Že něco není označeno dvojitým čtverečkem ještě neznamená, že to není v provedení, díky kterému by tam ten dvojitý čtvereček mohl být.
Tyto diskuse se zde vedou již 20 roků. Hodnotný materiál zde na Elektrice se najde : https://elektrika.cz/data/clanky/pozadavky-na-prodluzovaci-privody-podle-prevzate-mezinarodni-normy-iec-60884-2-7-Na druhé straně z pohledu RT: ad.1 zkontroluji mechanický stav ad.2 změřím Ris a Rp ochranného vodiče ad.3 má to nějaké označení, anebo je doplním a zanesu výsledky do databáze ....a že je to třída II má význam jen pro lhůty revizí. Do seznamu položek v taháku pro revize spotřebičů bych uvedl: 1. Ne každé elektrické zařízení je spotřebič ( znát definici spotřebiče) 2. Prodlužovací přívody PP, odpojitelné přívody OP se revidují samostatně 3. Vlastnit normu na revize spotřebičů je samozřejmost 4. Stejná samozřejmost je vlastnit měřící přístroj na spotřebiče 5. Revidujeme veškeré předložené a dostupné spotřebiče a vydáváme o revizi zprávu 6. Při množství spotřebičů v tisících je dobré nastudovat dobrou fyzickou identifikaci spotřebičů a jejich zanesení do databáze. Je to vždy ale riziko, pokud nemáte smlouvu na revize na 2-4 roky. Ta první revize je časově náročná na zmapování a vytvoření databáze. Proto je i cena první revize možná o 50% vyšší, než následující. Zvláště u úřadu, kde je 10 tisíc položek
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #17 kdy: Včera v 20:01 » |
|
Jiří Macháček to hezký v článku rozebral a myslím, že pomohl mnohým elektrikářům zkusit provádět revize spotřebičů. Je to taková malá příprava na revizního technika.
Jako správný penzista v IX. dekádě jsem moc upovídaný a vždy mám avizo, že jsem překročil 3000 znaků, tak to se mnou vydržte. Na práci již moc nejsme použitelní ani jako asistenti a tak můžeme jen naznačit naše zkušeností. S revizemí doopravdy na plný úvazek jsem začal před 25 léty, když jsem odešel do důchodu. mohu ještě prozradit, že předmět Elektrická měření je mým celoživotním koníčkem. To je jediné co mne na tom bavilo, to ostatní je dřina.
pokračování:
Na první desítky spotřebičů je dobrý tahák a dobrá znalost normy. A také se podívat, jak to dělají jiní, kteří mají za sebou desítky tisíce spotřebičů. Časem jsem zrušil papírové karty, zavedl databázi firem a spotřebičů, sjednotil protokoly a vždy jsem vydal novou celkovou zprávu o revizi, kde každý spotřebič má jedinečné číslo a místo umístění pro revizi.
Protokol musí být dobře čitelný pro provozovatele, pro kontroly ale i pro pojišťovnu. Několik roků jsme přijímali i objednávky na revize spotřebičů. Z počátku podceňovaná činnost dostala pevný řád. Vznikla z toho malá továrna na revize a továrna na peníze. Po pár létech mne to přestalo bavit. Každým rokem jsem objel celou republiku. Revidovali jsme velká obchodní centra, kde kromě spotřebičů je velký oříšek revize a kontrola nouzového osvětlení. Často to bylo kombinováno s revizi elektrického zařízení. Dodnes děláme revize spotřebičů významným firmám, kde provádíme revize EZ a poradenskou činnost.
Spotřebiče.... někdy jsem z toho měl "noční můry" ale je to jen doplňková činnost k práci elektrotechnik a a i revizního technika. Revize spotřebičů dělají i mnozí inženýři v oboru elektro na plný úvazek. Je-li poptávka, tak musí být nabídka. Nabídka kvalitních služeb. Pamatuji ale na doby, kdy revize spotřebičů ve firmách dělali zaučení pracovníci s tehdejším §4/V50/78. Jenže provádět tuto činnost dodavatelský je trochu jiná liga i když ta část elektro je pořád stejná.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|